Haberler

Türkiye'nin 2016'yı Kosova Yılı İlan Etmesi Büyük Fırsat"

Güncelleme:

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker; "Rumeli'den göçler 1800'lerin sonlarında başladı. Balkan Savaşı sonrası arttı.

2016'nın Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından Türkiye'de Kosova yılı olarak ilan edilmesini MedyaMola'ya değerlendiren Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker; 2016'nın Kosova yılı olarak ilan edilmesinin Türkiye ile Kosova arasındaki siyasal, tarihsel, kültürel-sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni işbirliği alanları oluşturarak ilişkilerin artacağını belirtti.

Kosova'dan göç ise özellikle 1950-1955 yılları arasında çok yaşandı. İnsanlar çoğunlukla trenlerle Sirkeci Garına geldiler. Kimse vatanından, doğup büyüdüğü topraklardan ayrılmak istemez. Göç hüzünsüz olmaz, zorlu süreçler yaşandı, Türkiye bizlere kucak açtı, yeni vatanımız oldu. Kosovalı Türkler olarak yeni bir hayat kurduk. İş yeri sahibi olarak kendi işlerini yapanlar ve farklı iş yerlerinde çalışanların yanı sıra aramızda sanatçılar, akademisyenler ve bilim adamları da var.

2016'nın Kosova yılı olarak ilan edilmesi bizler açısından mutluluk kaynağı, Türkiye ile Kosova arasındaki siyasal, tarihsel, kültürel-sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni işbirliği alanlarının oluşturulması için büyük bir fırsat.

Nisan'da Kosova Prizren'de şuanda çalışan Türk Başkonsolosluğumuz resmi olarak açılıyor. Prizren, Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Başkent Priştine'deki Büyükelçiliğin ardından 85 kilometre uzaklıkta olan Prizren'e konsolosluğun açılması, Türkiye'nin Kosova'ya verdiği önemin göstergesi. 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmiş olan Kosova'yı 109 ülke arasında resmi olarak tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye Cumhuriyeti. Çok heyecanlı ve sevinçliyiz. Bu sayede Kosova ile Türkiye arasında yakın akrabalık ilişkilerine dayanan kültürel temas resmi iş ve işlemler artacak" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Prizren Kosova Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title