Haberler

Türkiye ile Portekiz Arasında Ekonomik İlişkileri Geliştirme Girişimi

Türk Portekiz Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Fahri Gökyayla, "Portekiz ve Brezilya'dan Ülkemize Doğrudan Yabancı Sermayeyi Çekmek Amacımız" Dedi.

Türk Portekiz Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Fahri Gökyayla, "Portekiz ve Brezilya'dan ülkemize doğrudan yabancı sermayeyi çekmek amacımız" dedi.

Türk Portekiz Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Fahri Gökyayla ve kurucu üyeleri Mehmet Atay, Salih Menteşe, Feza Özgür, düzenledikleri basın toplantısında amacın, Portekiz ile olan ilişkileri geliştirmek olduğunu anlattı.

Toplantıda kurucu üyeler adına konuşan Türk Portekiz Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Fahri Gökyayla, 16 Temmuz 2007 tarihinde faaliyete geçen Türk Portekiz Ticaret ve Sanayi Odası'nın kurulmasındaki en önemli amacın Portekiz ile olan ilişkileri daha iyi kullanarak, oda aracılığıyla Avrupa Birliği (AB) konusunda hükümet ve iş dünyası nezdinde daha hızlı hamle yapabilmek olduğunu söyledi. Türkiye'yi iş dünyası olarak AB'de temsil etmek istediklerini ifade eden Gökyayla, Ankara ve İstanbul'da bir

yapılanmaları olduğunu belirterek "Şarap, mermer, inşaat iki ülke arasında önde gelen sektörlerden bazıları. Şu an yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var iki ülke arasında. Amacımız bunu 2008 yılında 2 milyar dolara çıkarmaktır" dedi. Portekiz'in Türkiye için önemli bir pazar olduğunu ifade eden Gökyayla, Oda olarak amacın ihracatçılara destek vermek ve bilişimcileri ülke hakkında bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Portekiz'e yakın ülkelerin de pazar açısından Türkiye'ye avantaj sağlayacağını belirten Gökyayla, şöyle konuştu: "Portekiz 10 buçuk milyonluk bir pazar, küçük bir ülke. Portekiz'in 240 milyonluk bir de arka kapısı, sömürgeleri var. Hepsi 250 milyonluk bir pazar yapıyor. Bu büyük pazar konusunda tüm Türk girişimcileri bilgilendirerek, ortak girişimlerle hem Türkiye'nin ihracatını artırmak, hem istihdama katkıda bulunulmasını sağlamak istiyoruz. Bunları başarıyla gerçekleştirerek aynı zamanda Portekiz ve

Brezilya'dan ülkemize doğrudan yabancı sermayeyi çekmek amacımız."

Türkiye'de biri bankacılık diğeri inşaat malzemeleri sektöründe olmak üzere 2 Portekiz firmasının faaliyet gösterdiğini belirten Gökyayla, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sayı olarak potansiyelin çok altında. Bunu sayı olarak daha yükseğe çekerek, Portekiz'in ilgisini çekmeye çalışacağız. Özellikle bu altı ay boyunca Portekiz'deki sanayi ve ticaret odalarıyla sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlere, kobilere yönelik AB fonlarından daha çok pay almamızı sağlayacak ortak girişimler yapmayı

düşünüyoruz."

Türkiye'nin Portekiz'in vereceği destekle AB yolunda daha emin adımlarla yürüyebileceğini ifade eden Gökyayla, Türkiye'nin bu avantajı değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti. Portekiz'in AB sürecinde Türkiye'ye destek verdiğini belirten Gökyayla, "Portekiz bizi seven bir ulus. Portekiz'in gücüyle AB'de tam üyelik yolunda daha rahat ilerleyebiliriz. Bu yapılırken bir taraftan yabancı sermaye ve Türkiye'nin ihracatı artacak" diye konuştu.

Portekiz'in AB'ye ilk girdiği dönemlerde AB'nin az gelişmiş ülkelerinden biri olduğunu belirten Gökyayla, Portekiz'in bu süreçte AB fonlarından çok iyi yararlanabildiğini söyledi. Portekiz'in alt yapısını, oto yollarını, inşaatlarını organize ederek, AB standartlarını yakaladığını ifade eden Gökyayla, şöyle konuştu: "Portekiz geleneksel endüstri sektörlerini terkederek, katma değeri yüksek sektörlere odaklanmıştır. Portekiz'de eskiden ayakkabıcılık, balıkçılık, tekstil gibi sektörler önde gelen

sektörlerden iken şimdi bu sektörlerin yerini telekomünikasyon, bilişim, bankacılık gibi hizmet sektörleri aldı."

Gökyayla, Portekiz'in az nüfuslu bir ülke olmasına karşın turizmde oldukça geliştiğini ve her yıl kendi nüfusu kadar turist çektiğini söyledi. Portekiz'in AB yolunda Türkiye'ye örnek bir ülke olacağını savunan Gökyayla, sözlerine şöyle devam etti: "Birincisi, paylaşmaya hazırlar, bizi seviyorlar. O açıdan güzel bir model olur bizim için. İkincisi, bizim yaşadığımız sorunların aynısını onlar da yaşadı, AB onlara çok iyi bir ilaç oldu. Türkiye'de AB yolunda sabırla devam etmeli."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası AB konusuna değinerek iş dünyasına ümit verdiğini ifade eden Gökyayla, bunun iş dünyası için iyi bir motivasyon olduğunu söyledi. Gökyayla, iş dünyasının da Türkiye'yi iyi bir aday olarak gördüğünü ve her zaman desteklediğini anlattı. Türkiye'nin bu şansı iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Gökyayla, "Seçim daha yeni bitti. Önümüzdeki 6 ay Türkiye'nin AB konusunda atılım yapabileceği bir zaman dilimi. Yanımızda Portekiz var, bundan daha iyi bir zaman

olamaz" dedi. Tekstil, ayakkabıcılık, turizm, alış veriş merkezleri, kimyasal maddeler, gıda konusunda Portekiz ile ortak yatırım yapılabileceğini belirten Gökyayla, inanç turizminin de önemine değinerek bu konuda da proje geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Şarap konusunda da ortak yatırım yapılabileceğini ifade eden Türk Portekiz Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Fahri Gökyayla, "Bunun için Türkiye'de vergileri AB normlarına uyarlamamız lazım. O da bu 6 ayda yapılabilir" ifadelerini kullandı.

(EY-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title