Haberler

Türkiye-Ürdün Diplomatik Ilişkilerinin 70. Yılı (2)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ve Ürdün arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, "Bölgede yaşanan gelişmelerden en fazla ve en yakın etkilenen iki ülke olan Türkiye ve Ürdün, vahşet ve zulümden kaçan milyonlarca kardeşine ensar olmaya devam ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ve Ürdün arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, "Bölgede yaşanan gelişmelerden en fazla ve en yakın etkilenen iki ülke olan Türkiye ve Ürdün, vahşet ve zulümden kaçan milyonlarca kardeşine ensar olmaya devam ediyor." dedi.

Ürdün Büyükelçisi Adayele'nin ev sahipliğinde, Türkiye ve Ürdün arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 70. yıldönümü vesiylesiyle Ankara Cer Modern'de bir resepsiyon düzenlendi.

Bakan Çelik, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Ürdün arasındaki diplomatik ilişkilerin 70. yıldönümü sebebiyle duyduğu memnuniyeti belirterek, "Ülkelerimiz arasındaki üst düzey temaslar zincirinin en yeni halkasını Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki'nin mart ayında gerçekleştirdiği ziyaret oluşturmaktadır." ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar civarında olduğunu vurgulayan Çelik, Türkiye ve Ürdün arasındaki serbest ticaret anlaşması ile bu hacmin 3 milyar dolar seviyesine yükseltileceğine inandığını bildirdi.

Ürdün'ün, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminde Türk halkı ve hükümetiyle gösterdiği dayanışmanın daima hatırlanacağına işaret eden Çelik, "Bölgede yaşanan gelişmelerden en fazla ve en yakın etkilenen iki ülke olan Türkiye ve Ürdün, vahşet ve zulümden kaçan milyonlarca kardeşine ensar olmaya devam ediyor." dedi.

Çelik, Suriye'de akan kanın durmasının Türkiye ve Ürdün'ün ortak dileği olduğunu belirterek, Filistin ve Kudüs davasının da iki ülkenin omuz omuza durduğu başka bir alan olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin Filistin ve Kudüs'ün hamisi olan Ürdün'ün rolünü önemsediğini ve desteklediğini vurgulayan Çelik, "Son derece sağlam temeller üzerinde 70 yıldır devam eden, dost ve kardeş ülke Ürdün ile ilişkilerimizin daha ileri noktalara taşınması için ortak iradeyi bugün bu salonda bir kere daha sergilediğimize inanıyorum." diye konuştu.

Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi Emced el-Adayele ise "Dostları olan zengindir" atasözünü hatırlatarak, uzun yıllardır dost olan Türkiye ve Ürdün'ün bu bakımdan zengin olduğunu bildirdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin 1947'den bu yana devam ettiğini belirten Adayele, iki ülkenin toplumları arasındaki ilişkilerin aslında çok daha uzun ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade etti.

Adayele, Türkiye ve Ürdün arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda iş birliğine değinerek, "İki ülke arasındaki ilişkiler, karşılıklı güven ve saygı esasına dayalı olarak devam edecek ve gelişecektir." dedi.

Türkiye ve Ürdün'ün bölgede istikrarın sağlanması için çabaladığını ve bu bağlamda milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Adayele, "Mevlana'nın dediği gibi: Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol." dedi.

Devlet Halk Dansları ve Misk Dans Grubu'nun sergilediği dans gösterisinden sonra, davetliler Ürdün Büyükelçiliği tarafından düzenlenen fotoğraf sergisini gezdi.

Resepsiyona, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve bazı milletvekilleri de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Türkiye Ürdün Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title