Haberler

Türkiye'nin En Büyük Adası Altın Madeni Başvurusu ile Sarsıldı

Türkiye'nin en büyük adası altın madeni başvurusu ile sarsıldıÇANAKKALE - Türkiye'nin en büyük adası olan ve organik tarımın yanı sıra turizm ile de anılan Gökçeada da halk, Merih Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yaptığı altın ve gümüş madeni arama başvurusuyla sarsıldı.

Türkiye'nin en büyük adası altın madeni başvurusu ile sarsıldı

ÇANAKKALE - Türkiye'nin en büyük adası olan ve organik tarımın yanı sıra turizm ile de anılan Gökçeada da halk, Merih Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yaptığı altın ve gümüş madeni arama başvurusuyla sarsıldı.

Merih Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi Yuvacık Mevkiinde altın ve gümüş madeni arama projesi için başvuru yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü, başvurunun ardından Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başladığını kamuoyuna duyuruldu. Başvuru duyurusunun ardından Gökçeada halkı altın madeni başvurusu ile sarsıldı. Ada'daki tüm sivil toplum örgütleri birleşerek maden arama ruhsatının iptali için eylem yapmaya hazırlanıyor.

Ada'da altın ve gümüş madeni arama projesi kararına tepki gösteren ve gerekli mücadeleyi yapacaklarını belirten Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, "Bizde iki gün önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün internet sayfasından bu duyuruyu, ilanı öğrenmiş bulunmaktayız. Gökçeada Yuvalı Mevkii'nde Merih Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Çanakkale Valiliğine altın ve gümüş madeni arama projesiyle müracaat etmiş bulunmaktalar. Edindiğim son bilgiye göre, Valilikçe uygun görülerek ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmiş. Bu aşamadan sonra ÇED raporu için uygun kurum ve kuruluşlardan uygun görüş alarak ÇED raporunu tamamlayıp burada bir maden arama noktasında çalışmaları olacak. Ama biz yerel yönetim olarak ve Gökçeada'da yaşayan bütün insanlar şu konuda çok hassasız. Biz Gökçeada'yı tamamen turizm ve organik ada olarak arzu ediyoruz ve ileriye dönük olarak bu şekilde bir vizyon ortaya koyduk. ve kesinlikle Gökçeada'da altın veya gümüş madeni aramasıyla alakalı olarak buna izin vermemiz ve buna müsaade etmemiz mümkün değil. Şöyle ki, 2012-2013 yıllarında yine bir firma tarafından maden aramaları gerçekleşmişti. Gökçeada'da ve o maden araması esnasında Gökçeada'da o dağlarımız da tepelerimiz de oralara yol açılmak adına kesilen ağaçların yok edilen yeşilliklerin yanında sondaj sonucunda yeraltı su kaynaklarımızın yönleri değişmiş ve dünyada 4'üncü sırada kaynakları itibariyle 4'üncü sırada bulunan Gökçeada'da, yeraltı kaynaklarımız, sularımız tamamen yön değiştirerek bir ekolojik dengeye hasar vermiştir. Bu aşamadan sonra şunu çok iddia ediyorum, ben bütün yetkili arkadaşlardan şunu istirham ediyorum. Bunu mevcut bürokratik işlemler devam ederken, gerekli izinler verilmeyerek önüne geçilsin. Aksi takdirde Gökçeada'da yaşayan bizler konuyla alakalı her türlü yasal ve hukuki imkanlarımızla birlikte gerekli mücadelemizi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın" dedi.

Ada'da yaşayan Atilla Kaçmaz ise, "Şimdi adamız organik tarıma yönelmiş ve Türkiye'nin en büyük adası. Turizmle geçinen ve organik tarımla geçinen bir ada. Bunu rantçılara peşkeş çekilmesine biz adalı olarak karşıyız. Bu cennet adayı perişan edecekler. Daha evvel petrol aradılar. Siyanürle altın aradılar. Adayı delik deşik ediyorlar. Çocuklarımızın sakat doğmasını istemiyoruz. Tabiatın talan edilmesine karşıyız. Adalı olarak hiç birimiz kabul etmiyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

İsmail Ünal Çanakkale Gökçeada Türkiye Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title