Haberler

Türkiye ile Azerbaycan Anayasa Mahkemeleri Arasında Karşılıklı İş Birliği Anlaşması

Resmi Temaslarda Bulunmak Üzere Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'ye Gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Azerbaycan ve Türk Şehitliklerini Ziyaret Etti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Azerbaycan ve Türk şehitliklerini ziyaret etti.

Tuğcu ve beraberindeki heyet, şehitlik ziyaretinin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından Anayasa Mahkemesi'ne giden Tuğcu, burada Azeri Meslektaşı Ferhat Abdullayev ile bir araya geldi. Görüşmede Azerbaycan ve Türkiye anayasa mahkemeleri arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. İmza töreninin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

Tuğcu ve Abdullayev'in basın toplantısı düzenleyeceği salona girmesinden evvel basın mensuplarına Türkiye'de yapılacak seçim konusunda soru sorulmaması yönünde uyarı anonsu yapıldı. Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ferhat Abdullayev, Türk Anayasa Mahkemesi'nin 45 yıllık tecrübesiyle sivil demokratik devlet yolunda attığı adımların kendileri için önemli olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu da, iki kardeş ülkenin anayasa hukuku ve insan hakları konusunda ortak değerlerde birleşmeleri gerektiğini söyledi. Bir ülkede anayasa mahkemesi olmasının o ülkenin hukuk devleti olduğu anlamına geleceğini bildiren Tuğcu, anayasa mahkemelerinin vatandaşların haklarının korunmasında güvence olduğunu anlattı.

Uyarıya rağmen sorulan, Türkiye'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi tartışmalarıyla ilgili bir soruya da Tuğcu, "Siyasi tercihler, anayasa mahkemesinin tercihi değildir. Bu, parlamentonun ve halkın vereceği bir karardır" diye cevapladı.

(MN-CY-CY-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

title