Haberler

"Türkiye'nin Suriyelilere Desteği Mükemmel"

Güncelleme:

'türkiye'nin SURİYELİLERE DESTEĞİ MÜKEMMEL'

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Rajiv Shah ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Kilis'teki Suriyeli sığınmacıların barındığı konteyner kenti ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenledi. Rajiv Shah, "Türkiye'nin ülkelerini terk eden Suriyelilere vermiş olduğu desteğin gerçekten mükemmel olduğunu görüyoruz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın talimatıyla Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumunu yerinde görmek ve yardımların ulaştırılması için geldiklerini belirten Shah, şunları söyledi:

"Türkiye her gün hayatlar kurtarmakta, burada her gün çocukları eğitmekte. ABD burada Türkiye ile birlikte olup aynı zamanda Suriye içinde yardım yapmaktadır. Hem Suriye içerisinde, hem de gittikleri yerlerde 1.5 milyon Suriyeliye bu yardımların ulaştığını düşünüyoruz. Bizim verdiğimiz desteğin 200 milyon dolar ulaştığına inanıyoruz. Dünya Gıda Programı ile ortak bir çalışma yürüterek Suriyelilerin taze gıdaları temin etmeleri için istedikleri yerden alışveriş yapmalarını sağlıyoruz. Benim de 3 çocuğum var. Okulu gezip çok yüksek düzeyde kaliteli bir eğitim görmek beni sevindirdi."

Shah, ABD'nin yardımlarının artıp artmayacağının sorulması üzerine "Bu insanları misafir etmek için Türkiye Cumhuriyeti oldukça büyük bir meblağ harcadı. Tabi ABD, Türkiye, ayrıca Ürdün ve Lübnan ile birlikte Suriye içerisindeki vatandaşlara da yardım etmek için partner olmak istemektedir. Bu 200 milyon doların 125 milyon doları sadece Suriye içerisine ilaç yardımı için veriliyor. Suriye içerisindeki vatandaşların barınma ve gıda ihtiyacı için kullanıyor. Çok zorluklar olmasına, kış olmasına rağmen 400 bin aile yaşamaya kavuşmuş olacak" diye cevapladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, konteyner kenti ziyaret etmelerinin kendileri için yararlı olduğunu kaydetti. Ricciardone şunları söyledi:

"Ankara'da veya Washington'da oturarak istatistikleri görüyorsunuz. Haber ajanslarını takip edebiliyorsunuz. Ama gerçekten burada Suriyeliler ile birlikte olmak, onların Türkçe öğretmenlerinden, idarecilerinden almış oldukları destekleri görmek gerçekten çok anlamlı. Onların hikayelerini duymak, hem Arapça hem de Türkçe öğrenen bu Suriyeli çocuklara verilen hizmetlerin güzel yansımalarını yüzlerinden görebiliyoruz. Burada bir bayanın konteyner evini ziyaret etmekten, onun hikayesini dinlemekten, Kilis'te kızının bir üniversiteye gittiğini öğrenmekten çok mutlu oldum. Burada kendilerini güvende hissetmelerini görmek çok güzel. Yapılanlardan dolayı Türk halkının gurur duyması gerekiyor. ABD olarak, partner olarak yapılan bu güzel işlerde görüyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Francis Ricciardone Suriye Kilis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title