Haberler

Türkiye'nin İlk Duyusal Analiz Laboratuarı

Gıdaların işitme, dokunma, koklama ve görme ile algılanan karakteristiklerini hissetmek, ölçmek, analiz etmek ve yorumlamak için Türkiye’de ilk olan ‘Duyusal Analiz Laboratuarı’ bünyesinde hizmet veren ve uzman yetiştirecek olan Sürekli eğitim Merkezi’nin açılışı yapıldı.

Gıdaların işitme, dokunma, koklama ve görme ile algılanan karakteristiklerini hissetmek, ölçmek, analiz etmek ve yorumlamak için Türkiye'de ilk olan 'Duyusal Analiz Laboratuarı' bünyesinde hizmet veren ve uzman yetiştirecek olan Sürekli eğitim Merkezi'nin açılışı yapıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Ticaret Borsası ve Zeytindostu Derneği'nin katkıları ile açılan ve Muğla Ticaret Borsası bünyesinde hizmet verecek olan Duyusal Analiz Laboratuarı Sürekli Eğitim Merkezi'nde uzmanlar yetiştirilecek. Açılışa, Vali Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, kurum müdürleri ve oda başkanları katıldı.

"Projelerle üreticilerimize katkı sağlayacağız"

Açılışta konuşan Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Muğla'daki kurumlar ile el ele vererek Muğla'nın marka değerini yükseltmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Gökmen, "Bugün de Muğla'nın marka değerlerinden birisi olan Zeytin ve Zeytinyağı'nı konuşacağız. Biz Oda olarak dört duvar arasında sıkışıp kalan değil, projeler üreterek üreticilerimizin kazançlarına katkı sağlamak istiyoruz. Bugün açılışı yapılacak olan Duyusal Analiz Laboratuarı Sürekli Eğitim Merkezi de bunlardan birisi" dedi.

Türkiye'de ilk

Muğla Büyükşehir Belediyesi Duyusal Analiz Laboratuarının Türkiye'de ilk olduğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Uluslar arası boyutta ekspertelerinin oluşması ve tadım komisyonlarında dünya çapında yer almasını sağlayacak bir yapı. Zeytin, yetişmesinden, sıkılmasından ve sunulmasına kadar geçen süreç içerisinde önemli eksikliklerimiz, düzeltilmesi gereken ve revize edilmesi gereken süreçlerimiz var. Memecik zeytininden elde edilen zeytinyağının içinde ihtiva ettiği zenginlik açısından dünyada birincilik ödülleri alabilen bir zeytinyağı kalitesine sahip olduğumuzu önce ülkemize, sonra bütün dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Bunu eğer biz daha da arttırır ve sunmasını becerebilirsek, dünyada ilaç gibi satılabilin bir ürün haline getirip, katma değerini çok daha üst noktaya çıkarma imkanımız ve kabiliyetimiz var" dedi.

Muğla Valisi Esengül Civelek, Duyusal Analiz Laboratuarının Muğla'ya kazandırılmasında emeği geçek Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Muğla Ticaret Borsasına ve Zeytindostu Derneğine teşekkür etti. Vali Civelek, Muğla'nın tarımda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu söylerken, zeytinin tarımsal bir ürün olarak önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, katılımcılara küçük kaseler içinde analizleri yapılmış ve yapılmamış zeytinyağı dağıtıldı. Kokusu ve tadı hakkında katılımcılardan bilgiler alınırken, zeytinyağının faydaları ve korunma şekilleri hakkında da bilgiler verildi. Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuarının, mevzuatta yer olan fiziksel, kimyasal ve analizlerle tespit edilemeyen özelliklerinin belirlenmesi için gerekli olduğu açıklanırken,analiz sonuçları yapılan hataların kaynağı hakkında bilgi vermekle birlikte kaliteli ürün elde edilmesi için fayda sağladığı belirtildi. Duyusal analiz ile zeytinyağı tebliğinde bulunan kızışma, çamurumsu tortu (posa), küflü-rutubetli, şarabımsı-sirkemsi-asidik-ekşimsi, metalik ve diğer kusurların tespit edildiği açıklandı. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Esengül Civelek Osman Gürün Türkiye Muğla Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title