Haberler

Türkiye'nin İlk Rus Anıtının Temeli Törenle Atıldı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine yapılacak Türkiye'nin ilk Rus anıtının temeli törenle atıldı.

Gazi Süleyman Paşa Mahallesi İpek Sokak'ta yapılacak anıtın temel atma töreni, iki ülke milli marşlarının okunması ile başladı. Törende bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, 1917 ile 1920 yılları arasında Rusya'da yaşanan dramatik iç savaşın neticelerini Çanakkale'de de hissettiklerini ifade ederek, "Bugünkü Gelibolu nüfusu büyüklüğünde bir insan kitlesinin, o günün şartlarında kamp düzeninde yaşam mücadelesi verdiklerini gözümüzün önüne getirirsek, ne büyük trajedi yaşandığını

anlayabiliyoruz. Rusya, Türkiye Cumhuriyeti dış politikasında her zaman özel bir konuma sahip olan büyük bir komşumuzdur. Türkiye-Rusya ilişkileri milli mücadele döneminde kurulan güçlü ittifaktan her zaman etkilenmiştir. Zamanımızda ise iki ülke arasındaki ilişkiler karşılıklı yarar çerçevesinde gelişmekte, derinleşmekte ve çeşitlenmektedir. Gelibolu'da 1917- 1920 yılları arasında kalan ve burada hayatını kaybeden Rusların anısına 1921 yılında ilçede yapılan Rus anıtı, 1949 yılında meydana gelen depremden

sonra tahrip olmuş, ardından da yıllar sonra yok olup gitmiştir. İki ülke arasında yapılan görüşmelerin ardından ilçeye yeniden bir Rus anıtının yapılmasına karar verilmesiyle bu adım yeniden atılmış oldu. Bu anıt iki ülke arasındaki dostlukları da pekiştirecek" dedi.

Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy ise, yıllar sonra bir Rus anıtının Gelibolu'da yapılmasına sevindiklerini ifade ederek, "Bu anıt iki ülke arasındaki dostluk bağlarını daha da arttıracak. Yıllar önce atalarımıza Gelibolu'da sahip çıkan Türklere müteşekkiriz. Onları unutmamız mümkün değil" diye konuştu.

Rus Mili Şeref Vakfı Başkan Vekili Mikhail Yakushev da, Gelibolu'da yapılacak anıtla atalarını unutmadıklarını belirterek, bu konuda kendilerine yardımcı olanlara teşekkür etti.

Gelibolu Belediye Başkan Cihat Bingöl ise, 1917-1918 yıllarında Rusya'da yaşanan devrimin ardından bölgeden kaçan çar yanlısı yaklaşık 25 bin kişinin 1920-1921 yılları arasında Gelibolu'ya geldiklerini hatırlatarak, "O dönemde Türklerle yan yana yaşayan Rusların bir kısmının burada hayatını kaybederek Gelibolu'ya gömüldüğünü de tarih kitaplarından biliyoruz. Ruslarla yaptığımız görüşmede Gelibolu'ya bir anıt yapma konusunda bize teklifte bulundular. Biz de buna sıcak baktık. Bu konuda geçtiğimiz yıldan

beri Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Aleksander Krivenko ile defalarca görüşmelerimiz oldu. Geçen ay içerisinde de inşaatın Rusya sorumlusu 'SSCO' 'Zarlıbezhstroytehno Logy' şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Vladimir Karklinsh, Mikhail Yakushev ve Gelibolu'da inşaatı yapacak olan Tes-İş Mühendislik Limited Şirketi'nin proje mühendisi Erkan Şener ile birlikte görüşmelerimiz oldu. Sonunda anıtın yapılacağı Gazi Süleyman Paşa Mahallesi İpek Sokak üzerindeki yerde mutabakata vardık. Bugün de anıtın

tekmelini atıyoruz. Türkiye'de ilk Rus anıtı olma özelliğine de sahip bu anıt, yıl sonuna kadar ziyarete açılacak. Rus anıtının Gelibolu'ya dikilmesinin ardından, ilçemizi çok sayıda Rus vatandaşın ziyaret etmesini bekliyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Rusya'dan getirilen ve anıtın tarihçesinin yer aldığı bir yazı, özel olarak hazırlanan pirinç kutuya konularak temele konuldu. Temele il harcın konulmasının ardından konuklar bölgeden ayrıldılar.

Törene Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Rus Mili Şeref Vakfı Başkan Vekili Mikhail Yakushev, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Aleksander Krivenko, eski Rusya Federasyonu Ulaşım Bakanı Leonid Matuhin, Cenevre ve Batı Avrupa Başpiskoposu Mithail, Rusya Federasyonu Kültür ve İletişim Bakan Danışmanı Aleksander İlyin, Palmali Holding Moskova Temsilciliği Başkanı Aleksander Şadrin, Rusya

Demiryolları A.Ş. Başkan Yardımcısı Danışmanı Vladimir Karklinş, Acroflot Rus havayolları İstanbul Temsilcisi Aleksander Hilvheenko, tarihçi yazarlar Nikolay Çerkaşin ve Yuri Emelyanov katıldı.

(AÖ-İHS-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title