Haberler

Türkiye-Pakistan Ortak Pul" Konulu Tanıtım Toplantısı

Türkiye ile Pakistan posta idarelerinin ortak çalışması olan ve iki ülkenin milli marşlarının şairleri Muhammed İkbal ve Mehmet Akif Ersoy'un yer aldığı "Türkiye-Pakistan Ortak Pulu" tanıtımı yapıldı.

Dıs¸is¸leri Bakanlıgˆı Gu¨ney Asya Genel Müdürü Bu¨yu¨kelc¸i Fazlı C¸orman, PTT Pul Müzesi'nde gerçekleştirilen "Türkiye-Pakistan Ortak Pul" konulu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Pakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 70. yıl dönümünün kutlandığını belirterek, iki ülkede de bu vesileyle etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Türkiye ve Pakistan arasındaki kardeşlik ilişkilerinin 70 yıl öncesine değil yüzyıllar öncesine dayandığının altını çizen Çorman, "Arşivlerimizdeki belgeler, atalarımızın 15. yüzyılda dahi birbirleri ile temas içinde olduklarını ve alt kıtanın Müslüman hükümdarlarının İstanbul'un fethinin ardından Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet Han'a tebrik mektupları gönderdiklerini göstermektedir. İki halkın kardeşlik ilişkisi ve birbirlerine besledikleri muhabbet hisleri o dönemden günümüze azalmamış, aksine artmıştır." ifadelerini kullandı.

Çorman, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde emperyalist güçler tarafından uğradığı saldırılara ve haksızlıklara en büyük tepkinin Pakistanlıların dedeleri ve nineleri olduğunu vurgulayarak, "O dönemde kalbi Türkiye'deki kardeşleriyle çarpan çok sayıda alt kıta Müslümanı Osmanlı ordusunda gönüllü olarak görev yapmış, geride kalan binlercesi yazdıkları yazılarla, topladıkları yardımlarla kardeşliklerini sergilemişlerdir." diye konuştu.

Türkiye ve Pakistan'ın iki milletin kardeşliğinden beslenen yakın diplomatik ilişkilere sahip olduğunu ifade eden Çorman, "Türkiye-Pakistan ilişkisi kadar özel, menfaate değil gönül bağına dayanan, kudretini iki milletin kardeşliğinden miras alan başka bir ilişki nadirdir." dedi.

"Türkiye ile dostluğumuz kanımızda, inançlarımızda ve ulusumuzun kimliğinde var"

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Sirus Seccad Gazi de Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkilerin hikayesinin sıradan bir iş birliği ve dostluk hikayesi olmadığını belirterek, "Bu alternatifsiz, emsalsiz ve sağlam kardeşlik ilişkisi olan, ortak güven ve yakınlığın olduğu, bencil olmayan bir hikaye." diye konuştu.

Görünüşte 70 yıllık olan ilişkilerin köklerinin daha derin ve güçlü olduğunun altını çizen Gazi, "Türkiye ile olan dostluğumuz kanımızda, inançlarımızda ve ulusumuzun kimliğinde var." ifadelerini kullandı.

Gazi, iki ülkenin her durumda yan yana durdurduğuna ve gelecekte de duracağına vurgulayarak, "İki ülke arasındaki bu ilişkinin iki esas mimarı Pakistan'ın milli şairi ve doğunun filozofu Allame Muhammed İkbal ve Türkiye'nin milli şairi Mehmet Akif Ersoy'dur." değerlendirmesinde bulundu.

İkbal ve Ersoy'un düşüncelerinin ve inançlarının hala ilham kaynağı olduğuna dikkat çeken Gazi, "Onlar iki milletin kalplerinde, akıllarında ve ruhlarında kalıcı izler bıraktı. Doğrusu onlar Pakistan ve Türkiye'yi iki ülke tek millet yapmışlardır." diye konuştu.

Büyükelçi Gazi, ortaklaşa hazırlanan bu pulun Türkiye ve Pakistan'ın genç jenerasyonlarının İkbal ve Ersoy"a minnettarlığının bir ifadesi olduğuna dikkati çekerek, ""70 yıl boyunca Pakistan-Türkiye ilişkisi her alanda çiçek açmıştır. Her zaman yan yana duracağız, birbirimizi destekleyeceğiz ve birbirimiz için acı ve şefkat hissedeceğiz." dedi.

Konuşmaların ardından PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Qazi ve Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Fazlı Çorman tarafından anma pulu imzalandı.

Türkiye'nin İslamabad'a atanan yeni Büyükelçisi Mustafa Yurdakul, Dışişleri Bakanlığı ve PTT yetkililerinin de arasında bulunduğu davetliler, törenin ardından PTT Müzesindeki eserleri inceledi.

"Ersoy ve İkbal kardeşlik bağlarını güçlendirmeye devam edecek"

Ortak anma pulunun tanıtımı vesilesiyle Pakistan'ın başkenti İslamabad'ta da tören düzenlendi.

Törene, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Pakistan Posta Ofisinden sorumlu Bakanı Seyid Amir Zaman Buhari, Pakistan Posta Ofisi Genel Müdürü Rubina Tayyab'ın yanı sıra birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Girgin, Mehmet Akif Ersoy ile Allame Muhammed İkbal arasındaki dostluğu hatırlatarak, "Bu iki milli şair ve düşünür Türk halkının kalbinde benzersiz bir yere sahip. Ben inanıyorum ki Mehmet Akif Ersoy ve Muhammed İkbal'in fikirleri, iki ulus arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmeye devam edecek." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Buhari ve Büyükelçi Girgin, iki ülkenin dostluğunu simgeleyen pulun tanıtımını yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Muhammed İkbal Pakistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title