Haberler

Türkiye ile İngiltere'nin İmzaladığı Stratejik Ortaklık Belgesi

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Türkiye ile Stratejik Ortaklık Belgesi İmzalayan İngiltere'nin İzolasyonların Kaldırılmasına Yönelik İfadelerinin Garip Karşılanmaması Gerektiğini Belirterek, İngiltere'nin Bu Doğrultuda Attığı Adımları "Geç Kalmış Girişimler" Olarak Değerlendirdi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Türkiye ile Stratejik Ortaklık Belgesi imzalayan İngiltere'nin izolasyonların kaldırılmasına yönelik ifadelerinin garip karşılanmaması gerektiğini belirterek, İngiltere'nin bu doğrultuda attığı adımları "geç kalmış girişimler" olarak değerlendirdi.

Erçakıca, "Bu adımların Kıbrıs Rum tarafında uyandırdığı rahatsızlık, Kıbrıs Rum liderliğinin müzakere masasına döndürülmesi için uluslararası toplum tarafından ne yapılması gerektiğini göstermesi bakımından da öğreticidir. Rum tarafının göstermiş olduğu tepki, aslında izolasyonların kaldırılması çağrısının ne kadar yerinde olduğunu da göstermektedir" dedi.

Hasan Erçakıca, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Rum Yönetimi'nin Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan ortaklık belgesini "KKTC'nin tanınması" adımı olarak göstermeye çalışmasını eleştirdi. Kıbrıs Rum tarafının tutumunun, 2004 yılından beri devam eden politikasının bir yansıması olduğunu söyleyen Erçakıca, "Referandum sonrasında, Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarının motive edilebilmesi için Kıbrıslı Türkler'in karşı karşıya bulunduğu izolasyonların kaldırılması çabalarını hazmedemeyen Kıbrıslı Rum

yetkililer, bunu önlemenin en kolay yolu olarak, 'KKTC'nin tanınacağı' ve adanın kalıcı olarak bölüneceği iddiasına sarılmışlardır" şeklinde konuştu.

Erçakıca, Kıbrıs'ta eşit ortak olarak yaşama isteğini ortaya koymuş bir halkın maruz kaldığı izolasyonların kaldırılması kadar doğal bir şey olamayacağına işaret ederek, bu hedefin hem Birleşmiş Milletler (BM) hem de Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklendiğini belirtti. Hasan Erçakıca, "Gerek 8 Temmuz Antlaşması'nın hayata geçirilmesini, gerek iki halk arasında güvenin artmasına yardımcı olacak adımların atılmasını zaman kazandırıcı oyunlarla engellemeye çalışan Kıbrıs Rum tarafının, kendileri sonuç

getirici müzakere masasına oturmaya karar verene kadar Kıbrıslı Türkler'i haksız ve insanlık dışı ambargolar altında yaşatma çabaları kabul edilemez. 8 Temmuz sürecinin bir oyalama sürecinde dönüştürülmesinin ardında yatan nedenlerden birinin, Kıbrıslı Türkler'in izolasyonuna son verecek girişimlerin önlenmesi olduğu da bu vesileyle açığa çıkmış bulunmaktadır" diye konuştu.

Kıbrıs Türk tarafı olarak izolasyonların kaldırılmasını kapsamlı çözümün bir alternatifi olarak görmediklerini yineleyen Erçakıca, "2-2.5 aylık bir hazırlık sürecinin sonunda çözüm müzakerelerine başlayıp, Kıbrıs sorununu 2008 yılı sonuna kadar çözmeyi hedeflediğimizi, Cumhurbaşkanımızın 5 Eylül'de görüştüğü Kıbrıslı Rum lider Papadopulos'a bu yönde sunduğu öneriye hala daha yanıt beklediğimizi bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz" dedi.

(MG-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title