Haberler

Türkiye'nin Futbolcu Fabrikası

G.saray Altyapıda, Avrupa'nın En Önde Gelen Kulüpleri Arasına Girmeyi Başardı. Bu Başarının Mimarları Ali Yavaş ve Ekibi, Çalışmalarını Hurriyet.com.tr'ye Anlattı.

G.Saray altyapıda, Avrupa'nın en önde gelen kulüpleri arasına girmeyi başardı. Bu başarının mimarları Ali Yavaş ve ekibi, çalışmalarını hurriyet.com.tr'ye anlattı.

Galatasaray Kulübü, içinde bulunduğu mali sıkıntıdan kurtulmak için büyük çaba sarfediyor. Bir çok proje hayata geçirilmek için sırada beklerken, yıllardır sadece tek bir kurum adeta para basıyor. Futbol alt yapısı kazandığı başarılarla Avrupa'nın dev kulüpleri tarafından bile gıpta ile takip ediliyor. Her yaş branşında Türkiye liglerindeki bütün kupalara adeta ambargo koyan Galatasaray alt yapısı, başta 'A' takım olmak üzere Süper Lig'deki bir çok kulübe futboyxlcu veriyor. Tam 5 senedir Alt Yapı Sorumluluğu görevini sürdüren Ali Yavaş, bu başarının sırrını hurriyet.com.tr'ye anlattı.

TAM ANLAMIYLA BİR EKİP ÇALIŞMASI

Galatasaray'da uzun yıllar futbolculuk yapan, Derwal döneminde Genel Menajerlik görevini üstlenen Yavaş, Fatih Terim'in 2002-2003 sezonunda göreve gelmesi ile birlikte alt yapı sorumluluğuna getirildi. Göreve gelir gelmez kolları sıvayan Yavaş, 11 kişilik ekibi ile Galatasaray alt yapısını Avrupa'nın en iyileri arasına sokmayı başardı. Mütevazi

Ali Yavaş G.S. Altyapı Sorumlusukişiliği ile dikkat çeken Yavaş başarının sırrının tamamen disiplinli bir ekip çalışması olduğunu belirtirken " Elini taşın altına sokmamız gerektiğini bildiğimiz için tüm ekip olarak uykusuz mesailer verdik. Günlük, aylık değil, yıllık programlar hazırladık. Hiç bir evladımızı birbirinden ayırt etmedik. Maddi imkanlarımız yettiği kadarıyla Türkiye'yi hatta Avrupa'yı tarayarak genç yetenekleri transfer ettik. Öyle bir ekibim var ki hepsi bir çok eğitimciye bile eğitim verebilecek kapasite hocalar. Yeri geldik evlatlarımıza anne babalarından daha yakın olduk. Onları şöhret dünyasının tehlikelerinden uzak tutmak için ne gerekiyorsa yaptık. Bizim için en büyük mutluluk ise Türkiye'nin dört bir yanında kiralık olarak oynayan, 'A' takımımızda forma giyen ve  henüz 19-20 yaşlarında olan bu evlatlarımızın başarısı. Türk futboluna önemli katkı sağladığımızı düşünüyorum. Bu yavrularımızın başarıları çoğaldıkça ekip olarak bizim de çalışma azmimiz yükseliyor" dedi.

TÜM KUPALARA AMBARGO

Ali Yavaş ve ekibinin elde ettiği başarılar hiç de yabana atılacak cinsten değil. Sadece son üç sezona bakıldığında Paf takım (18 yaş altı) 3, Süper Genç (17-18 yaş)1 (bu sezon liderliklerini sürdürüyorlar), B Genç (15-16 yaş) 1 (bu sezon liderliklerini sürdürüyorlar, 110 gol atıp sadece 3 gol yediler ve nağmaluplar), Yıldız ( 13-14 yaş) 2 ( bu sezon guruptan çıktılar), Minik (11-12 yaş) 1 (bu sezon liderliklerini sürdürüyorlar, geçtiğimiz sezon Kore'de oldukları için şampiyonaya katılamadılar), Mini Minik (10 yaş altı) 1( Bu sezon nağmalup liderliklerini sürdürüyorlar, bu kategoride 2004-2005 sezonu lig oynanmadı) şampiyonluk elde etti. Bu şampiyonluk Türkiye'de bir ilk.

FUTBOLCU FABRİKASI DURMUYOR

Sarı kırmızılıların alt yapısı yurt dışında da önemli başarılara imza attı. 2000 yılında Fransa'da düzenlenen 11-12 yaş dünya şampiyonasında ikinci olan G.Saray, 2003 yılında da 14-15 yaş gurubunda Avrupa Şampiyonu oldu. 2. ve 3 UEFA Elit Kulüpler Toplantısına Türkiye'den sadece Galatasaray Altyapısı davet edildi. 2004-2005 ve 2005-2006 sezonunda şampiyon olan Paf takımından Arda Turan, Ferhat Öztorun, Mehmet Güven, ve aydın Yılmaz gibi süper yıldızlar A takım forması giyerken, 14 süper yıldız da çeşitli takımlarda kiralık olarak ter

Altyapı teknik kadro: Ali Yavaş, Fatih İbradı, Zafer Koç, Erkan Ültanır, Halim Fıçıcı, Recep Yazıcı, Burak Dilmen, Ali Polat, Ahmet Geçer, Uğur Uçar, Fatih Yıldızdöküyor. Bu sezon Paf takımını baştan aşağıya yenileyen Ali Yavaş ve ekibi ligin bitimine üç hafta olmasına rağmen en yakın rakibi Beşiktaş'ın 11 puan önünde şampiyon olmayı başardı.

