Haberler

Türkiye Maarif Vakfı, Kırgızistan Hükümetinden Destek Bekliyor

Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Kırgızistan ile işbirliğine hazır olduklarını belirterek, "Maarif Vakfı'nın Kırgızistan'da faaliyete başlaması için Kırgızistan devletinden ve hükümetinden destek bekliyoruz." dedi.

Akgün, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki resmi temaslarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf olarak Kırgızistan ile işbirliğine hazır olduklarını belirterek, "Maarif Vakfı'nın burada şube açmasına izin verilmesini istiyoruz ve bekliyoruz. Kırgızistan ile ortak işbirliği yol haritasının belirlenmesini istiyoruz. Kırgız yetkilileri ile görüşmelerde tüm bu konuları açık bir şekilde dile getirdik." diye konuştu.

Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkileri, "son derece güçlü ve derin" olarak tanımlayan Akgün, bu ilişkilerin, bir çıkar grubunun yapmış olduğu çalışmalarla sarsılamayacak kadar önemli olduğunu vurguladı.

Akgün, "15 Temmuz'da şiddete bulaşmış ve kendi ülkesine ihanet etmiş ve yine kendi halkı üzerine F-16'larla bomba yağdırmış olan bir terör örgütünden bahsediyoruz. FETÖ, Türkiye ve Kırgızistan ilişkilerinde sorun olmaya devam ediyor. İki ülke arasında bir güvensizlik yaratılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Kırgızistan ile ilk temas sağlandı"

Akgün, Kırgızistan ile işbirliğine hazır olduklarını belirterek, "Maarif Vakfı'nın Kırgızistan'da faaliyete başlaması için Kırgızistan devletinden ve hükümetinden destek bekliyoruz." dedi.

Egemen, dost ve kardeş Kırgızistan'ın iç siyasetine karışmaktan uzak durduklarını kaydeden Akgün, "Kırgız halkının derin bir Türkiye ilgisi, güveni ve sevgisi var. Aynı şey Türkiye için de geçerlidir. Devletler arası güvenin yeniden tamir edilmesi, dün olduğu gibi yarın da bu ilişkilerin geliştirilmesi en büyük temennimizdir." diye konuştu.

Akgün, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerde 15 Temmuz sonrasında yaşanan sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

"Bu okullara çocuğunu gönderen ailelere güvence vermek istiyoruz"

Maarif Vakfı'nın, çözüm için araç ve fırsat olduğunu ifade eden Akgün, şöyle devam etti:

"Vakıf olarak FETÖ ile bağlantılı oldukları bilinen okullara çocuğunu gönderen ailelere güvence vermek istiyoruz. Kırgızistan'da Türk okulları adı altında kurulan eğitim kurumlarının kapatılmasını istemiyoruz. Bu okullara çocuğunu gönderen ailelere güvence vermek istiyoruz. Çünkü bu aileler Türkiye'ye güvenen ailelerdir. Bu güveni boşa çıkarmamak lazım. Buradaki öğrenciler bizim öğrencilerimizdir. Bu okullara çocuğunu gönderen ailelerin ve çocukların hiçbir suçu yoktur. Onlar Türk devletine güvendikleri için ve bu okullar, Türk okulları olduğu için çocuklarını gönderdiler. Bunun için bu okulların tamamen kapatılması söz konusu değildir."

Akgün, bu okullarda okuyan öğrencileri ve ailelerin yanı sıra öğretmenleri de mağdur etmeyecek şekilde bir çözüm mekanizması geliştirilmesini arzuladıklarını belirtti.

Maarif Vakfı olarak, Kırgızistan'daki söz konusu okulların, vakfa devir edilmesini istediklerini söyleyen Akgün, "Kırgızistan tarafıyla beraberce müzakere ederek bir yol haritası geliştirebiliriz. Bir mutabakat anlaşması sonucu ortak komisyon kurulur. İki ülke yetkililerinin ilgisi ve bilgisi dahilinde bu süreci işletecek bir formül geliştirmeliyiz. Yeter ki ortak siyasi irade olsun." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Birol Akgün Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title