Haberler

Türkiye ile Suudi Arabistan Arasında Ortak Deklarasyon

Türkiye ile Suudi Arabistan Arasında İşbirliğine Dair Ortak Deklarasyon İmzalandı.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında işbirliğine dair ortak deklarasyon imzalandı.

Cumhurbaşkanı Abudullah Gül ile Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz El Suud arasında dün yapılan görüşmeler sonucu üzerinde anlaşmaya varılan deklarasyona, bugün Ankara Swiss Otel'de Türkiye adına Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Suudi Arabistan adına Dışişleri Bakanı Suud El Faysal imza attı.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin son yıllarda önemli ivme kazandığının belirtildiği deklarasyonda, ilişkilerin her alanda daha da ileri götürülmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kral Abdullah ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda Babacan ve Faysal'ın imzaladığı deklarasyonda, iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konularda daha yoğun istişare ve işbirliği yapılması konusunda fikir birliğine varıldığı kaydedildi.

Deklarasyona göre, karşılıklı üst düzey ziyaretler düzenli hale getirilecek, iki ülke arasında terör ve suçla mücadele alanındaki mevcut işbirliği artırılarak sürdürülecek, Türk firmalarının Suudi Arabistan'da, Suudi firmalarının da Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaları teşvik edilecek, bu alanda karşılaşılan tüm engeller ortadan kaldırılacak. Ayrıca her iki ülke iş adamları arasındaki temasların artırılması özendirilecek.

Tarafların karşılıklı olarak şube açılması dahil, bankacılık alanında işbirliği yapmalarının öngörüldüğü deklarasyona göre, tarım alanındaki ilişkiler ve işbirliğinin geliştirilmesi için çaba sarf edilecek, bu alanda anlaşma imzalanması için başlatılan çalışmalar sonuçlandırılacak. Suudi Arabistan tarafı, özel sektörünü tarım alanı dahil Türkiye'de yatırım yapmak için teşvik edecek. Bu çerçevede karşılıklı olarak yatırım imkanlarını her iki ülke iş adamlarına tanıtacak.

Ayrıca taraflar arasındaki kara-deniz ve havayolu ulaşım alanlarının artırılması için gerekli tedbirler alınacak.

Karma Ekonomik Komisyon ve İş Konseyi toplantıları daha sık yapılacak, ayrıca karşılıklı ticari fuarların düzenlenmesi desteklenecek.

Deklarasyona göre, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için iş adamlarına vize kolaylığı sağlanacak, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının süratle sonuçlandırılması için taraflar çaba sarf edecek. İki ülke enerji alanında istişare ve işbirliği yapacak, taraflar, üçüncü ülkelere yönelik uluslararası ekonomik kalkınma yardım programlarında işbirliği ve eşgüdümü artıracak. Taraflar ayrıca Türk ve Suudi kültürel zenginliklerini daha etkin tanıtmak amacıyla Türkiye ve Suudi Arabistan'da karşılıklı olarak kültürel etkinlikler düzenleyecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title