Haberler

Türkiye ile Hareket Etmenin AB'ye Çok Katkı Yapacağına İnanıyorum"

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Çonkar, Avrupa’nın yaşadığı sorunları aşabilmesinde hem enerji güvenliği açısından hem Ortadoğu'daki meselelere doğru ve sağlıklı bir çözüm bulunabilmesi açısından Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirtti.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Avrupa'nın yaşadığı sorunları aşmasında Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı olması sebebiyle İtalya Cumhuriyet Senatosu'nun ev sahipliği yaptığı Parlamentolararası Savunma ve Dış Politika Ortak Komisyonları Toplantısı'na katılan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Çonkar ile TBMM Savunma Komisyonu Üyesi CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün toplantıya yönelik değerlendirmelerini Türk basınıyla paylaştı.

Toplantılarda, özellikle Akdeniz, Ortadoğu, Ukrayna ve Rusya bağlamında yaşanan gelişmeler ile Avrupa'nın güvenlik boyutunda yaşadığı sıkıntılar, Akdeniz'in güvenliği, yasadışı göç, kuzey Afrika ile kıtadaki diğer çatışmaların gündeme geldiğini aktaran Çonkar, "Özellikle benim dikkatimi çeken tabii Avrupa'nın ortak savunma ve dış politika konusundaki işbirliği halinde ortaya sahaya fazla bir etki koyamaması, yansıtamaması ciddi bir sorun olarak ortaya çıkıyor" dedi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilciliği görevine henüz geçen hafta başlayan Federica Mogherini'den bir beklentinin söz konusu olduğunu ifade eden TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Conkar, "Avrupa sahaya girmek zorunda ve dünyadaki kendisini çok yakından ilgilendiren bu güvenlik meselelerinde; Suriye, Irak, doğu Akdeniz bağlamında, özellikle Mısır, Libya, kuzey Afrika'daki gelişmelerde daha etkin bir rol oynamak zorunda" diye konuştu.

AB ile müzakere halindeki Türkiye'nin bölgenin önemli bir ülkesi olduğunu ve dolayısıyla katkılarının da önemli olacağını dile getiren Çonkar, "Çünkü Avrupa, Türkiye olmadan bu konularda politika geliştirmekte ve bunları sahaya yansıtmakta etkili olamıyor" dedi.

-"Mogherini, bana ifade etmişti"

Toplantıdaki konuşmalar analiz edildiğinde Avrupa'nın yaşadığı sorunları aşabilmesinde hem enerji güvenliği açısından hem Ortadoğu'daki meselelere doğru ve sağlıklı bir çözüm bulunabilmesi açısından Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu gördüğünü belirten Ahmet Berat Çonkar, şunları söyledi:

"Bu ihtiyacı da başta İtalya olmak üzere, yeni AB Dış Politika Temsilcisi Mogherini'nin de farkında olduğunu bizzat bana daha önce bir vesileyle görüştüğümüzde kendisi de ifade etmişti. Türkiye'nin oynayacağı çok önemli bir rol var çünkü bugün yapılan konuşmalar içerisinde özellikle ABD'nin boşalttığı alanda ciddi bir güvenlik boşluğu oluştuğu, büyük güçlerin dünyanın bu meselelerine aktif ilgi gösteremediği ve Avrupa'nın sınırlarında yaşanan bu hadiselerde, Avrupa ve tabii ki Türkiye ile birlikte ortaya koyacağı başarılı ortak dış siyasetle ancak bu meseleleri kapsamlı şekilde ele alınarak bir neticeye vardırılabileceği fikri ortaya çıkıyor."

Çonkar, Avrupa'nın kendi içerisinde bu meseleleri ortak bir çerçevede ele alıp, ortak savunma ve ortak dış politika öncelikleri belirlemediği takdirde sürecin radikal grupların lehine işleyeceği ve bunların yaratacağı sorunların gerek Avrupa'yı gerekse diğer bölge ülkelerini çok daha olumsuz etkileyeceği bir noktaya doğru gidebileceği uyarısında bulunarak, ortak iradenin oluşması bakımından bu toplantıları faydalı olacağını düşündüğünü dile getirdi.

-"Yaşananlar, Türkiye'yi haklı çıkarıyor"-

"Türkiye'nin yaklaşık son 4 senedir, gerek Irak gerekse Suriye meselesinde ve demokrasinin yeşermeye yüz tuttuğu diğer Ortadoğu ve kuzey Afrika ülkelerinde, batılı ülkelere, NATO müttefikleriyle AB partnerlerine yaptığı önerilerin ne kadar doğru ve yerinde olduğunu bu yaşadığımız hadiseler bize gösteriyor" diyen Çonkar, Avrupalı partnerlerinin bugün Irak'ta Türkiye'nin önerdiği politikaların ne kadar haklı olduğu yönünde konuşmalar yaptığını belirtti.

Çonkar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irak, Suriye, Libya ve diğer kriz yaşanan bölgelerde de Türkiye'nin ortaya koymuş olduğu çerçeveye ve politikalara yakınlaştıkları ölçüde ben Avrupa'nın çok daha etkin bir dış politika aktörü olarak dünyaya olumlu katkı yapacağına inanıyorum. Çünkü bugün, yaptıkları konuşmalarda 'bizim çok önemli değerlerimiz var, insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi fakat biz bunları çevremize projekte etmekte, yaymakta ve savunmakta da çok geri kaldık' diyorlar. Sahada etkili olamadığımız zaman bu değerlerimiz de tehdit altına giriyor görüşündeler. Bu açıdan Türkiye ile birlikte doğru politikaları belirleyip, uygulama noktasında hareket etmelerinin AB'ye çok büyük katkı yapacağına inanıyorum." - Roma

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Berat Çonkar Avrupa Birliği Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title