Haberler

"Türkiye Ortadoğu'da Kaybetti"

Güncelleme:

Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te önemli açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te yayınlanan 'Aykırı Sorular' programına konuk olarak gazeteci Enver Aysever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürükleyen kim? Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan ikilisi. Sırtı sıvazlandı, Türkiye'yi ateşe sürüklediler. Suriye'ye müdahale etmek istemiyoruz sen çözeceksin bizim adımıza dediler. Ateşi sen parmaklarınla tutacaksın dediler bizim ellerimiz yanar dediler" dedi.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLK KEZ, ORTADOĞU'YA MEZHEP GÖZLÜĞÜYLE BAKIYOR"

Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Kılıçdaroğlu, hükümetin bölgeye mezhep gözlüğüyle baktığını savunurken şöyle konuştu:

"İnsani yardım diyorlar, Suriye'deki bir kanadın eline silah cebine de para koyup, git kardeşini öldür demek mi insani yardım? Böyle bir anlayış olabilir mi? Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bugüne hiç bir komşusuyla bu tür bir ilişkiye girmemiştir.

İlk kez Ortadoğu'ya mezhep gözlüğüyle bakıyoruz. Yanlıştır bu. Oradaki insanları birbirine kırdırıyoruz. Bundan da zevk duyuyoruz iktidar olarak. İnsanın ölümünden zevk alan bir iktidar olamaz. Ortadoğu'nun halkları Türkiye gibi olmak istiyor. Ama Türkiye'nin yöneticileri Ortadoğu yöneticileri gibi olmak istiyor. Temel paradoks bu." Kılıçdaroğlu, Suriye'de sorunların olduğunu ancak bu sorunların demokratik yollarla çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

"TÜRKİYE ORTADOĞU'DA KAYBETTİ"

Başbakan Erdoğan'ın 'Ben islam dünyasının da lideri olacağım' sözünün hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Kim kabul ediyor. Araplar, Arap olamayan bir kişiyi kendilerine lider olarak kabul ederler mi? Biraz insanda akıl olur. Hangi Arap kalkmışta Türkiye Cumhuriyeti'nden birini kendisine lider olarak görmüş. İnsan biraz gerçekçi olur.

Gerçek üzerine devlet yönetimi inşa edilir. Bugüne kadar Türkiye eğer Ortadoğu'da saygın bir konumdaysa çatışmalara doğrudan muhatap olmadığı içindir. Ortadoğu'da bir sorun olduğunda Türkiye'nin hakemliğine başvurulurdu. Gazze olayında kimin hakemliğine başvuruldu? Mısır'ın. Niye Türkiye'nin hakemliğine başvurulmadı? Filistin niye istemedi? Türkiye'nin Ortadoğu'da, dünyada güvenilirliği yok" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ ORTADOĞU BATAKLIĞINA SÜRÜKLEYEN KİM?"

Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürükleyen kim? Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan ikilisi. Onlar sürüklemedi mi? Suriye ile Türkiye arasında vizeler kalkmıştı. Hatay'da... Otellerde yer yoktu. Ne oldu da bu noktaya geldi? Siz politikalarınızı başka ülkelerin çıkarları üzerine inşaa ederseniz, başarılı olamazsınız.

Egemen güçlerin çıkarları üzerine inşa ediliyor. İsim vermek istemiyorum. Bunu herkes biliyor. Sırtı sıvazlandı. Türkiye'yi ateşe sürüklediler. 'Suriye'ye müdahale etmek istemiyoruz sen çözeceksin bizim adımıza' dediler. Ateşi sen parmaklarınla tutacaksın dediler bizim ellerimiz yanar dediler" diye konuştu.

"OTORİTER REJİMİ BENİMSEMİYORUZ"

Türkiye'de otoriter rejim olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın yargıyı kendine ayak bağı olarak gördüğünü kaydederek şunları söyledi:

"Otoriter rejimi benimsemiyoruz. Bizim ülkemizde de otoriter rejim var. Demokrasi mücadelesi verdiğimiz bir Türkiye'de, başbakan kalkıyor demokrasiden şikayet ediyor. 'Ben görevimi yapamıyorum' diyor. Yargı bana engel oluyor demiyor. 'Önümüze güçler ayrılığı ilkesi çıkıyor' diyor. Üstüne basa basa. Parlamento'da Cumhuriyet Halk Partisi'nden, ayak bağı olarak da yargıdan şikayet ediyor."

CHP'NİN MUHALEFETİ

CHP'nin muhalefet edemediği yönündeki iddiaları değerlendiren Kılıçdaroğlu, "CHP niçin muhalet yapmıyor? Türkiye'nin en temel sorunu bir bütçe Cumhuriyet tarihinde ilk kez gayri meşru duruma düşüyor. Medyadan tık yok. Ben buna itiraz etmeyeceğim de neye itiraz edeceğim" diye yanıt verdi.

CHP'nin üslubu üzerine bir soruya Kılıçdaroğlu, seçmenin isteği doğrultusunda bir üslup belirlediklerini dengeyi tutturmaya çalıştıklarını kaydetti.

"ATATÜRK'E KARŞI OLMAK VATAN HAİNLİĞİDİR"

Ulusalcı tabanın partide, 'Atatürksüz CHP olmaz, Atatürk'süz CHP'nin koltuğunda oturmakta haksızlıktır' sözlerinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

"Mustafa Kemal Atatürk, bu ülkede yaşayan 70 milyonun ortak paydasıdır. Herkesin saygı duyması gereken bir liderdir. Bizim partimizin de kurucusudur. Bundan ötürü de onur duyuyoruz. Devleti, devlet yapan Atatürk'tür. Atatürk'e karşı olmak vatan hainliğidir. Herkes için söylüyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title