Haberler

'Türkiye-pasifik Dış Ticaret Köprüsü" Toplantısı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2007 yılında Türkiye'nin 250 milyar dolar dış ticaret ve 100 milyar dolar ihracat hedefi bulunduğunu söyledi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Dış Ticaret Köprüsü programlarına Avrasya ve Afrika'nın ardından Pasifik ülkelerini de ekledi. Dış Ticaret Müsteşarlığının desteğiyle gerçekleştirilen ''Türkiye-Pasifik Dış Ticaret Köprüsü'' programının başlaması nedeniyle düzenlenen Pasifik Zirvesinde konuşan Tüzmen, Güney Doğu Asya-Pasifik bölgesinin son dönemde global ekonominin cazibe merkezi haline geldiğini bildirdi.

Tüzmen, Pasifik Okyanusu'nun giderek önem kazandığını ifade ederek, ''Ekonomik merkezin kayması Atlas Okyanusu'ndan Pasifik Okyanusu'na oluyor. Batıdan doğuya kayış Türkiye'den geçiyor'' dedi.

Tüzmen, 2006 yılı itibariyle dünya ticaretinin yaklaşık üçte birinin bu bölge üzerinden yapıldığını, bölgenin dış ticaret hacminin 6 trilyon dolara yaklaştığını ifade ederek, önümüzdeki 25 yıllık dönemde dünya ticaretinin ilk iki sırasında Pasifik bölgesi ülkelerinin yer alacağı ve toplam ticaretin yarısının bu bölgede yoğunlaşacağının ön görüldüğünü kaydetti.

Güneşin doğudan yükseldiğini, artık dünyanın ekonomik merkezinin doğuya

doğru kaymaya başladığını dile getiren Tüzmen, ''Pasifik Okyanusu da giderek önem kazanıyor. Ekonomik merkezin kayması Atlas Okyanusu'ndan Pasifik Okyanusu'na oluyor. Batıdan doğuya kayış Türkiye'den geçiyor. Sizlerle beraber bunlardan daha fazla pay almak istiyoruz'' diye konuştu.

Türkiye ekonomisinde son yıllarda kaydedilen gelişmelere de değinen Tüzmen, "Son dört yılda Türkiyenin ekonomisi ortalama yüzde 7 büyüme hızı yakaladı. 2006 yılında Türkiye'nin 2006 yılında ihracatının 85 milyar dolar ithalatının ise 127 milyar dolar oldu. bu yıl 250 milyar dolar dış ticaret ve 100 milyar dolar ihracat hedefi var. Ve bunu da gerçekleştireceğimize inanıyoruz" dedi.

Kürşad Tüzmen sözlerine şöyle devam etti: "Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu ülke 3 haneli enflasyon rakamını tek haneli enflasyon rakamına indirme başarısı göstermiştir. Enflasyonu 3 haneden tek haneye indirirken ihracatı da iki haneli rakamdan 3 haneli rakama çıkarma başarısı gösteriyoruz".

Tüzmen, Pasifik ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaret hacminin 23 milyar dolar olduğunu, Türkiye'nin bu ülkelere yaptığı ihracatının ise sadece 3 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu ifade ederek, ''20 milyar dolar ithalat var. Bu dengeyi sağlamasız lazım. Onun için kendimizi size çok iyi anlatmamız gerekiyor''

dedi.

MÜTEAHHİTLERİMİZE DESTEK VERMENİZİ İSTİYORUM''

Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin çevre ülkeleriyle ticaretinin toplam ticaret içindeki payının yüzde 3'ten yüzde 30'a yükseldiğini, bunu ticaret anlaşmaları, bu tür toplantılar, fuarlar ve sergilerle gerçekleştirdiklerini, şimdi de Asya-Pasifik ülkeleriyle olan ticaretin geliştirilmesi için çalışıldığını anlattı.

Tüzmen, ''Bakan arkadaşlarımla görüştüğüm zaman şunu görüyorum iş başlamış durumda. Amacımız şarkı söylemek değil, sizlerle beraber dans etmek'' dedi.

Müteahhitlik hizmetleri açısından önemli pazarları barındıran bölgede hali hazırda Türk müteahhitlerinin üstlendikleri proje tutarının yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu, bu rakamı daha yukarılara çekmek istediklerini ifade eden Tüzmen, ''Bundan sonra yapacağınız alt yapı ve üst yapı projelerinde çok hızlı çalışan müteahhitlerimize destek vermenizi istiyorum'' diye konuştu.

Türkiye-Pasifik dış ticaret köprüsünün iş adamlarının desteğiyle çok daha kuvvetli olacağını vurgulayan Tüzmen, konuşmasını ''Çünkü bu köprüyü sevgiyle kurduk. Tuskon'daki arkadaşlarımızın çalışmaları, Türk okullarının çalışmaları elçilerimiz çalışmaları bunun gelişmesinde katkıları oldu. 21. Yüzyılda güneş hep olduğu gibi doğudan doğuyor ama çok daha parlayarak...'' şeklinde tamamladı.

(CHT-ÖK-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title