Haberler

Türkiye'nin Orman Alanlarında Yüzde 1'lik Artış

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin Ormanlık Alanlarında Son Yapılan Envanter Çalışmalarına Göre, Yüzde 1 Oranında Bir Artış Meydana Geldiğini Bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin ormanlık alanlarında son yapılan envanter çalışmalarına göre, yüzde 1 oranında bir artış meydana geldiğini bildirdi. Genel ormanlık alanların 21 milyon 188 bin 747 hektar alana ulaştığını ifade eden Eroğlu, Türkiye'de son 10 yıl içinde 20 986 adet orman yangını meydana geldiğini açıkladı. Eroğlu, orman yangınlarıyla, "818 arazöz, 152 dozer, 144 su tankı, 35 loder, 126 greyder, 32 su tankeri, 52 karavan, 113 treyler, 366 arazi aracı, 717 motosiklet, 6 idari 15 kiralık olmak üzere 21 helikopter, 15 THK uçağı ve 10 bin yangın işçisi" ile mücadele edildiğini kaydetti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in orman yangınlarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Eroğlu, Türkiye'de son 10 yılda 20 bin 986 adet orman yangınının meydana geldiğini bildirdi. Bu yangınlar sonucu yanan alanların tamamının ağaçlandırıldığını ifade eden Eroğlu, "Yangınlar nedeniyle kaybettiğimiz orman alanı yok" dedi. Türkiye'de son 10 yılda terör nedeniyle 34 adet orman yangını çıktığı bilgisini veren Bakan Veysel Eroğlu, bu yangınlar sonucu yanan alanların da tamamının ağaçlandırıldığını ve rehabilite edildiğini kaydetti. Eroğlu, "Bu nedenle, bu yangınlar sonucu kaybettiğimiz alanlar yoktur" dedi.

-YÜZDE 1'LİK ARTIŞ-

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Türkiye'nin orman alanlarıyla ilgili envanter bilgilerine de yer verdi. 1962 - 1972 dönemi orman envanter bilgileri değerlendirme sonuçlarına göre, genel ormanlık alanların büyüklüğünün 20 milyon 199 bin 296 hektar alan olduğunu ifade eden Eroğlu, bu verilere göre ormanlık alan miktarının ülke genelindeki toplam alanın yüzde 26.2'sini teşkil ettiğini belirtti.

2004 yılı sonu itibariyle orman amenajman planlarındaki orman envanter bilgileri değerlendirme sonuçlarına göre, genel ormanlık alanların 21 milyon 188 bin 747 hektar alana ulaştığını belirten Eroğlu, "Bu ormanlık alan miktarı, ülke genel toplam alanının yüzde 27.2si kadardır. Görüleceği gibi orman alanlarımızda azalma değil, artma söz konusudur" dedi.

-24 SAAT KESİNTİSİZ GÖZLEM-

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin orman alanlarının 776 gözetleme kulesinden 24 saat kesintisiz olarak gözetlendiğini belirtti. Çıkan duman ve ateş anında haberleşme merkezlerine ve ilk müdahale ekiplerine bildirildiğini belirten Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca 2007 yılında Orman Genel Müdürlüğümüz, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğinde başlatılan ve devam etmekte olan uzaktan algılama yöntemiyle kritik bölgelerimizde kurulan sistemle çıkabilecek yangınlar kamera sistemiyle gözetlenmektedir. Bu nedenle orman yangınlarının erken ve doğru tespiti açısından oldukça iyi durumda bulunmakta ve bu konuda herhangi bir zafiyet söz konusu değildir.

Orman yangınlarıyla mücadele her yıl düzenlenen yangın eylem planı çerçevesinde yürütülmektedir. Orman yangınlarıyla, 818 arazöz, 152 dozer, 144 su tankı, 35 loder, 126 greyder, 32 su tankeri, 52 karavan, 113 treyler, 366 arazi aracı, 717 motosiklet, 6 idari 15 kiralık olmak üzere 21 helikopter, 15 THK uçağı ve 10 bin yangın işçisi ile mücadele edilmektedir.

Orman yangınları ile mücadele kapsamında, çıkabilecek orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale etmek amacıyla, orman içi kritik noktalara karavan ile arazöz ve ekibi konuşlandırılmıştır. Meteorolojik şartlar sürekli izlenmekte, orman yangıları açısından kritik olan zamanlar belirlenerek, kritik bölgelerde yoğun tedbirler alınmaktadır. Ayrıca, 2007 yılında kullanılmaya başlanılan yangın yönetim sistemi ile tüm araçlar ve iş makineleri merkezden ve bölge müdürlüklerinden izlenmektedir. Böylece yangınlara daha kısa sürede ve etkin müdahale edilmesi amaçlanmıştır."

Bakan Veysel Eroğlu, ayrıca orman yangınlarında görev yapan bakanlık personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi konusundaki çalışmaların ise hükümet nezdinde sürdüğü bilgisini verdi. (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title