Haberler

Türkiye-Makedonya Engelliler Dostluk Günü

Türkiye Beyazay Derneği, Makedonya'da  engelliler konusunda çalışma yapan çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteğiyle, "Türkiye- Makedonya Engelliler Dostluk Günü" etkinliği düzenledi.

Makendonya Devlet Bakanı Furkan Çako, Üsküp'teki Continental Hotel'de gerçekleşen etkinliklerde, Beyazay Derneği'nin çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi.

Engellilere karşı sorumlu olduklarını ancak mevcut dünya düzeninin insani sorumlulukların görmezden gelinmesine neden olduğunu belirten Çako, "Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u engelli kişilerden oluşuyor. Gerek siyasetçiler gerek vatandaşlar olarak engellilerin hayatını kolaylaştırmak için daha fazla kafa yormamız gerekir. Bu husus hakkında farkındalık yaratmak aslında ilk adım olacaktır" dedi.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva da bu tür iyilik girişimlerinin en güzel cümlesinin Martin Luther King'in "I have a dream" cümlesi olduğunu aktardı.

İnsanların rüyalarının yanı sıra bir de hikayelerinin olduğunu dile getiren Ayva, insanoğlunun hayatı ile bir hikaye yazdığını kaydetti.

İyi anılmak için iyi işler yapmaya çalıştığını ve bu tür projelerde yer alan insanların iyi anılacağını vurgulayan Ayva, şöyle konuştu:

"Beyazay'ın her yıl, komşu ülkelerle ortak dostluk günleri yapma projesi oluştu ve her yıl başka ülkeye gitmeye başladık. Makedonya da sevdiğimiz insanların bulunduğu dost ve kardeş bir ülke. Burayla ilgili araştırmalara başladık. Burada Shpresa Derneği'yle bağlantı kurduk. Bu sayede Makedonya'da 25 farklı kuruluşla bağlantıya geçmiş olduk" diye konuştu.

"Asıl engel kalplerde"

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ise Beyazay Derneği'nin tüm engel gruplarını kapsayan çalışmalar yaptığını belirterek, artık uluslararası projeler geliştirdikleri söyledi.

Farklı heyetlerle Makedonya'nın birçok bölgesinde temaslarda bulunduklarını dile getiren Kaynarca, şöyle devam etti:

"Türkiye Beyazay Derneği'ni yürekten tebrik ediyorum. 2005'te çıkarılan bir kanun var. O kanunun fikir önderleri şu an aramızda. Sayın Nimet Baş ve Lokman Ayva. Allah sizlerden razı olsun. Bu kanunla birlikte tüm engel gruplarına hem istihdam hem eğitim hem sosyal projeler alanlarında imkanlar sunuldu. Bunun için devlet imkan sunuyor. Çünkü insanların katılma ve eğitim hakları var. Yeter ki fırsat sunulsun. O yüzden bu hareket çok önemli. Görmemek, duyamamak, yürüyememek engel değil, asıl engel kalplerde. İşte iyilik kazandı. Bunu yaptığımızda dünya farklı bir yer olacak."

TDP Genel Başkanı Hasip

Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Kenan Hasip de dünyanın dört bir yanında kan dökülürken yardımsever insanların birbirleriyle kucaklaştığını söyledi.

Bu tür toplantıların ve iş birliğinin sürdürülmesini temenni eden Hasip, "Bu toplantılar çok önemli. Makedonya'da 20 bini aşkın engelli kardeşimizi var ve yardıma muhtaçlar. Çünkü Makedonya devleti güçlü bir ekonomiye sahip değil ve engelli vatandaşlarına yeterince destek olamıyor. Türkiye bu konuda ciddi adımlar attı. Engellilere ciddi yardım yapmak isterseniz büyük bir bütçe ayırmanız gerekir. Makedonya da elinden geleni yapıyor" değerlendirmelerinde bulundu.

Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş ise sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği çalışmalarının son derece önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Birçok dezavantajlı grubun hakları devletler tarafından tanınmamış, kişiler ve sivil toplum tarafından inatla takip ve talep edilerek kazanılmıştır. Bunların en önemlisi de engelli haklarıdır. O nedenle sivil toplum kuruluşları bu alanlarda devletlerin çok daha ötesinde politikalar üretmeye elverişlidir. Artık bu hakların tanınmadığı devlet yok. Türkiye 2005'te çok ileri bir yasa çıkardı. Ama önemli olan yasaların düzenlenmesi değil, gerçek hayata nasıl yansıtıldığıydı. Şimdi bu yasaların uygulanması konusunda edindiğimiz tecrübelerin aktarılması, tecrübe paylaşımı için bütün bu alanlarda projeler geliştirerek birbirimize destek olabiliriz."

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil ve Shpresa Derneği Başkanı Sefer Heseni de toplantıda birer konuşma yaptı.

Program kapsamında Makedonya-Türkiye Kültürler Buluşması sergi stantları açıldı, Makedonya-Türkiye Birlikte Daha İyiye Toplantısı ve kısa film gösterimi yapıldı, İstanbul İSÖM X Gösteri Grubu da Türkçe ve Makedonca şarkılar seslendirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Lokman Ayva Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title