Haberler

Türkiye-fransa İlişkilerinde "Kritik" Hafta

Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Cuma Günü Son Yıllarda İyice Sarsılan Türk-fransız İlişkilerinin Geleceği Açısından Ankara'ya Kritik Bir Ziyaret Gerçekleştirecek.

-Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Cuma günü son yıllarda iyice sarsılan Türk-Fransız ilişkilerinin geleceği açısından Ankara'ya kritik bir ziyaret gerçekleştirecek. Ana amacı siyasi ilişkilerin canlandırılması olan ziyaret sırasında Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin bir çalışma grubunun kurulması bekleniyor. Sarkozy'nin, Türkiye ile "gerçek diyaloğun yeniden başlatılması"nı istediği ifade ediliyor.

ANKARA (ANKA) -"Ermeni soykırımı" kararları ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı tutumu ile iyice sarsılan Türkiye-Fransa siyasi ilişkilerinin canlandırılması için bu hafta önemli bir adım atılıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, 5 Ekim Cuma günü Ankara'ya "kritik" bir ziyarette bulunacak. Sarkozy'nin, Türkiye ile "gerçek diyaloğun yeniden başlatılması"nı istediği ifade ediliyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından açıklanan ziyaret sırasında Kouchner'nin yapacağı temasların, Paris'te siyasi ilişkilere "ivme" kazandırılması amacıyla Fransız diplomasisinin bir süreden beri sürdürdüğü çabalara çok önemli bir katkıda bulunacağı umuluyor.

"Ermeni soykırımı" kararlarının olumsuz etki ile bozulan siyasi ilişkiler, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı yoğun bir kampanya yürüten Nicolas Sarkozy'nin Fransa cumhurbaşkanı olarak seçilmesi ve görevine başladıktan sonra "Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok" yolundaki söylemlerini sürdürmesi ile iyice sarsıldı.

Ancak ikili ilişkilerdeki bozulmasının olumsuz etkilerinin Paris'i durumu gözden geçirmesine neden oldu. Bu gelişmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sarkozy ile telefonda yaptığı konuşmaların da etkisi olduğu ifade ediliyor.

-DİPLOMATİK ÇABA BAŞLATILDI

Bunun sonucunda son aylarda Fransa'nın, Türkiye ile bağları yeniden canlandırma ve ilişkilere "ivme" kazandırmak amacıyla diplomatik bir çabaya girdiği gözleniyor.

Bu çabanın bir parçası olarak Fransa, Türkiye'nin AB müzakerelerinin "imtiyazlı ortaklık" seçeneğine de uygun başlıklarını bloke etmeyeceğini açıkladı. Fransa'nın hesaplarına göre kriterleri yerine getirildiğinde 35 müzakere başlıktan 30 kadarının açılması mümkün olacak.

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin gözden geçirilerek canlandırılması iradesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasında New York'ta yapılan görüşme sırasında teyid edildi.

Sarkozy'nin Türkiye ile "gerçek bir diyaloğun yeniden başlatılması" arzunu dile getirdiği görüşmenin ardından Kouchner'in Ankara'yi ziyaret edeceği ve ortak bir çalışma grubunun kurulacağı bildirildi.

Ancak Sarkozy'nin aksine Türkiye'nin AB üyeliğinden yana tavrını sık sık sergileyen Bernard Kouchner'in New York'ta yaptığı açıklamalar, Fransa'nın söz konusu çalışma grubuna yaklaşımı konusunda soru işaretleri de yarattı.

Bernard Kouchner'in, Türk basınına da yansıtan açıklamalarında Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinin bütününe ara vermeme konusunda Sarkozy'yi ikna edenler arasında kendisinin de bulunduğunu belirterek, "Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve benim, tüm olasılıkları değerlendirmek için bir çeşit çalışma grubu oluşturulmasından sorumlu olmamız konusunda karara vardık" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title