Haberler

Türkiye Tarihi Kentler Birliği Toplantısı Samsun'da Yapıldı

Samsun Valisi Aksoy: "Gelişen bakış açısı neticesinde tarihi binaların değerlerinin farkına vardık ve bunları koruma ve bizden sonraki kuşaklara aktarmak bakımından oldukça büyük aşamaları bütün kentlerimizde yaşadık" TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: "Şehirlerin yarışında tarihine, kültürüne, geçmişine sahip çıkan şehirler bir adım öne çıkıyor"

Tarihi Kentler Birliği toplantısı üye il ve ilçe belediye başkanları ile birliğe destek veren kurum ve kuruluşlarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Atakum Sanat Merkezi'nde organize ettiği toplantıya  Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe katıldı.

TKB 2013 yılı çalışmalarının değerlendirileceği ve 2014 yılı hedeflerinin belirleneceği 6-8 Eylül tarihlerinde yapılacak toplantıların ilk gününde açılış konuşmaları yapıldı.

Samsun Valisi Aksoy, burada yaptığı konuşmada, kentsel dokunun korunması ve tarihi mirasa sahip çıkılması konularında Türkiye'de önemli bir zihniyet değişiminin yaşandığını belirtti.

Bu değişimin yaşanmasında Prof. Dr. Metin Sözen ve TKB'nin çok önemli katkıları olduğuna dikkati çeken Aksoy, "Biz bu tarihi binalara eski ve kullanılmaz binalar olarak bakıp ilk fırsatta bunları yıkma gayreti içinde oluyorduk. Gelişen bakış açısı neticesinde tarihi binaların değerlerinin farkına vardık ve bunları koruma ve bizden sonraki kuşaklara aktarmak bakımından oldukça büyük aşamaları bütün kentlerimizde yaşadık" dedi.

TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise TKB'nin 13 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bundan tam 13 yıl önce tarihi ve kültürü seven bir avuç kamu, özel ve yerel yönetici bir araya geliyor ve yok olmakta olan kültür mirasımızın yok olmasına dur diyecek bir adım atıyor. Bu adım TKB'nin kurulmuş olmasıdır. Bugün artık ülkeler yarışmıyor şehirler yarışıyor. Şehirlerin yarışında tarihine, kültürüne, geçmişine sahip çıkan şehirler bir adım öne çıkıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Bursa'da sanki yok olan, unutulan bir kültür mirasını ortaya çıkardı. Diğer taraftan Konya, Kayseri, Sivas bu işin öncüleri olan şehirler, bir adım öne çıkma fırsatı buldular."

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de son 13 yılda kol kola verip üreten insanların, zorlukları nasıl geçtiğine şahit olduğunu ifade ederek, "Bugün Bursa'ya gitmenizi diliyorum. Bursaya gittiğiniz zaman tarihin her boyutu, herkezin bıraktığı değerler tekrar karşınıza konuyor. Kentin tarihsel kimliğiyle günün kimliği arasındaki ilişkiyi kurmak için büyük çaba gösteriliyor" diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun ve tarihi hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

TKB toplantıları 7 Eylül Cumartesi günü "Karadeniz Bölgesinde Doğal ve Kültürel Mirasın Dinamiklerinin korunması ve Samsun Örneği", "Türkiye'de Kültürel Öncelikli Yol Haritasının Gerekliliği" ve "Ken Müzeleri, Eğitimi, Kültür Odaklı Kentsel Koruma Uygulamaları Etki Analizi" başlıklı oturumlarla devam edecek. - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Hüseyin Aksoy Asım Güzelbey Gaziantep Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title