Haberler

Türkiye Öğrenci Meclisi'nde 'Eğitim Sistemi' Tartışıldı

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın Geçici Başkanlığında Toplanan 5. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi'nde 'Eğitim Sistemi' Tartışıldı. Ankara Öğrenci Meclisi ve Kızılcahamam İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Osman Çetiner, Katsayı Düzenlemesine Tepki Göstererek, "Şu Okuldan Mezun Olursan, Şu Mesleği Yapmak Zorundasın, Dayatması İnsan Hakları İhlalidir" Dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın geçici başkanlığında toplanan 5. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi'nde 'eğitim sistemi' tartışıldı. Ankara Öğrenci Meclisi ve Kızılcahamam İmam Hatip Lisesi öğrencisi Osman Çetiner, katsayı düzenlemesine tepki göstererek, "Şu okuldan mezun olursan, şu mesleği yapmak zorundasın, dayatması insan hakları ihlalidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda yaklaşık 5 saat süren 5. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi'nde söz alan öğrenciler, eğitim sistemini eleştirdi. Genel Kurul'da konuşan Ankara Öğrenci Meclisi Başkanı ve Kızılcahamam İmam Hatip Lisesi öğrencisi Osman Çetiner, Avrupa'da yüzde 70 meslek liselerinde, yüzde 30 genel liselerde eğitim verilirken, Türkiye'de tam tersi olduğunu ifade etti. Meslek liselerinin, kapasitelerinin altında eğitim verdiğini ve kapanmanın eşiğinde olduğunu dile getiren Çetiner, meslek lisesi mezunları arasından da iyi hukukçu, edebiyatçı, sosyal bilimci ve siyasetçi çıkabileceğini vurguladı. Çetiner, "Bırakın kaderimizi belirlemede bizler söz sahibi olalım. Eşit sorularda, eşit puanla yarışalım. 'Şu okuldan mezun olursan şu mesleği yapmak zorundasın' dayatmasının, insan hakları ihlali olduğunu düşünüyorum. Katsayı sorununun çözülmesi konusundaki çağrılarımıza kulak verilmelidir" diye konuştu.

GÖRME ÖZÜRLÜ ÖĞRENCİ BAKAN ÇELİK'İ ELEŞTİRDİ Türkiye Öğrenci Meclisi'nin tek görme engelli üyesi olan Çorum Öğrenci Meclisi Başkanı Serhat Dağ ise yaptığı konuşmada, engellilerin sorunlarına değindi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Genel Kurul'da yaptığı konuşmada özürlülere yönelik hiçbir şey söylemediğini belirten Dağ, "Özürlülere yönelik bir okul yapıldı, bir okul özürlülere yönelik düzenlendi mi, özürlülerin kitap gereksinimi devlet tarafından gideriliyor mu, müfredatta özürlülerin tavsiyesi alınıyor mu? Bunların hiçbiri yapılmadı" dedi.

Victor Hugo'nun 'Yumuşak olma ezilirsin, sert olma kırılırsın' sözüne atıfta bulunan Dağ, bugüne kadar yumuşak olduklarını ancak artık sert olup kırılmaya karar verdiklerini söyledi. Dağ'ın konuşması tüm öğrenciler tarafından ayakta alkışlandı.

İMAM HATİP ÖĞRENCİSİNDEN NAZIM HİKMET'Lİ MESAJ Gaziantep Öğrenci Meclisi Başkanı ve İslahiye İmam Hatip Lisesi öğrencisi Seher Gürler de, eğitim sistemine yönelik eleştirilerde bulundu. Bir eğitim sisteminin ülke ve halkının mutluluğu için ortak değerleri önemsediği gibi bireysel farklılıkları da önemseyip, güvence altına alması gerektiğini ifade eden Gürler, eğitim sisteminin farklılıkları bir tehdit olarak algılamaması gerektiğini söyledi. "Ortak yanlarımız kadar, farklılıklarımızı da sevebilmeliyiz' diyen Gürler, Nazım Hikmet'ten dizeler okudu.

Nazım Hikmet'in 'Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçe yaşayabilmeliyiz' dizelerinden alıntı yapan Gürler, "Şairin dediği gibi bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine yaşayabilmeliyiz. Yaratılanı yaratandan ötürü sevmeliyiz" diye konuştu.

Sınav sisteminde sorunların olduğunu dile getiren Gürler, mevcut sistemin vicdanlardaki adalet duygusunu zedelediğini de kaydetti. Genel Kurul'da konuşan Diyarbakır Öğrenci Meclisi Başkanı Mehmet Necati Baylan, kadın milletvekili sayısının az olduğuna dikkati çekerek, "Bu tablo yakışmıyor" dedi. Türkçe'deki yozlaşmadan yakınan Elazığ Öğrenci Meclisi Başkanı Ali Ataş ise, yabancı kelimelere karşı olmadıklarını, üst düzey kişilerin veya sanatçıların, daha entelektüel görünmek adına Türkçe'de karşılığı bulunan kelimeler yerine Fransızca, İngilizce kelimeleri tercih etmesine karşı durmak gerektiğini söyledi.

(DA-ÖZ-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title