Haberler

Türkiye'den İran'da Büyük Ekonomik Atılım: İlk Türk Ticaret Merkezi Tahran'a Kuruldu

Türkiye'nin ilk Türk Ticaret Merkezi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin açılışını yaptığı İran'ın başkenti Tahran'a kuruldu.

Türkiye'nin ilk Türk Ticaret Merkezi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin açılışını yaptığı İran'ın başkenti Tahran'a kuruldu. 4500 metrekarelik bir alanda kurulan merkez, Tahran'da açılan ilk yabancı ticaret merkezi özelliğini taşıyor.

Siyasi ve ekonomik kalabalık bir heyet başkanlığında Tahran'a gelen Bakan Zeybekçi, Tahran'daki merkezin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 20 farklı ülkeye benzeri ticaret merkezleri kurmayı planladıklarını ifade etti.

Bakan Zeybekçi, " Bu projeyle, Türk ihracatçılarımızın, üreticilerimizin, sanayicilerimizin bir merkezde toplanması ve bunların da hükümetimiz tarafından desteklenmesi hedefleniyor. Biz bunu ilk önce yakınımızdan, komşumuzdan ve kardeş ülke İran'dan başlamayı tercih ettik. Bu amaçla ilk ticaret merkezimizi de İran'da açıyoruz, çünkü biliyoruz ve inanıyoruz ki İran'la Türkiye birbirinin rakibi iki ülke değil, birbirini tamamlayan iki ülkedir" diye konuştu.

Bakan Zeybekçi, Tahran'daki Türk ticaret merkezinin 4500 metrekarelik geniş bir alanda inşa edildiğini belirterek," Biz ilk ticaret merkezimizi Tahran'a açıyoruz, bu Tahran'da açılan ilk ticaret merkezi. Tahran'da böyle bir ticaret merkezi başka hiç bir ülkeye ait yok" dedi.

Hedef 50 milyar dolarlık ticaret hacmi

Bakan Zeybekçi, iki ülkenin hedeflediği ticaret hacmi için "Cumhurbaşkanımızın ve İran cumhurbaşkanının bize koymuş olduğu hedef 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak, ardından 50 milyar dolarlık dış ticaret hedefine doğru yol almak" dedi.

Tercihli ticarette ikinci aşamaya geçildi

Konuşmasında iki ülkenin 2015 yılının Ocak ayında başlattığı tercihli ticaret sistemine de değinen Bakan Zeybekçi, "Tercihli ticaret anlaşmamızın ikinci aşamasına geçtik. 265 ürünlük tercihli ticaret anlaşmamıza 120 ürün daha ekledik" ifadelerini kullandı.

Asıl hedef tüm ticaretin serbest hale getirilmesi

Ekonomi Bakan Zeybekçi, Tahran'daki temasları kapsamında, İran İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanı ve Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı Mahmud Vaizi ve  İran Maden, Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile heyetler arası görüşmede bulundu.

Mahmud Vaizi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Zeybekçi, uzun vadede İran'la tüm ticaretin serbest hale getirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Zeybekçi, " Tercihli ticaret konusuna uzun vadeli bakıyoruz ve asıl hedefimiz tüm ticaretin ve tüm ürünlerin serbest hale getirilmesidir. Öncelikli hedef, sınır bölgelerindeki iki tarafın birbirinin tüm ihtiyacını karşılamasıdır "dedi.

Büyük karar aldık

Basın toplantısında, tercihli ticaret anlaşmasına kısa vadeli bir bakış açısı içinde olmadıklarını söyleyen İranlı Bakan Vaizi," Tercihli ticaretle büyük bir karar almış olduk. İki ülke özel sektörünün iki devletin aldığı kararın herkesin yararına olacağını bilmeli" dedi.

Görüntü Dökümü

— Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Tahran'da kurulan Türk Ticaret Merkezi'nin açılış törenindeki konuşması

— Tahran'daki Türk Ticaret Merkezi'nden görüntüler

Zeybekçi'nin İran İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanı ve Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı Mahmud Vaizi ile heyetler arası görüşmesi

-Bakan Zeybekçi ve İranlı Bakan Vaizi'nin düzenlemiş olduğu ortak basın toplantısı

-Bakan Zeybeçi'nin İran Maden, Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile heyetler arası görüşmesi - Tahran

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Tahran İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title