"50 MİLYON DOLAR YATIYOR"

Göreve geldiği yıllarda gazetecilere alt yapı binasını göstererek " Burada en az 50 milyon dolar yatıyor" diyen Ali Yavaş'ı kimse dikkate almamış ve bu sözlerin gerçekleşemeyeceğini düşünmüştü. Ancak sadece Sabri Sarıoğlu, Arda Turan, Ferhat Öztorun, Mehmet Güven ve Aydın Yılmaz'ın fiyatları bu rakama yaklaşıyor. Ali Yavaş yine çok iddialı konuşuyor. Yavaş bir kaç yıl içerisinde Galatasaray A takımının Avrupa'da büyük başarılara imza atacağını ve takımda en az 7-8 futbolcunun alt yapıdan olacağına inandığını söylüyor.

"BAŞKANIN TEK LAFI YETTİ"

Galatasaray'da yaşanan mali sıkıntıların kendilerini etkileyip etkilemediğini sorduğumuzda çok net bir cevap geliyor Ali Yavaş'tan. Alt yapıda en yeni ismin kendisinin olduğunu belirten Yavaş " Buradaki eğitimcilerin hemen hemen hepsi 10 seneyi aşkın süredir görev yapıyor. Hepsi Galatasaray için her fedakarlığa hazır. Başkanımız geçtiğimiz günlerde bir Tv programında kameraya bakaraka bize seslendi. Orada dedi ki ' Alt yapımızla gurur duyuyorum. Göreve geldiğim günden bu yana benimle birlikte zam ve ödül almadan çalışan ve elini taşın altına sokan  tek ekip onlar. Kendilerine bu özverilerinden dolayı teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum'. Bu sözlerden daha gurur verici ne olabilir ki. Kimse merak etmesin biz maddi olarak da her zaman artıdayız" diye konuştu.

YENİ ARDALAR GELİYOR

Tüm Türkiye'nin hatta Avrupa'nın gözü Arda Turan'ın üzerindi. Acaba alt yapıdan yeni Arda'lar geliyor mu? sorusuna " Bir sürü Arda 'nın müjdesini verebilirim. Ben hiç bir oyuncumun ismini tek olarak söylemem. Onların hepsi yaş

Altyapı İdari Menajeri: Fatih İbradı

Altyapı Sorumlusu: Ali Yavaşguruplarının en iyisi. Hatta diğer takımlarda oynayan futbolculardan daha küçükler. Hepsi ayrı birer yetenek. Ama illa da isim istiyorsanız şu anda A takıma en hazır Anıl ile Çağrı var. Diğerleri de çok yakın zamanda bu düzeye gelecek. Yani G.Saray'ın geleceği emin ellerde kimse merak etmesin" diye cevap verdi.

HAVAYA UÇAN PARALAR

Türk futbolunda yabancı futbolcu transferinde harcanan paralar çok yüksek rakamlara ulaşırken, G.Saray da bu hataya düşen takımları başında yer alıyor. Bu sezon transfer edilen İnamoto ile Carrusca, performanslarıyla vasata bile yaklaşamazken alt yapıdan yetişen oyuncular büyük çıkış yakaladı. Ali Yavaş kendileri için en önemli olayın başarının A takıma verdikleri oyuncu sayınının çokluğu olduğunu söylerken " Bizim misyonumuz futbolcularımızı A takıma kazandırabilmek. Gerisi A takım teknik direktörüne ve yönetimimize kalmış bir olay. Genç futbolcular buradan A takıma çıkana kadar tamamen bizim sorumluluğumuzdadır. Ancak yuvadan uçtuklarında bize onlarla sadece gurur duymak düşer. Her zaman bir ağabeyleri, bir babaları gibi başarılarını gurur dolu gözlerle izleriz" dedi.

 İSTİKRAR VAR

Altyapı idari menajeri Fatih İbradı ekibin en önemli isimlerinden biri. 14 senedir alt yapıya hizmet veriyor. Elinden ne futbolcular geçmiş. Ancak hiç bir zaman disiplini elden bırakmıyor ve işini çok ciddi yapıyor. İbradı başarının dışarıdan sanıldığı gibi kolay yakalanmadığını belirterek " İstikrar olmadan hiç bir planınızı gerçekleştiremezsiniz. Biz yıllardır aynı ciddiyetle çalışıyoruz, bu yüzden de başarı kaçınılmaz oluyor" diyor.

Yıllardır Türkiye'de tüm yorumcular, yöneticiler, teknik adamlar, futbolda en önemli unsurun alt yapı olduğunu

G.Saray Altyapısı, yıllardır liglerdeki kupalara ambargo koyarak Avrupa'nın en gözde Altyapısı durumunda

söylerler. İşte bunun en güzel örneği Galatasaray alt yapısı. Ali Yavaş ve ekibi, kendilerine milyon dolarlar ödenerek Türkiye'ye gelen ve 100 milyon dolarlara varan maliyetli futbolculardan kurulu kadroların başına geçen o yabancı teknik adamlardan daha mı düşük seviyede? Ya parasızlıktan kıvranan takımlarımızın savuracak parası çok ya da komisyon mekanizmasının yok olmaması için böylesine ciddiyetle ve profesyonel ruhla işine sahip çıkan insanların hak ettikleri yere gelmesi mümkün değil.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title