Haberler

Türkiye'nin Umudu Bor, Çin'de Pazarlanacak

Dünya Bor Kullanımının Yüzde 34'ünün Asya Ülkelerinde Gerçekleştiğini Tespit Eden Eti Maden İşletmeleri, Başta Çin Olmak Üzere Asya'ya Açılmak İçin Çalışmalarını Arttırdı.

Dünya bor kullanımının yüzde 34'ünün Asya ülkelerinde gerçekleştiğini tespit eden Eti Maden İşletmeleri, başta Çin olmak üzere Asya'ya açılmak için çalışmalarını arttırdı.

Ham bor ile rafine bor satışından 515 milyon YTL gelir elde ederek bütçeye katkı yapan Eti Maden İşletmeleri, Uzak Doğu ülkelerine pazarlamaya hazırlanıyor. Eti Maden İşletmeleri'nin bor da hedeflediği rakam ise 1 milyar YTL. Dünya bor rezervinin yüzde 65'ini topraklarında barından Türkiye, Avrupa ve Amerika'nın ardından gözünü Uzak Doğu pazarına da dikti. Ham bor ile rafine bor satışından 515 milyon YTL gelir elde ederek bütçeye katkı yapan Eti Maden İşletmeleri, bor madenini, başta Çin olmak üzere Asya ülkelerine pazarlamaya hazırlanıyor. Eti Maden İşletmeleri'ne ait Emet, Bigadiç, Kırka ve Kestelek İşletmeleri tarafından üretilen ham bor ile Kırka, Bandırma ve Emet İşletmeleri tarafından üretilen rafine borun yurt dışına satışlarından geçtiğimiz yıl toplam 298 milyon dolar gelir elde edildi. Eti Maden'in Asya'ya yaptığı satışlar kısa süre öncesine kadar 100 bin ton civarındayken 2003 yılıyla birlikte artış gösterdi ve 2005 yılı sonunda 400 bin tonu aştı. Artış oranları böyle devam ederse önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye'nin tüm bor satışlarının yarısı Çin ve Uzakdoğu'ya yapılacak. Dünya bor kullanımının yüzde 34'ünün Asya ülkelerinde gerçekleştiğini tespit eden Eti Maden, bu ülkelere de bor madeni pazarlamak için çalışmalarını başlattı. Eti Maden'in Asya'ya yaptığı satışlar kısa süre öncesine kadar 100 bin ton civarındayken bu rakam 2005 yılı sonunda 400 bin tonu aştı. Eti Maden İşletmeleri yetkilileri ihracattaki artışın bu ivmeyle artması halinde önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye'nin tüm bor satışlarının yarısı Çin ve Uzakdoğu'ya yapılacağını kaydediyor.

ÇİN'E TEMSİLCİLİK AÇILACAK

Lüksemburg'da yurtdışı iştiraki bir şirketi ile pazarlama faaliyetlerini yürüten, ABD'de ise satış temsilciliği bulunan Eti Maden İşletmeleri'nin önümüzdeki dönemde Çin'e temsilcilik açacağı ifade edildi. Bor rezervleri ile yapılan çalışmalarda tespit edilen değerlere göre toplam rezervin yaklaşık yüzde 63'ü Türkiye'de, yüzde 10.3'ü ABD'de, yüzde 13.7'si Rusya'da, diğer rezervler ise Çin, Şili, Bolivya, Peru, Arjantin, Sırbistan ve İran'da bulunuyor. Bugün Türkiye'yi kurtaracak en önemli kaynaklardan biri olarak görülen borun dünya üzerinde toplam ticaret hacmi yıllık 1.2 milyar dolar civarında.

NERELERDE KULLANILIYOR

Bor alüminyum ile aynı grupta olmasına rağmen metal olmayan (non-metal) elementlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini taşıyan karbon ve silikon özelliklerini gösteriyor. Bor madeninin bugün endüstride oynadığı rol gerçekten dikkate değer ölçüde. Mıknatıslarda, manyetik tren ile ulaşım teknolojilerinde, iletken ve manyetik teçhizatın yapımında zımpara kağıt ve taşlarında, fiber optik kablo imalatında, lazer yazıcıların tonerlerinde, kamera ve fotoğrafçılıkta, nükleer enerji kullanımında, koruma ve temizlemede, mikroskop ve teleskoplarda kullanılan cam tüplerde, tıpta kanser tedavisinde ve ilaç sanayinde, dezenfekte edicilerde, antiseptiklerde, lens sıvılarında, parfüm imalatı, kemik gelişiminde, zırhlı plakalar, seramik plaka imalatı, kompozit fiberglas üretimi gibi bir çok alanda bor madeni kullanılıyor. Bor madeni tarımda da yoğun olarak kullanılıyor. Çok küçük miktarlardaki bor, bitkilerin çiçeklenmesinin kontrolü, polen üretiminde, yeşermesinde tohum ve meyve gelişiminde önemli rol oynuyor. Pamuk, mısır, soya fasulyesi gibi bazı bitkilerde daha yüksek oranda bora ihtiyaç bulunuyor.

(MÜG-MAY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title