Haberler

Türkiye'nin İlk "Etik Üye" Belgeli İşletmeleri Antalya'da

’Ticari etik’ kavramını gündeme taşıyan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), ’ATSO Etik Üye’ projesini hayata geçirdi.

'Ticari etik' kavramını gündeme taşıyan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 'ATSO Etik Üye' projesini hayata geçirdi. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, projeye olan ilginin kendilerini memnun ettiğini kaydetti.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının, Türkiye'de bir ilke imza attığını söyledi. ATSO tarafından belirlenmiş etik üyelik şartlarına uyacağını beyan eden işletmelere "Etik İşletme Belgesi" verdiğini belirten Başkan Çetin, "Antalya, Türkiye'nin dünyaya açılan vitrini konumunda olan bir destinasyon. Bizim, ticaretten şehirleşmeye her konuyu bu sorumluluk ile ele almamız gerekiyor. Bu kent, yerel halkının yanı sıra milyonlarca turiste hizmet veriyor. Bir turistin karşılaştığı herhangi bir olumsuzluk sadece Antalya'nın değil, Türkiye'nin imajına zarar veriyor" dedi.

"Ticarette etik duyarlılık bilinci her zaman gündemimizde oldu"

"Ticarette kuralların olması, etik duyarlılık bilincinin tüm ticari hayata etkin olması için proje alternatifleri her zaman ATSO'nun gündeminde olmuştur" diyen Çetin, "'Etik Üye' projesi de bunlardan birisiydi ve nihayetinde yoğun çalışmalar sonucunda, böylesine önemli bir konuda Türkiye'de bir ilke daha imza atarak bu projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Etik Üye belgesi ile 'etik duyarlık kavramını' ticaretin gündemine taşıyoruz. Proje kapsamında öncelikle bir Etik Kurul oluşturduk. Bu kurulun koordinasyonunda oda meclisinden komitelere kadar ilgili tüm kademelerin de onayıyla ana hatları belirleyen bir etik yönerge hazırlandı. Bu yönerge esas alınarak üyeler ile imzalanacak etik sözleşmeler belirlendi" ifadelerini kaydetti.

"Etik Üye, müşteriye saygıdan, çevre duyarlılığına pek çok konuda taahhüt veriyor"

Sözleşmede, müşteriye saygıdan, kalite standartlarına, ticari ahlaktan, çalışan haklarına, çevre duyarlılığına, rakiplerin haklarına kadar pek çok konuda taahhütlerin yer aldığını ifade eten ATSO Başkanı Çetin, "Bu taahhütlere uyacağına dair güvence veren üyelerimize 'Etik İşletme Belgesi' veriyoruz. İlerleyen süreçte şartları sağlamadığına dair şikayet aldığımız ya da tespitlerde bulunduğumuz işletmeler incelenecek ve uygun görülürse etik üye belgeleri iptal edilecek. Etik işletme unvanı alan işletmelerimizi ilk etapta kentimizin en yoğun internet sayfalarından birisi olan Odamızın web sayfasında ilan ediyoruz. İşletmesine asacağı, 6 dilde etik üye olduğunu belirten belgeler veriyoruz. Önümüzdeki süreçte başta sosyal medya olmak üzere farklı mecralarda da tanıtım çalışmalarımız olacak" diye konuştu.

"Etik İşletme Belgesine ilgi bizleri mutlu ediyor"

İlk belgelerin verildiğini kaydeden Çetin, "İlk belgeleri, Haziran ayı sonunda gerçekleştirdiğimiz son meclis toplantımızda sözleşme imzalayan meslek komitesi başkanlarımıza törenle verdik. Akabinde, çok yeni bir uygulama olmasına, kapsamlı tanıtım çalışmaları henüz başlamamış olmasına rağmen yüzlerce işletme daha başvuruda bulundu. Karşılaştığımız ilgi ve olumlu geri dönüşler bizleri de mutlu ediyor. Bu belgenin ve unvanın işletmelerimiz için bir prestij simgesi olacağına, tüketicinin de bu belgeye sahip işletmeden yana tercih kullanacağına inanıyorum. Etik duyarlılıklarla çalışan ve buna uyacağını beyan eden işletmelerimizin örnek olarak gösterilmesi, ticaretin kalitesini de artıracaktır. Biz, siftah yapmayan komşusuna müşterisini gönderen, müşterisini, çalışanını baş tacı eden bir ahilik kültüründen geliyoruz. Etik Üye projesi de bu kültürel değerimize daha çok sahip çıkmamıza, ticaretin kalitesinin artırılmasına vesile olacaktır" dedi.

ATSO üyelerine davet

Etik Üye projesi ile meslek komitelerinin de önemli bir sorumluluğun altına girdiğini dile getiren Çetin şunları söyledi:

"Bu işi ciddiye alan ve taviz vermeyen bir komite inanıyorum ki sektörünün kaderini değiştirebilir. Komitelerimize, belgenin kriterlerini ve çıtasını Etik Kurulumuzla istişare ederek yükseltme imkanı da veriyoruz. Bu vesileyle, her komite bundan sonra kendi sektörünü çok daha yakından izleyebilecek, sektör standartlarının oluşturulmasında daha fazla inisiyatif kullanabilecek. Etik üye olmanın sorumluluklarını yerine getireceğine inanan tüm üyelerimizi 'Etik İşletme Belgesi' almak için Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na başvuruya davet ediyorum." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title