Haberler

'Türkiye'nin Ortadoğu'daki Rolü Küçümsenemez'

Amerika'nın Sesi, Son Aylarda ve Özellikle Başbakan Erdoğan'ın 5 Kasım'da Bush'la Washington'da Yaptığı Görüşmeden Bu Yana Türk-Amerikan İlişkilerinin İyileşme Sürecine Girdiğini Belirtti.

Türk-Amerikan ilişkilerinin iyileşme sürecine girdiği belirtildi. Amerika'nın Sesi, "ABD Başkanı George W. Bush'un Orta Doğu gezisi öncesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmesinin, bölgede Türkiye'nin gözardı edilemeyecek bir rolü bulunduğu değerlendirmelerine neden olduğu" yorumunu yaptı.

     Amerika'nın Sesi Radyosu, Cumhurbaşkanı Gül'ün Washington ziyaretine ilişkin haberinde son aylarda ve özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'da Başkan Bush'la Washington'da yaptığı görüşmeden bu yana Türk-Amerikan ilişkilerinin iyileşme sürecine girdiği değerlendirmeleri yapıldığını belirterek şöyle devam etti:

     "Bunda, Amerika'nın PKK ile mücadele çabalarına istihbarat alanında verdiği somut desteğin önemli bir payı var. Türk Silahlı Kuvvetleri, sağlanan istihbaratla son bir ayda Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine en az üç hava saldırısı düzenledi. Operasyonların, gerektiği sürece devam edeceği yönünde çeşitli açıklamalar da var."

     Böyle bir ortamda ve uzun bir aradan sonra bir Türk Cumhurbaşkanı'nın Washington'u ziyaret etmesinin son derece önem taşıdığının ifade edildiği haberde, "Amaç, terörle mücadelede sağlanan işbirliğinin artarak devam ettirilmesi yanında ikili ilişkilerin ekonomi ve özellikle enerji alanında devam ettirilmesi. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Gül'e Amerika ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de eşlik ediyor" diye kaydedildi.

Amerika'nın enerjiyi bir silah olarak kullanmaya çekinmeyecek Rusya'ya karşı bölgede alternatifler yaratmak istediği bilindiğinin belirtildiği haberde, "Türkiye de bölgesinde çıkan petrol ve doğal gazı Avrupa'ya ve ötesine taşıyacak boru hatları için bir istasyon olmayı amaçlıyor" denildi.

     Bush'un Kasım ayındaki Annapolis zirvesiyle birlikte Orta Doğu barış sürecini yeniden canlandırma çabalarına bir yenisini eklediğinin kaydedildiği haberde, "Annapolis zirvesinden önce İsrail ve Filistinli liderlerin Ankara'da Gül'le biraraya gelerek barış yönündeki kararlılıklarını açıklamasıyla, Bush'un Orta Doğu'ya gitmeden önce yine Gül'le görüşmesi, bölgede Türkiye'nin göz ardı edilemeyecek bir rolü bulunduğu değerlendirmelerine neden oldu" yorumunda bulundu.(ANKA)

(OLC/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title