Haberler

Türkiye'den Otomobil Markası Çıkmaz

Toyota Türkiye Ceo'su Tamer Ünlü, Türkiye'den Ulusal Bir Otomobil Markasının Çıkamayacağını Söyledi.

Toyota Türkiye CEO'su Tamer Ünlü, Türkiye'den ulusal bir otomobil markasının çıkamayacağını söyledi.

Soylu ve Cengiz Danışmanlık tarafından bu yıl ilki düzenlenen 1. Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi (AutomotivİST) İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında başladı.

Kongre kapsamında düzenlenen ve Türk otomotiv firmalarının üst yöneticilerinin katıldığı panelde konuşan Tamer Ünlü, panel moderatörünün Türkiye'den ulusal bir otomobil markası çıkıp çıkamayacağına ilişkin sorusu üzerine, "Böyle bir şeyi unutun" yanıtını verdi. Teknolojinin sürekli değiştiğine işaret eden Ünlü, "Böyle bir yatırıma sıfırdan başlamak imkansız" yorumunu yaptı.

Türk otomotiv sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ünlü, sektörün geleceğinin çok parlak olduğunu, Türkiye'de muazzam bir sanayi potansiyeli bulunduğunu, bunun ağırlığının ise otomotiv sanayinin başarısından geldiğini kaydetti.

Otomotiv Sanayii Derneğinin (OSD) 2010 yılında koyduğu 2 milyon adet üretim hedefini anımsatan Ünlü, "Bu hedefi 15 yıl önce duysam düşüp bayılırdım. Sakıp Sabancı'nın deyimiyle 'Atma Recep' derdim" diye konuştu.

Tamer Ünlü, otomotiv sanayininde ihracat ithalat dengesin bu yıl ihracat lehine gelişme göstereceğini de ifade ederek, bunun büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

Sektörün beklentileri konusunda bir soru üzerine Ünlü, "Keşkelerle konuşacağım. Keşke akaryakıt bu kadar pahalı olmasa, keşke satın alınan araçların vergileri bu kadar yüksek olmasa... ÖTV çok ağır. Kaldırılmalı veya azaltılmalı. YTL aşırı değerli. YTL yüzde 20-25 değer kaybetse keşke..." diye konuştu.

"RENAULT, TÜRKİYE'YE GÜVENMEYE DEVAM EDECEK"

Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet ise marka yaratmanın zorluklarına işaret ederek, bunun pahalı bir süreç olduğunu ve ulusal ilgi gerektirdiğini anlattı. Markaların artık çok uluslu çalıştıklarına da dikkat çeken Gabillet, yerel üretimlerin nasıl gelişme göstermesi gerektiğinin önemine değindi.

Renault olarak Türkiye'ye güvendiklerini ve güvenmeye de devam edeceklerini dile getiren Gabillet, Türkiye'ye her yıl yaptıkları yatırımın da bu güveni gösterdiğini, üretimlerini artırdıklarını hatırlattı. Türkiye'de fırsatlar olduğu kadar riskler de bulunduğunu ifade eden Gabillet, yerel pazarın daha büyüme potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Sektörün beklentilerini de dile getiren Gabillet, politik ve ekonomik istikrar beklentisine işaret ederek, değerli YTL'nin ihracat kapasitesinin belini büktüğünü ifade etti.

BÜYÜMENİN SINIRINA GELİYORUZ

Tofaş CEO'su Ali Pandır ise neden bir Türk otomotiv markasının yaratılamadığının cevabının geçmişte aranması gerektiğini söyledi.

Bunun denemelerinin yapıldığını, ancak ticari hale getirecek iç ve dış piyasanın yaratılamadığını ifade eden Pandır, "İstenirse neden olmasın, ancak ticari olarak çok büyük yatırım gerekiyor. Şu anda hiçbir üretici bunun altına girmiyor" görüşünü dile getirdi. Türkiye'nin son 5 yılda büyük yatırım çektiğini, trendin üretimde rakamların yükseleceği yönünde olduğunu ifade eden Pandır, şunları kaydetti:

"Türkiye şimdi bir dönüm noktasına geldi. Üretim adetleri 1 milyon 200 bini buldu. İhracat 20 milyar dolara ulaşacak. 2010 yılında 2 milyon adetlik üretim için başka yatırımlara ihtiyaç var. Organik büyümenin sınırlarına geliyoruz. Biz Tofaş olarak üretimimizi 500 bin adede çıkarmayı hedefliyoruz, ancak mevcut fabrikanın fiziksel limiti var. Sonrası ikinci fabrikayı gerektiriyor. Türkiye'de iç pazarın büyümesi için yeni firmaların gelip yatırım yapması gerekir. Burada iç pazarı büyük olan Rusya, Hindistan ve İran gibi ülkeler rekabet açısından Türkiye için tehlike oluşturuyor."

Sektörün beklentileri konusunda da Pandır, hükümetin otomotivde vergileri düşürerek iç piyasayı canlandırmaktan çekindiğini, iç pazar büyümeden yeni yatırımların zorlaşacağını, aynı zamanda insan kaynakları ve alt yapı konularında da eksikler bulunduğunu ifade etti.

Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt ise Türkiye'de araç üretme konusunda gerekli uzmanlık mevcut olduğunu ifade ederek, Türk şirketlerin ortaklıklar kurarak çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini, Türk otomotiv sanayinin üretim kapasitesinin 1 milyon adedin üzerine çıktığını, bunun daha da yüksek rakamlara çıkabileceğini belirtti.

Türkiye'nin batılı ülkelerle rekabet ederek araç sattığını ifade eden Flewitt, vergilerin ve tahmin edilebilir piyasanın varlığının önem taşıdığının altını çizdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title