Haberler

Türkiye'nin Büyük Değeri 'Bor Madeni' Temizlik Sektöründe

Yüzyılın madeni olarak bilinen ve yüzde 73’ü ülkemizde bulunan bor madeni kullanım alanına bir yenisini daha ekleyerek, temizlikte de iddialı olduğunu gösterdi.

Yüzyılın madeni olarak bilinen ve yüzde 73'ü ülkemizde bulunan bor madeni kullanım alanına bir yenisini daha ekleyerek, temizlikte de iddialı olduğunu gösterdi.

İnşaat sektöründen savunma sanayine, sağlık alanından seramik sanayine varana kadar yaklaşık 500 farklı alanda kullanılan bor madeni, Eti Maden İşletmeleri bünyesindeki mühendisler tarafından yapılan çalışmalar neticesinde bu defa da evlere temizlik deterjanı olarak girdi.

Yapılan deneyler sonucunda bor madeninin temizlik deterjanı olarak kullanılmasından olumlu sonuçlar alan mühendisler, firmaları da harekete geçirdi. Türkiye'nin dünyadaki bor maden rezervlerinin yaklaşık yüzde 73'lük kısmında sahip olmasının verdiği avantajı değerlendirmek isteyen firmalar, içerisinde 'petrol ürünü, fosfat ve zararlı kimyasal madde bulunmayan doğal ürün' Etimatik'i, çamaşır makinelerinde elbise yıkamak için kullanılan bir temizlik ürünü olarak geliştirdi.

"Tamamen yerli ve doğal bir üründür"

Eti Maden İşlemeleri bünyesinde bor madeninin temizlik deterjanı olarak üretimini yapan Yeni Çatı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Esin, Etimatik bor temizlik ürününün dünyada ilk ve tek olduğunu öne sürdü. Şu anda hem ulusal pazarda hem de Türk dünyasında ürünün pazarlandığını dile getiren M. Akif Esin, "Tamamen yerli ve doğal bir üründür. Yerli ve doğal olması da tüm halkımızı cezbediyor. Bundan dolayı da halkımız büyük bir ilgi gösteriyor" diye konuştu.

"Ülkemize katkı sağlamak için ithalatını engelliyoruz"

Borun birçok alanda kullanılması gerektiğini ifade eden M. Akif Esin, Türkiye'nin dünya bor rezervlerini yüzde 73'lük kısmında sahip olduğu vurgulayarak, "Bor bizim için çok değerli bir madendir" dedi. Esin, bor madeni çok az ölçüde kullanıldığında verim alınamadığına işaret ederek şunları söyledi:

"Tabi ki de bizim bu konu a çalışmalar yapmamız gerekiyor. Sadece devlet kanalıyla değil, özel sektörün de el atması gerekiyor. Bor madenini çok kısmi, az ölçüde kullanıyoruz. Az miktarda kullanıldığı için pek bir destek sağlamıyor. Etimatik ürünü de bu yüzden devre sokuldu. Bor madenini fazla şekilde kullanarak, ülkemize katkı sağlamak için bunun ithalatını engelliyoruz ve artı ihracat yaparak da ülkemize ciddi bir şekilde maddi gelir oluşturuyoruz."

Birçok alanda bor kullanılıyor

Bor mineralleri, özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve genellikle kağıt sanayinde kullanılmaktadır. Dünyanın en zengin boraks yatakları Türkiye'nin orta ve batı bölgelerinde yer almaktadır. Balıkesir'de Sultançayırı ve Bigadiç, Eskişehir'de Seyitgazi (Kırka) ve Kütahya çevresi önemli çıkarım alanları bulunmaktadır. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eti Maden Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title