Haberler

'Türkiye İçin Tehdit Değiliz'

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimin Başbakanı Barzani, Türkiye İçin Tehdit Olmadıklarını, Denetimleri Altındaki Topraklardan Türkiye'ye Yönelik Saldırıları Yasa Dışı Olarak Gördüklerini Söyledi.

Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye için tehdit olmadıklarını, denetimleri altındaki topraklardan Türkiye’ye yönelik saldırıları yasa dışı olarak gördüklerini söyledi.

Erbil'de Avrupa, Uzak Doğu ve Komşu ülkelerden 22 ülkeden 300 şirketin katıldığı ‘Uluslararası Ticaret Fuarı'nın açılışında konuşan Başbakan Barzani, Irak ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe değindi. Neçirvan Barzani, iyi komşuluk ilişkileri kurmak istedikleri dönemde komşu ülkelerin denetimleri altındaki topraklarının onlara karşı kullanılmasına izin vermemeleri konusunda kendilerine öneride bulunmasını son derece doğal karşıladıklarını söyledi. IKDP’ye bağlı ‘Peyamner’ isimli sitenin haberine göre Barzani, “Bundan dolayı özellikle Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle çok iyi ilişkiler kurmak istediğimiz noktasındaki kararlılığımızı vurguluyorum. Kuzey Irak topraklarının ne Türkiye’ye ne de başka bir ülkeye karşı kullanılmasına izin vermeyiz. Aynı şekilde biz bütün sorunların çözümü için her zaman barışın yanındayız. PKK’nın Türkiye topraklarındaki bu son saldırılarını yasa dışı olarak görüyorum. Bundan dolayı PKK’ya durumu göz önünde bulundurması çağrısında bulunuyorum” dedi.

"TÜRKİYE İÇİN TEHDİT DEĞİLİZ"

Neçirvan Barzani, komşuluğa saygı duyduklarını ve Türkiye’nin içişlerine karışmadıklarını savunurken, şöyle konuştu: “Türkiye için bir tehdit değiliz ve topraklarımız üzerinden Türkiye’ye karşı saldırı yapılmasına izin vermeyiz. Kan ve şiddetin durması en uygun çözüm yolu bu sorunun siyaset ve barış yoluyla çözülmesi gerektiğini tekrar ediyoruz" diye konuştu.

“PKK'NIN TÜRKİYE'YE ZARAR VERMESİNİ KABUL EDEMEYİZ”

Erbil Uluslararası Fuarı'nın açılışından sonra DHA'nın sorularını yanıtlayan Barzani, “Mesajımız netttir. Türkiye ve komşularımızla iyi ilişkilerimiz olsun istiyoruz. Aynı zamanda topraklarımızın Türkiye aleyhinde kullanılmasına izin vermeme prensibimize bağlılığımız devam etmektedir. PKK sorunun çözülmesi için barışçıl yolların tükenmediğine inanıyoruz. Ben bölgemizde korku yaratacak büyük operasyona gerek olmadığını düşünüyorum. İnanıyorum ki Türkiye kendi menfaatlerini çok iyi bilir ve bu menfaatleri zedeleyecek çapta büyük bir askeri operasyon yapmayacaklarını umuyorum. Bu sorunun daha barışçıl bir şekilde çözülmesini isteriz. Biz bu sorunun askeri yöntemlerle çözülmesinden yana değiliz ama ne PKK’nın nede başka herhangi bir güce topraklarımızı komşularımıza zarar vermesi için kullanmasından razı değiliz özellikle de Türkiye’ye karşı” diyerek terör örgütü PKK'nın varlığından duydukları rahatsızlığı ortaya koydu.

"MALİYETLERİMİZ ARTTI"

Irak sınırında Türk birlikleri PKK'ya karşı operasyonlarını sürdürürken sınırötesi operasyon ihtimalinin Türk işadamlarına etkisini bölgede çalışan Türk yatırımcıları görüşlerini anlattı. Erbil'de inşaat alanında faaliyet gösteren ARC gurup adına konuşan Seyfettin Araş, gerginliğin fiyatların artmasına neden olduğunu belirterek, “Bizi personel açısından etkiliyor. Taşeronlarımız buraya gelmeye korkuyorlar. İşçilik ve malzeme fiyatları artıyor. Malzeme getirmekte zorlanıyoruz çünkü tırlar daha yüksek maliyetlerle geliyor artık” dedi.

"BİZİM İÇİN DRAMATİK SONUÇLARI OLUR"

Koser Nurettin ‘Kürt yatırımcı' olarak Türkiye'yi dünyaya açılan tek kapıları olarak gördüklerini anlatırken şunları söyledi: “Sanırım bu gerilim ne bizim için ne de Türkiye için iyi değil. PKK aslında dağlarda kentlerden uzak yaşıyorlar. Sanırım muhtemel bir çatışma da bölge insanına zarar vermeyecektir. Türkiye sınırı kapatır ekonomik ambargo uygularsa bu kuşkusuz buradaki ekonomik durumu etkileyecektir. Bu durum bölge üzerinde dramatik bir etki yaratır kuşkusuz. Bu Türkiye’yi fazla etkilemez sanırım. Çünkü Türkiye’nin diğer komşularıyla iyi ilişkileri var. Ama bizim için durum farklı. Zira Türkiye her alanda bizim başlıca kaynağımız.” endişesini dile getirdi.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title