Haberler

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Öğünç Açıklaması

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, "Bölgeye yapılması planlanan çimento fabrikasının özellikle ekosisteme ve doğada yaşayan yaban hayatına olası etkileri ve koruma önlemlerinin ortaya konulabilmesi açısından öncelikle uzman kişiler tarafından güvenilir bir...

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, "Bölgeye yapılması planlanan çimento fabrikasının özellikle ekosisteme ve doğada yaşayan yaban hayatına olası etkileri ve koruma önlemlerinin ortaya konulabilmesi açısından öncelikle uzman kişiler tarafından güvenilir bir çalışmanın yapılması gereği aşikardır." açıklamasında bulundu.

Öğünç, yaptığı yazılı açıklamada, "Gazella gazella" türü Hatay dağ ceylanlarının yaşam alanı olan Hatay'ın Kumlu ilçesi Akpınar köyü mevkisinde çimento fabrikası kurulacağını öne sürdü.

Bu konuda ÇED raporunun da onaylandığını savunan Öğünç, şöyle devam etti:

"Dernek olarak ÇED raporu üzerinde yaptığımız incelemeye göre proje sahası için 56 bitki türü, 17 sürüngen türü, 39 kuş türü, 17 memeli türü listelenmiş bulunmaktadır. Dernek olarak uzun yıllardır konu uzmanı bilim insanlarıyla bölgede çalışmalar yürütmekteyiz. Bölgeden elde ettiğimiz sonuçlarla ÇED raporunda sunulan sonuçları karşılaştırdığımızda canlı gruplarının tür listelerinin oldukça eksik ve listelenen bazı türler bakımından da hatalı olduğunu görmekteyiz. Bu bakımdan eksik ve hatalı hazırlanmış tür listelerine göre yapılan değerlendirmelerin de güvenilir olması söz konusu değildir. Bölgeye yapılması planlanan çimento fabrikasının özellikle ekosisteme ve doğada yaşayan yaban hayatına olası etkileri ve koruma önlemlerinin ortaya konulabilmesi açısından öncelikle uzman kişiler tarafından güvenilir bir çalışmanın yapılması gereği aşikardır."

Bölgenin en önemli hayvan türü Hatay dağ ceylanının ÇED raporunda yer almadığını vurgulayan Öğünç, aynı zamanda çizgili sırtlan ve saz kedisine ait fotokapan görüntülerinin bölgede kaydedildiğini ancak bunların da raporda bulunmadığını anlattı.

Raporda eksiklerin olduğunu iddia eden Öğünç, "Mevcut hali ile listeye güvenilmesi mümkün değildir ve bu listedeki türlere göre değerlendirme yapıp düzgün sonuçlara ulaşılması ve koruma tedbirleri önerilmesi de mümkün görülmemektedir." ifadesini kullandı.

Öğünç, mevcut ÇED raporunun iptal edilmesi ve uzman araştırmacılar tarafından yeniden hazırlanmasını istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Akpınar Kumlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title