Haberler

Türkiye'den Amerika'ya Keçe Sanatının Yolculuğu

Unutulmaya Yüz Tutan Anadolu'nun Geleneksel El Sanatları İçinde Önemli Yeri Olan Keçecilik Türklerden Çok Yabancıların İlgisini Çekiyor.

Unutulmaya yüz tutan Anadolu'nun geleneksel el sanatları içinde önemli yeri olan keçecilik Türklerden çok yabancıların ilgisini çekiyor.

Keçe sanatını öğrenmek için 7 yıldır belirli aralıklarla Konya'ya gelen Amerikalı ressam Theresa May-O'Brien, keçe yapmanın kendisi için resim çizmek gibi olduğunu belirterek, Türk kültürünü Amerikan kültürüne yansıttığını söyledi. 47 yaşındaki ressam Theresa May-O'Brien, okuduğu bir makalenin ardından keçe sanatına ilgi duymaya başladığını söyledi. Arkadaşlarıyla birlikte keçe yapımı hakkında okuduğu makaleden yola çıkarak ilk keçe çalışmasını yaptığını ve büyük keyif aldığını dile getiren May-O'Brien,

"Ressam olduğum için keçeyi bir tür resim sanatı olarak gördüm. Benim için keçe yapmak resim çizmek gibi" dedi.

7 yıl önce Amerika'da tanıştığı Konyalı keçe ustası Mehmet Girgiç sayesinde bu sanatı daha iyi öğrenme fırsatı bulduğuna değinen May O'Brien, "Bu sanatı öğretmek için Amerika'ya gelen keçe ustası Mehmet Girgiç ile tanıştım. Keçe yapmayı öğrenirken fark ettim ki, bu tür keçe yapımı benim için uygundu. Keçe yapımında sanat çalışması ve fiziksel aktivite bir arada. Keçeciliği geliştirmek için Türkiye'ye seyahat etmeye başladım. 7 yıldır belirli aralıklarla Konya'ya geliyorum ve burada çalışmalarımı

sürdürüyorum" şeklinde konuştu.

Theresa May O'Brien, yaşadığı New York'ta atölyesinde keçe öğrettiğini ve bu sanatı Amerikan kültürüne yansıttığını ifade ederek, "Bu kültürü kendi kültürüme yansıtıyorum. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Keçe öğretirken Türkiye'den sıkça bahsediyorum. Türkçe kelimeler kullanmaya çalışıyorum ve insanlar Türkçe kelimelere alışmaya başlıyor. İkinci defa bu kelimeleri duyduklarında rahatsız olmuyorlar. Sanat yoluyla Türkçe kelimeler de öğretiyorum" diye konuştu.

Yaptığı keçe tablolara Konya'daki müzelerde gördüğü figürleri işleyen ressam May-O'Brien, keçe sanatının Amerika'da yaygınlaşmaya başladığını sözlerine ekledi.

(İP-FM-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title