Haberler

Türkiye-Özbekistan Kek Toplantısı Sona Erdi

Türkiye- Özbekistan Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Taşkent'te gerçekleştirildi.

10 yıllık bir aradan sonra ilk kez gerçekleştirilen KEK Toplantısına Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov, Dış Ticaret Bakanı Elyar Ganiyev, Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi Başkanı Anvar Şarapov ile çok sayıda Türk ve Özbek yetkili katıldı.

Toplantının ardından, Türkeş ve Azimov, Karma Ekonomik Komisyonu 4. Toplantısı Protokolü'nü imzaladı.

Toplantı kapsamında Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi Başkanı Anvar Şarapov ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da yaptıkları görüşmelere ilişkin bir protokol imzaladı.

Toplantının ardından ayrıca Ganiyev ve Zeybekci, iki ülke hükümetleri arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasında değişikliklerin yapılmasına ilişkin protokol taslağını parafe etti.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Yatırımlar Devlet Komitesi Başkanı Ahmadhocayev ile de iki ülke hükümetleri arasında Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması taslağını parafe etti.

İmza töreninin ardından düzenlenen brifingde konuşan Başbakan Yardımcısı Türkeş Orta Asya coğrafyasının güçlü ülkesi olan Özbekistan ile ticari ve ekonomik ilişkileri en kısa zamanda en üst düzeye taşıyacak bir platform olarak değerlendirilen KEK toplantısının dördüncüsünün başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkeş, iki ülke arasındaki 1,2 milyar dolarlık ticaret hacminin kabul edilemez olduğunu kaydederek, bu rakamın en kısa zamanda hak ettiği seviyelere taşınması gerektiğini vurguladı.

Türkeş, Özbekistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceğinin aydınlık olduğunu kaydederek, çünkü her iki tarafta da bu yönde Cumhurbaşkanı seviyesinde aşağıya doğru bir iradenin bulunduğunu kaydetti. İmzalanan protokoller ve parafe edilen anlaşmalara da dikkati çeken Türkeş, bu protokol ve anlaşmaların iki ülkenin iş çevreleri ve ekonomilerini birbirleriyle iş yapmaya yatkın hale getirmek için gereken çağdaş altyapıyı hazırlamak amacıyla atılmış büyük adımlar olduğunu vurguladı.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Azimov da Türkiye'den aralarında 3 hükümet üyesinin de bulunduğu geniş kapsamlı üst düzey bir heyetin ülkeye gelmesinin Türkiye hükümetinin Özbekistan'a verdiği önemi gösterdiğini kaydederek, Özbek tarafının da Türk sermayesi ve iş adamları için gereken tüm koşulları ve imkanları sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

Azimov, bugün parafe edilen anlaşma taslaklarının iki ülke cumhurbaşkanlarının yapacakları görüşmelerde imzalanmak üzere sunulacağını belirtti.

Eximbank'ın Özbekistan'a ilk etapta 350 milyon dolarlık kredi vermesi ve Ziraat Bankası'nın Özbekistan'da kendi şubelerini açmasının ikili ilişkilerin daha da gelişmesine önemli katkıda sağlayacağını belirten Azimov, Ziraat Bankası'nın Özbekistan'da faaliyete başlamasıyla Türk iş adamlarının kendi ülkelerinde alıştıkları bankacılık hizmetlerini göreceklerini kaydetti.

Azimov, ayrıca Bakan Avcı'nın Özbekistan ziyaretinin iki ülke arasında turizm alanındaki iş birliğinin daha da artmasına yardımcı olacağına inandığını dile getirdi.

Azimov, Türkiye ile taşımacılık alanındaki ilişkilerini de geliştirmek istediklerini kaydederek, bunun önemini vurguladı.

Azimov, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifleriyle kurulmakta olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Marmaray tünelinin bulunduğu güzergahı Özbekistan'ın ürünlerinin Türkiye'ye ve Avrupa'ya ulaştırılması konusundaki en kolay ve en ucuz güzergah olarak gördüklerini, bunu desteklediklerini ve gelecekte bu güzergahtan istifade edeceklerini vurguladı.

Bu toplantı ve imzalanan anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine hizmet edeceğini kaydeden Azimov, "Bizler, artık 9 senede değil de 3 ayda bir toplanma konusunda anlaştık" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Tuğrul Türkeş Özbekistan Taşkent Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title