Haberler

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Demirören Açıklaması

"Kasımpaşa Beşiktaş maçında sadece Türkiye'de değil, belki de dünyada ilkler yaşandı" "Eğer maçta kural hatası varsa, bunun bir prosedürü vardır.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Toto Süper Lig'de Kasımpaşa ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşmada çok ilginç olayların yaşandığını belirterek, "Eğer maçta kural hatası varsa, bunun bir prosedürü vardır. Bizim yönetimimiz de buna göre cevabını verir" dedi.

NTV Spor'da yayınlanan "Yüzde 100 Futbol" programına katılan Demirören, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yıldırım Demirören, Kasımpaşa-Beşiktaş maçında ilklerin yaşandığını anlatarak, "Dünkü maçta sadece Türkiye'de değil, belki de dünyada ilkler yaşandı. Özellikle Kasımpaşalı oyuncunun topu eline alıp bekleterek, sahada aktif topa müdahale etmesi, sadece Türkiye'de değil, belki Avrupa'da, dünyada bir ilk. Türkiye'de bir ilk olan da bir taraftarın sahaya girip futbolcular tarafından tekmelenip, ardından kırmızı kart görmeleri. Bunlara baktığınız zaman oradaki hakem ilkleri yaşarken, hatalar yapmış olabilir" diye konuştu.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'ın maçtan sonra kendisini aradığını söyleyen Demirören, şöyle devam etti:

"Eğer maçta kural hatası varsa, bunun bir prosedürü vardır. Bizim yönetimimiz de buna göre cevabını verir. Herkes şunu bilsin ki, Yıldırım Demirören yönetiminde haksızlık, rapor değişme gibi şeyler olmaz. Türk hakemlerinde, art niyet diye bir şey kimse aramasın. Hata bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de var. Hakemlerimiz iyi bir yere gidiyor."

TFF Başkanı Demirören, maçla ilgili Beşiktaş Kulübü'nün yapacağı itirazı değerlendireceklerini vurgulayarak, "Federasyonumuz dünkü maçla ilgili bir hata varsa muhakkak 'hata vardır' diyecektir, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ama yoksa da hepimiz yokluğunu kabul etmek zorundayız. Bunun bir prosedürü var. Önce Beşiktaş Kulübü itiraz yapacak. İtiraz yapmadığı sürece bizim için olay bitmiştir. İtiraz olduğu zaman, yeni bir prosedür başlar ve ondan sonra karar verilir" ifadelerini kullandı.

Karşılaşmada sahaya giren taraftara karşılık veren Beşiktaşlı Almeida ve Motta'nın gördüğü kırmızı kartların doğru olduğunu, Kasımpaşalı Donk'un yaptığı hareketin de art niyet taşıdığını aktaran Demirören, "Burada şahsi görüşürüm; disiplini çalıştırmak gerekiyor" dedi.

Drogba ve Eboue'nin PFDK'ye sevk edilmesi

Yıldırım Demirören, Galatasaraylı futbolcular Didier Drogba ve Emmanuel Eboue'nin, Spor Toto Süper Lig'deki Elazığspor maçında formalarının altına giydikleri tişörtlerde yer alan mesajlarla, vefat eden eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'yı andıkları için Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edilmesiyle ilgili olarak, şunları söyledi:

"Bir kere yaptıkları hareketi takdirle karşılıyor, saygıyla eğiliyorum ama bize sormak zorundalardı. Bizim kıyafet talimatımız bellidir. Bütün kulüplerimizde de vardır. İki oyuncunun yaptığı hareket, doğru ama prosedür olarak yanlış. Federasyondan izin almadan, bunu yapamazsınız. Hatırlarsanız Erkan Zengin, rahmetli Ediz'i (Bahtiyaroğlu) anmak için tişört girdi, sevk edildi ve ceza aldı. Federasyon kurallarla işler. Bu kuralları kişiler için bozarsanız, sonunu getiremezsiniz. Aynı Galatasaray, tişörtlerle ilgili UEFA'dan izin almak istedi. UEFA'ya soruluyor da Federasyona neden sorulmuyor?"

