Haberler

Türkiye'nin Sualtı Zenginliği ve Korunması

Cumhur Güven Taşbaşı, çalışmalarının en önemli kesiminin turizmi geliştirmek ve kaliteli hale getirmek olduğunu belirterek, "Hedeflerimizden biri de dalış turizmi.

Elif Koçak - Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, çalışmalarının en önemli kesiminin turizmi geliştirmek ve kaliteli hale getirmek olduğunu belirterek, "Hedeflerimizden biri de dalış turizmi. Bu konu üzerinde ciddi olarak duruyoruz" dedi.

Taşbaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ile Bodrum Karya Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı (BOSAV) işbirliğiyle düzenlenen çalıştaya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dalışa yasak alanların arkeolojik kazıların ardından dalış turizmine kazandırılması konusunda ciddi görüşlerin ortaya çıktığını belirten Taşbaşı,

"Bunları nasıl koruyabileceğimiz görüşüldü. Toplantının ikincisini ve uluslararası katılımlı başka bir toplantının yapılması düşünülüyor. Çalıştaydan çıkan sonuçları alıp Bakanlığımızca değerlendireceğiz" diye konuştu.

"Bu yıl içinde dalışa açılması planlanan bölge var mı?" sorusuna Taşbaşı,

"Bu yıl için yok" yanıtını verdi.

Dalış turizmine gelen insanların ekonomik düzeylerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Taşbaşı şöyle devam etti:

"Çalışmalarımızın en önemli kesimi turizmi geliştirmek ve kaliteli hale getirmek. Hedeflerimizden biri de dalış turizmi. Bu konu üzerinde ciddi olarak duruyoruz.

Pilot bölge olarak da Bodrum'da böyle bir şey başlattık. Arkası Kemer, Kaş ve Çanakkale'ye doğru uzanacak. Elimizde, denizimizin altında ciddi değeri olan batıklar mevcut. Yabancılar da buna meraklı. "

"Sualtındaki kültürel varlıklarla ilgili net güncel bir veri yok, merkez yok, bununla ilgili ne yapılacak?" sorusunu ise Taşbaşı, "Zaten belli kuruluşlar sorumlu. Bakanlığımızın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bu konuda donanımlıdır. Üniversitelerimizin de çalışmaları var, bu konuda bir tereddütünüz olmasın. Amacımız bu değerlerin kazanılması ve turizmin çeşitlendirilmesi" yanıtını verdi.

Taşbaşı, çalıştay kapsamında yarın Yassıada'ya yapılması planlanan inceleme dalışına izin verilmemesiyle ilgili soru üzerine, şöyle konuştu:

"Yassıada dalışa yasak bir alan. Burayla ilgili projeler üretiliyor bir türlü hayata geçirilemedi. Zannediyorum Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının daha önceden Yassıada'yı dalışa yasak ilan etmesinden dolayı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bu konuda izin vermedi

Bodrum'da birçok batık var dalışa uygun. Dalışı o alanların birinde yapacaklar. Başka bir batıkta yapılabilir bu anlamda sorun olacağını düşünmüyorum. "

-"HEDEFİMİZİN EN BAŞINDA KORUMA VAR"-

BOSAV Başkanı Tufan Turanlı da çalıştayında ilk oturumunda ortaya çıkan sonuçtan mutlu olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili kurumların tümünün çalıştaya katıldığını anlatan Turanlı,

"Tanıtıma yönelik görüşmelerimiz olacak. Büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Bunları ülkemiz açısından nasıl değerlendirebiliriz? Bizim ana hedefimiz bunların tanıtılması, değerlendirilmesi en başında da korunmasının sağlanması" dedi.

Turanlı, Yassıada'ya yapılması planlanan dalışa ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

"Bizim çalıştaydaki hedefimiz somut sonuçların ortaya çıkarılmasıydı. Yarın da açılması arzu edilen, uzun yıllardır düşünülen sualtı dünyasına katkısı olacak Yassıada'da üstteki batıkların dalışa açılması yolunda adım atmaktı.

Ne yazık ki buradaki toplulukta olması gereken Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bu toplantıya gelmedi. Onların onayında olan bir izni de vermedi. Dolayısıyla bu önemli faaliyet tamamen suya düştü. Çekim için gelen Japon ekibi dalış yapamayacak. Kanunda bu tip yerlerin sportif dalışlara yasak olduğu var ancak bizim yapacağımız dalış sportif değildi. İnceleme dalışıydı. Yanlış yorum olduğunu düşünüyorum. "

- MUĞLA

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title