Haberler

Türkiye'nin Küresel Refaha Katacağı Çok Şey Var

Politika, İş Dünyası, Akademi, Sivil Toplum Örgütleri, Nobel Ödül Sahipleri Ve Dünya Ekonomisine Yön Veren Dünyaca Tanınmış Fikir Önderlerini İstanbul'da Buluşturan Küresel Ekonomi Sempozyumu (GES), Bugün Gerçekleştirilen Toplantıların Ardından Sona Erdi.

Politika, iş dünyası, akademi, sivil toplum örgütleri, Nobel ödül sahipleri ve dünya ekonomisine yön veren dünyaca tanınmış fikir önderlerini İstanbul'da buluşturan Küresel Ekonomi Sempozyumu (GES), bugün gerçekleştirilen toplantıların ardından sona erdi.

Sempozyumun kapanışı için düzenlenen basın toplantısına, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanı sıra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, KİEL Enstitüsü ve Küresel Ekonomi Sempozyumu Başkanı Dennis Snower ve Küresel Ekonomi Sempozyumu İcra Direktörü Alessio Brown katıldılar.

Maliye Bakanı Şimşek: "Türkiye'nin, küresel refaha katacağı çok şey var"

Basın toplantısında bir konuşma yapan Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dünya için güçlü bir örnek oluşturduğunu dile getirdi. Şimşek, "Gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında lider ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin, dünya refahına ve kalkınmasına katacağı çok şey var." dedi.

"Enerji tedariki ve güvenliğinin yanı sıra farklı uygarlıkların birlikteliği konusunda, canlı ve dinamik ekonomimiz ve genç nüfusumuz ile sahip olduğumuz başarıyı daha da ileri götüreceğiz. Türkiye'nin, bölgesinde, küresel ekonomik oyuncu olarak kilit rol oynadığını çok iyi biliyoruz." diyerek sözlerini sürdüren Şimşek, Türkiye'nin, hem Müslüman, hem de laik ve demokratik, gelişmiş bir ülke olarak tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

Mehmet Şimşek ayrıca 2009 küresel krizi ve Merkez Bankası'nın krizi yönetmesiyle ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu: "Geçen sene yaşanan küresel ekonomik krizde para politikaları öyle güzel yönetildi ki, Türkiye mali krizi diğer başka ülkelere oranla hafif atlattı. Merkez Bankası verdiği doğru kararlar ile problemlerin tespiti ve problemlerle başa çıkma konusunda önemli bir rol üstlendi. Yapılan tüm çalışmalar krizin atlatılmasında çok başarılı olmuştur."dedi.

Profesör Dennis Snower: "Türkiye, küresel sorunların çözümünde kilit rol oynuyor"

Basın toplantısında konuşma yapan isimlerden, Küresel Ekonomi Sempozyumu Başkanı Profesör Dennis Snower da, Türkiye'nin küresel ekonomik ve sosyal sorunları çözmek konusunda kilit rol üstlendiğine değindi.

Snower, insanlığın küresel, entegre bir ekonomi yaratırken, bir yandan da küresel sorunlar yarattığını da dile getirdi. Snower, sözlerini şöyle sürdürdü: "GES'in amacı da, küresel sorunlara küresel çözümler geliştirmek. Bunun da ötesinde GES, küresel bir kimliğin oluşmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Ortak bir amaca yönelik çalışan bireyler olarak görülmeli, küresel toplum olarak bir araya gelebilmeliyiz. Farklı kesimlerden oluşan bir topluma sahip olan Türkiye, bu anlamda dünyaya örnek oluyor. Bu açıdan İstanbul Küresel Ekonomi Sempozyumu için mükemmel bir ev sahibi oldu."

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz: "Kriz, hem denetleme kurumlarının, hem de merkez bankalarının ezberini bozdu"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu: "Krizin, taşları yerinden oynattığı bir gerçek. Kriz, gerek denetleme kurumlarının, gerekse merkez bankalarının ezberini bozdu.

Ne tür para politikaları ile yola devam edeceğimiz sorusu büyük önem kazandı. Buradaki toplantılardan da gördüğüm kadarıyla, gerek fiyat istikrarın gerekse de finansal istikrarının dengeli bir şekilde korunabilmesi için, Merkez Bankalarına mikro olmasa da, makro ölçekte görev düşüyor. Yine buradaki toplantılardan edindiğim bir çıkarım, finansal sistemi denetleme görevinin farklı bir kurumda oluğu ülkelerde, kurumlar arası koordinasyon büyük önem taşıyor."

"Ülkelerarası ekonomik ve sosyal ilişkilerde artan karşılıklı bağımlılığın, uluslararası koordinasyonun önemini artırmıştır" diyen Durmuş Yılmaz, krizle mücadele sürecinde uluslararası işbirliğinin önemine de dikkat çekerek, "Bu tür bir işbirliğinin tesis edilmesi ve sürdürülmesi çok kolay olmasa da, uluslararası camia buna hazır olduğunu göstermiştir" dedi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan: "Küresel Ekonomi Sempozyumu, küresel entelektüel birikim katkıda bulundu"

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan ise, Küresel Ekonomi Sempozyumu'nun ekonomik ve sosyal sorumlara çözüm önerileri getirmenin de ötesinde, entelektüel birikime de katkıda bulunduğu söyledi.

Turhan, küresel ekonomik krizi şu sözlerle değerlendirdi: "Krizin üç farklı boyutu var. Bir, küreselleşmenin krizi, iki yerleşik ekonomi politikalarının, üç, yaşam tarzları ile ilgili kriz. Kurumlar, kuruluşlar, ülkeler kendilerini büyümek zorunda hissediyor, bunun yarattığı büyüme bakısı da, krizleri tetikliyor. Büyüme baskısı, aynı zamanda gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki çekişmeyi de daha sert bir hale getiriyor."

Ekonomide özellikle insani ve ahlaki değerlerin ön plana çıkması gerektiğini söyleyen İbrahim Turhan, "Yeni küresel ekonomik sistemde rekabet yerine dayanışma ön planda olmalıdır. Demokrasi ve özgürlük, eşitlik, adalet ve hukukun üstünlüğü gibi kavramları bir araya getirebilirsek, evrensel küresel değerlere dayalı bir sistem kurabiliriz. Bu değerleri, kuşaklar arası diyalogla, gelecek nesillere de aktarabilmeliyiz.

Çözüm önerileri hükümetlerle paylaşılacak

Küresel Ekonomi Sempozyumu İcra Direktörü Alessio Brown da, sempozyumun çok başarılı geçtiğini dile getirdi: "Dünyanın dört bir yanından, 160'dan fazlası konuşmacı olmak üzere yaklaşık 580 katılımcı, açılış ve kapanış genel oturumlarının yanı sıra 24'i paralel panel, 5'i yuvarlak masa toplantısı olmak üzere, çalışma laboratuarları, fikir fuarları olmak üzere toplam 37 oturumda bir araya geldiler. Bu katılımcıların arasında, fikir önderleri, politika yapıcılar, akademisyenler ve sivil toplum temsilcileri yer aldı. Sempozyumu 200'e yakın medya mensubu izledi, 150'ye yakın röportaj gerçekleştirildi."

Brown, Küresel Ekonomi Sempozyumu süresince oluşturulan çözüm önerilerinin, bir kitap halinde toplanacağını ve bu kitabın hükümetler, uluslararası kurumlar gibi karar vericilerle paylaşılacağını da dile getirdi.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title