Ziraat Türkiye Kupası 4. turundaki Fenerbahçe maçında seremoniye, üzerinde "Yüce Atatürk" yazan tişörtlerle çıkan Fethiyespor'un PFDK'ya sevk edilmesini de değerlendiren Demirören, "Ne benim, ne Demirören ailesinin ne de Türkiye'nin yüzde 99'nun Atatürk sevgisi ve saygısını kimseye tartıştırmam. Tartışamaz da zaten. Ama o da izin almadan çıkamaz. Eğer Fethiyespor bize sorarak çıksaydı ve biz izin vermeseydik, bütün tartışmalara katılırdım" ifadelerini kullandı.

Demirören, Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun Torku Konyaspor maçında penaltıdan attığı gol sonrası Rabia işareti yapmasına neden ceza verilmediğine yönelik eleştirilerin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Futbolcuların yapacağı hareketler talimatı, ayrı bir olaydır. Ona baktığınız vakit, futbolcunun yapamayacağı hareketler bellidir. 4 (Rabia) işareti bunun içinde yok. Rabia işareti bana göre siyasi hareket değil. Gözlemci raporuna göre de değil. Talimatlara göre hareket etmek zorundayız."

"Yargının kararı federasyonumuzu bağlamıyor"

Yıldırım Demirören, şike davası konusunda TFF kurullarının vermiş olduğu bir kararın bulunduğunu belirterek, "Bu konuda bizim kurullarımızın bir kararı var. Yarın UEFA'dan bir yazı gelir, herşey tartışılır. Ona bir şey diyemem. Ama şu an için bizim federasyonumuzda bu konuda herşey bitmiştir. Nasıl benim kararım yargıyı bağlamıyorsa, yargının kararı da federasyonumuzu bağlamıyor. Trabzonsporumuz ikinci defa bir müracaata bulundu, Tahkim Kurulu reddetti. Bundan sonraki olay, Türkiye ve Federasyon açısından kapanmıştır. Onun haricinde gelen gelişmelerde tekrar otururuz, konuşuruz" değerlendirmesinde bulundu.

" Galatasaray'la aramı hiçbir güç açamaz"

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim'in Galatasaray'dan ayrılma süreci hakkında da konuşan Yıldırım Demirören, sarı-kırmızılı kulüple arasını hiçbir gücün açamayacağını ifade etti.

Demirören, Galatasaray Kulübü'nün yöneticilerinin, kulübün merhum başkanı Özhan Canaydın'ın Galatasaraylılık duruşunu örnek alması gerektiği dile getirerek, şöyle konuştu:

"Galatasaray'la aramı hiçbir güç açamaz. Tabii ki yönetici beyanatlarından dolayı ters düşmüş olabiliriz. Bugün yönetici sıfatıyla çıkıp konuşan kişilere, 'Sadece Özhan Canaydın'ın Galatasaraylılık duruşunu ve efendiliğini örnek alsınlar' diyebilirim. O ayrı bir şeydir. Fatih Hoca, çok değerlidir. Kendisiyle geçici olarak anlaşmadan önce Galatasaray yönetimi ve başkanı çok büyük bir jest yaptı. Ama ondan sonraki süreç iç problemleridir. Bizi bağlayan bir şey yoktur. Bizi üzen; Fatih Terim milli takım teknik direktörü olduktan sonra bir yöneticinin federasyonumuzu suçlayıcı beyanatlarıdır."

"Trabzonspor, Juventus'u eler"

TFF Başkanı Demirören, Trabzonspor'un UEFA Avrupa Ligi 2. turunda eşleştiği İtalya'nın Juventus takımını eleyeceğine inandığını söyledi.

Bordo-mavili takımın teknik direktörü Mustafa Reşit Akçay'a güvendiğini vurgulayan Demirören, "Hem Trabzonsporumuz hem de Galatasarayımız inşallah daha ileri giderler. Trabzonspor, Juventus'u çok rahat eler. Benim gördüğüm o. Buna inanıyorum. Bir kere Trabzonspor'un hocasına çok inanıyorum. Zoru da başarırız" şeklinde görüş belirtti.

