Haberler

Türkiye-Portekiz'in Yeni Ticaret Hedefi

Güncelleme:

Forumda, Türkiye ve Portekiz iş insanları bir araya gelerek ekonomik ve ticari iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Türkiye- Portekiz Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) Toplantısı ziyareti kapsamında DEİK ve Portekiz Ticaret ve Yatırım Ajansı (AICEP) tarafından Portekiz- Türkiye İş Forumu gerçekleştirildi.

DEİK tarafından düzenlenen Portekiz- Türkiye İş Forumu, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna İlter ve AICEP Başkanı Luís Castro Henriques'in katılımları ile 8 Mart 2018 tarihinde Portekiz'in başkenti Lizbon'da gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Forumun kapanış oturumda yaptığı konuşmasında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladığını söyledi. Portekiz'in Türk iş dünyası olduğu kadar Türkiye'nin de Portekiz iş dünyası için büyük fırsatlar sunduğunu belirten Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar ABD Dolarına ulaşmasının hedeflendiğini söyledi. Türkiye ve Portekiz'in iki ayrı medeniyet havuzunun baş aktörü olduğunu vurgulayan Zeybekci, iki ülkenin sadece kendi nüfus ve coğrafyalarıyla sınırlı kalmadığını söyledi. Türkiye'nin 2017'de G20'de en hızlı büyüyen ülke olduğunu aktaran Zeybekci, Türkiye ile Portekiz arasındaki ticari ilişkileri de değerlendirdi: "Türkiye ile Portekiz arasındaki ticaret hacmimiz 1,5 milyar ABD Doları ve hedefimiz ise 5 milyar ABD Doları. Bütün sektörlerde bir araya gelerek, iş birliklerini arttırarak, üçüncü ülkelerdeki fırsatlar ile bu 5 milyarı 10'a katlamak hiç zor değil" dedi. Türkiye'nin müteahhitlik sektöründe dünyada ikinci sırada yer aldığını belirten Zeybekci, Portekiz'in de çok güçlü mimarlık projeleri olduğunu, kendi kültür coğrafyasında da önemli projelere imza attığını söyledi ve iki ülke için işbirliği potansiyeli olduğunun altını çizdi. "Portekiz, sadece tarım ve şarap ülkesi değildir, aynı zamanda bir teknoloji ülkesidir ve pek çok sektörde liderdir" diyen Zeybekci, yenilenebilir enerji ve turizm sektörlerinin de önemli bir iş birliği alanı olduğunu vurguladı.

Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ise, Portekiz ve Türkiye'nin Avrupa, NATO ve Akdeniz ülkeleri arasında iki yakın ülke olduğunu söyledi. Portekiz'in Türk firmaları tarafından AB'ye giriş kapısı olarak değerlendirilebileceğini ve coğrafi konumu nedeniyle önemli bir pazar olduğunu belirten Silva, ayrıca Batı ve Orta Afrika ülkeleri ile de yakın ilişkiye sahip olduklarını söyledi. Türkiye'nin Portekiz'in ilk 12 ticaret partneri arasında yer aldığını söyleyen Silva, "İkili ilişkilerimizin başlangıç noktasında değiliz, karşılıklı yatırımlarımız var. Altyapı, ilaç, kimya, bilgi teknolojileri, turizm gibi geniş alanda iş birliklerimiz var. Politikacılar olarak bizler, ikili ilişkilerimizi sağlamlaştırmak ve geliştirmek için iş dünyası temsilcilerimize güveniyoruz" dedi.

Portekiz'in Türkiye için kültürel hinterlandı ile 250 milyonluk bir iktisadi ortak olduğunu belirten DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna İlter; "1991'de kurulan Türkiye-Portekiz İş Konseyimiz, 175 yıldır ülkelerimiz arasında süregelen ve 15'ten fazla anlaşma ile sağlam temellere bağlanmış ilişkimizin bir sonucu. Tıpkı Türkiye gibi kıtalar arasında birleştirici konuma sahip olan Portekiz, Türk iş dünyası için geniş bir coğrafyaya açılımın merkez üssü konumunda. Portekiz'i 10 milyonluk nüfusunun da ötesinde kültürel hinterlandı ile 250 milyonluk bir iktisadi ortak olarak görüyoruz. Bu açıdan bakıldığında 1,5 milyar ABD Dolarlık ticaret hacmimizin ötesinde bir iş potansiyeli bulunuyor" şeklinde konuştu.

AICEP Başkanı Luís Castro Henriques ise, Portekiz'in yatırımcılara cazip teşvik paketleri sunduğunu belirterek, "Portekiz, konumu itibari ile Avrupa Pazarı'na açılan kapılardan birisi. 2007 yılından beri bakir alanlarda sıfırdan yapılan yatırımlarda çok büyük bir artış yakaladık. Bunda ülkemizin konumunun önemi büyük rol oynuyor. Bölgede 700 milyonluk bir nüfusa erişim imkânı bulunuyor ve bu nüfusun 260 milyonu ise, Portekizce konuşuyor. Teknolojik altyapı ve yenilikçi hizmetlerimizle yatırımcılara iyi bir ekosistem sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Portekiz Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title