Haberler

Türkiye İçin Tarihi Gün

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydusu olan Göktürk-2 uzaya fırlatıldı.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydusu olan Göktürk-2 uzaya fırlatıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, Göktürk-2'nin TSK'nın keşif ve gözetleme ihtiyacını 2.5 metre çözünürlük ile karşılayacağını söyleyerek, "Biz ülke olarak, millet olarak 'yaparız' dedik ve yaptık" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgenaral Necdet Özel, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydusu olan Göktürk-2'nin uzaya fırlatılması için düzenlenen törene katıldı. ODTÜ'deki TÜBİTAK Uzay Merkezi'nde gerçekleştirilen törende TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak uydu ile ilgili bilgiler verdi. Göktürk-2 daha önceden Türkiye saatiyle 18.12'ee Çin'deki Jiuquan fırlatma üssünden fırlatılacak şekilde hazırlanmıştı. Göktürk-2, 2,5 metre çözünürlüğe sahip gözlem uydusu olarak Türkiye'nin savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek.

Göktürk-2, 23 Kasım'da Ankara'dan uğurlanmış, 25 Kasım günü de Çin'in Jiuquan fırlatma üssüne ulaşmıştı. Çin'deki fırlatma üssüne TÜBİTAK'tan canlı bağlantılar yapılırken, Başbakan Erdoğan ise Göktürk-2'nin fırlatılması sırasında espri yaparak "Çince, 1,2,3 şeklinde sayacaklar" dedi. Erdoğan, uydunun fırlatılmasını ise dikkatle izledi. Göktürk-2 fırlatıldıktan sonra ise yaklaşık 1,5 dakika izlenebildi. Göktürk-2 daha sonra ise atmosferde gideceği noktaya doğru yol alarak kayboldu.

"GÖKTÜRK-2, TSK'NIN KEŞİF VE GÖZETLEME İHTİYACINI KARŞILAYACAK"

Başbakan Erdoğan Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından ise "21.30 civarında da yine umuyoruz ki Ankara'daki yer istasyonlarından ilk sinyali almaya başlayacağız" diyerek bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan, emeği geçen herkese teşekkür ederken, daha önce de Rasat isimli uydunun da Rusya'dan uzaya gönderildiğini hatırlattı. Rasat'ın da yine Türkiye'nin kendi imkanlarıyla yaptığı uydu olduğunu belirterek, Rasat'ın şuan sorunsuz bir şekilde görevini yerine getirdiğini belirtti. Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bugün uzaya gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu, Rasat'tan daha ileri teknolojiye, daha ileri imkanlara sahip bir uydu olarak keşif ve gözetleme yapacak. Çevre ve şehircilik hizmetlerine katkı sağlayacak, doğal afetlerle mücadele, tarım, haritacılık gibi alanlarda ihtiyaçlarımızı karşılayacak. Ormanlarımızı, sahillerimizi, deniz kirliliklerini, kentsel gelişimi, kaçak yapılaşmayı Göktürk-2 uydusu ile daha kolay takip edebileceğiz. Aynı zamanda orman yangınlarını, su baskınlarını, heyelan alanlarını, deprem bölgelerini ve bu afetlerden önce alınması gereken tedbirleri de yine bu uydumuz sayesinde tespit edeceğiz.

En önemlisi de Türk Silahlı Kuvvetlerimizin keşif ve gözetleme ihtiyacını 2,5 metre çözünürlüğü olan görüntüler gönderen bu uydumuzla çok daha net bir şekilde karşılamış olacağız. Elbette bugün Türkiye için, milletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke konumuna yükseldiğimizin bir ispatı oldu."

"MİLLET OLARAK 'YAPARIZ' DEDİK VE YAPTIK"

Türkiye'nin uydusunu imal edebilen 25 ülkeden birisi haline geldiğini ve dünyada uzaya uydu fırlatabilen 11 ülke olduğunu kaydeden Erdoğan, "Biz ülke olarak millet olarak 'yaparız' dedik ve yaptık. Bir hayal kurduk ve bu hayalin peşinden koştuk. O hayali plana, projeye dönüştürdük ve ardından somut bir biçimde işte bugün bu hayali gerçeğe dönüştürmüş olduk" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un bir şiirinden de alıntı yapan Başbakan Erdoğan, "Biz yetiştirdiğimiz öğrencilere, genç nesillere çocuklara böyle bir ufku böyle bir vizyonu vermek zorundayız" dedi. Geçmişte diğer ülke çocuklara ibretle bakan çocuklar yetiştirilmek istendiğine dikkat çeken Erdoğan, "Biz geleceğe odaklandık, milletçe 75 milyon 2023 hedeflerine inandık ve hamdolsun kararlı adımlarla bu hedefe ilerliyoruz. Hızımızı hiç kesmeyeceğiz" diye konuştu.

10 yıl önce Türkiye'nin çok ağır krizlerle mücadele ederken 10 yıl sonra ise kendi imal ettiği uyduyu uzaya gönderdiğini anlatan Erdoğan, "Bizim için de bizim gençlerimiz için de bundan sonra hiçbir hedef hayal olamaz. Allah'ın izniyle geriden çok daha parlak ışıl ışıl, azimli, heyecan ve en önemlisi de özgüveni yüksek gençler geliyor. ve onlar çok daha iyilerini yapacak" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşma yaptığı Uzay Merkezi'nin bulunduğu binanın önünde bulunan basın mensupları ise, ODTÜ içinde yaşanan çatışmalar sırasında sıkılan gazdan olumsuz etkilendi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Göktürk Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title