6+0+4 yabancı kuralı

Yıldırım Demirören, TFF tarafından yabancı oyuncu konusunda sezon başında uygulamaya konulan "6+0+4" kuralının tüm kulüplerin ortak kararıyla değişebileceğini ifade etti.

Tüm kararları Türk futbolunun geleceği için aldıklarını anlatan Demirören, şöyle konuştu:

"Bu kararı birkaç kere bütün kulüplerin katıldığı Kulüpler Birliği toplantısında aldık. Burada kulüplerin talebi, artı 4'ün bile kalkmasıydı. Kulüplerimiz çok fazla tazminat ödeyeceğinden bu sayı kademe kademe düştü. Bunun için süreyi 3'e böldük. Bunu istediler, yaptık ama sonra belli itirazlar geldi. Yönetim kurulu olarak biz 3 senelik kararı açıkladık. Bu karar alınmıştır. Kulüpler buna göre planlama yaptı. Bu kararı kendi başımıza değiştiremeyiz. Değiştirdiğimizde bir kulüp Tahkim Kurulu'na gider ve bu karar bozulursa, hep beraber rezil oluruz. Sorunu yine kulüplerle ortak olarak hep beraber tartışırız ve kulüplerin geleceği için konuşuruz."

Yabancı oyuncu sayısının düşürülmesiyle Spor Toto Süper Lig'de rekabetin arttığını savunan TFF Başkanı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yabancı sayısı azaldıkça rekabetleri de arttı. Beklemediğimiz takımlar, büyük takımları çok rahat yenebiliyor. Aldığımız karar kesindir. Hep beraber ve herkesin ortak kararıyla değişir. Avrupa Birliği müracaatı hakkında ise yüce mahkeme ne karar verirse ona uymak zorundayız. Eğer öyle bir karar çıkarsa, Türk futboluna atılan en büyük dinamit olur. Türkiye, Avrupa Birliği oyuncusu mezarlığı olur. UEFA'da Bulgaristan'dan sonra en fazla dosyası olan ülke Türkiye'dir. Çok paralar, gereksiz yere harcanıyor. Eskişehirspor Kulübü, 58 dakika oynattığı bir yabancı oyuncudan dolayı küme düşmeye kadar gidiyordu."

"Futbolun herşeyi Fatih Terim'e teslim"

TFF'de futbolla ilgili herşeyi A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim'e emanet ettiklerinin altını çizen Yıldırım Demirören, "Futbol tamamen, hocamız tarafından götürülecek. Milli takımı uzun vadeli olarak düşünüyorsak, hocamıza destek olmalıyız" dedi.

Demirören, Terim'in sözleşme süresiyle ilgili yapılan eleştirilerin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Fatih Hoca'nın denenecek bir hoca olmadığı kesin. Hedefimiz, A Milli Takımımızı bir dünya kupasına götürmek değil, o turnuvalara sürekli katılmaktır. Kalıcı milli takımımızı oluşturmamız lazım. Süremin dolmasına 1,5 sene kaldı. Böyle bir projeyi bu kadar kısa sürede yapamazsınız. Türkiye'nin 1,5 sene kaybedecek zamanı yok. Yapacağımız uzun vadeli yatırımları, kendimize göre yapmamamız lazım. Bugün biz Almanya büromuzu kapattık. 70 milyon ülkeyiz ama hala Almanya'dan futbolcu arıyoruz. Bizlerin yönlendirmesiyle, futbolcu yetiştirmemiz gerek."

"Olimpiyat Stadı'nı milli takım stadı yapmak istiyoruz"

Atatürk Olimpiyat Stadı'nda düzenlemeler yaparak, milli takım stadı haline getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Demirören, "Stat konusunu hocamızla ve Gençlik ve Spor Bakanımız'la da konuştuk. Bakanımız, her türlü desteği veriyor. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda belli değişiklikler yapıp, küçülterek, milli takım stadı haline getirme planımız var" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Spor

Yıldırım Demirören Galatasaray Kasımpaşa Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title