Haberler

Türkiye'nin İlk Rehber İmamı

Güncelleme:

Bursa'nın Değirmenlikızık Mahallesi'nde imamlık yapan Mahmut Söylev, Türkiye'nin ilk rehber imamı oldu.

Bursa'nın Değirmenlikızık Mahallesi'nde imamlık yapan Mahmut Söylev, Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı Go kartını alarak Türkiye'nin ilk rehber imamı oldu. 22 yıldır imamlık yapan Söylev, profesyonel rehberlik yapmak için emekli olmayı bekliyor.

Merkez Yıldırım İlçesi Değirmenlikızık Mahallesi'nde imam olarak görev yapan Mahmut Söylev rehberlik yapmaya, Osmanlı Köyü Cumalıkızık'ta 2002 yılında Kınalı Kar dizisi çekimlerinde köye gelen yabancı turistlerle sohbet ederek başladı. Dizide de imam rolünü de oynayan Söylev, rehber imam olarak tanınmaya başladı. Turist rehberliğini seven İmam Mahmut Söylev, kendini yetiştirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Bursa'da 8 ayrı dil için açtığı rehberlik kurslarına katıldı. Arapça turist rehberliği kursuna katılan Söylev, 4, 5 ay aldığı eğitimlerin ardından sınavı da başarıyla vererek Türkiye'nin ilk Go kartlı rehber imamı oldu.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olduğunu ifade eden Söylev, 7 yıl imamlık yaptığı Cumalıkızık Köyü'nde Kınalı Kar dizisi ile birlikte köye gelen yabancı turist sayısının arttığını ve köye gelen turistlerin kendisine köy tarihi ile ilgili sorularına cevap verememesinin ardından dil bilmediği için utandığını söyleyen Söylev, 'Köye gelen turistlerle sohbet ederek İngilizce'yi öğrenmeye başladım. Önce basit cümlelerin ardından köy tarihini İngilizce gelen turistlere anlatmaya başladım. Bu benim imam olduğumu öğrenen turistlere ilginç geliyordu. Hatta ilk önce 'cami hocası mı yoksa okulda eğitim veren hoca mı' diye soruyorlardı. 15 yıl önce başlayan bu merak bende bir ilgiye dönüştüö dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslarda Arapça rehberlik eğitimi aldığını kaydeden Söylev, sınavı geçerek Go kartını almanın kendisi için çok büyük bir mutluluk olduğunu vurguladı. İl Müftülüğü'nün de kendisini desteklediğini dile getiren Söylev, Türkiye'nin Go kartlı ilk rehber imamı olduğuna dikkat çekti. TÜRSAB onaylı İngilizce başarı belgesi de bulunduğunu dile getiren Söylev, imamlık görevinden emekli olduktan sonra profesyonel olarak yurtiçi Arapça turist rehberliği yapacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title