Haberler

    Türkiye, Rus Gazına Bağımlılıktan Kurtulabilir

    Rusya'da yayınlanan günlük politika ve iş hayatı gazetesi Kommersant, Gazprom'un Batı Avrupa'daki ülkelere doğalgaz satışında büyük artış kaydettiği bir dönemde Türkiye'ye satışların yüzde 7,5 düşerek 2,6 milyar metreküpe gerildiğini ve son 3 yılın en düşük seviyesini gördüğünü belirtti.

    Öte yandan gazete, alternatif doğal gaz tedarik yolları arayışı içinde olan Türkiye'nin Gazprom'a olan bağımlılıktan kurtulabileceğini vurguladı.

    Habere göre, 2016 başından bu yana Türkiye'ye satışlar yüzde 7,5 düşerek 2,6 milyar metreküpe geriledi ve son 3 yılın en düşük seviyesini gördü. Sputniknews'de yer alan habere göre, Rus doğal gazını Türkiye'ye taşıyan şirketlerden olan Bulgartransgaz'ın verilerine dayandırılan haberde, düşüş oranının 1 Şubat-19 Mart tarihleri arasında yüzde 19'a yükseldiği ifade edildi. Kommersant'a Gazprom Export yetkilileri, düşüşteki ana nedenin Türkiye'deki sıcak hava koşulları olduğunu kaydetti. Yetkililer, Gazprom'un devlete ait BOTAŞ şirketiyle ve 6 özel şirketle yaşadığı fiyat sorununun da düşüşte etkili olduğunu belirtti. Batı hattı üzerinden Türkiye'ye doğal gaz getiren özel şirketler, iptal edilen yüzde 10,25'lik indirimin faturalardan çıkarılması üzerine yüksek bedel ödemeyi reddetmişti. Özel sektör tedarikçileri Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013'te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğal gaz ithal ediyor. Gazprom daha önce doğal gaz alan bu şirketlere yaptığı yüzde 10,25'lik indirimi bu yıl için uygulamayacağını duyurmuştu. Bu arada Gazprom'dan daha az doğal gaz almaya başlayan Türk şirketlerinin, açığı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile doldurabilmek için konsorsiyum oluşturmaya çalıştıkları belirtildi.

    Ankara yönetiminin ise, Bulgaristan ve Ukrayna üzerinden Orta Avrupa'dan doğal gaz ithalatı yapılmasını sağlayabilecek ara tedarikçi bulması için BOTAŞ'a talimat verdiği kaydedildi. Türk doğal gaz şirketlerinin bu planları hayata geçirmesi halinde Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Gazprom'a bağımlılığın ortadan kalkabileceği vurgulandı.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Gazprom Türkiye Rusya Sektörel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title