Haberler

Türkiye'de Yavaşlamayı Düşünmedik Sağduyu, İki Önemli Köprüyü Geçirir

The Coca-Cola Company’nin İcra Başkanı Muhtar Kent, Cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle yaşanan gerginlik ve erken genel seçimin Coca-Cola için Türkiye’de "frene basma, büyümeyi yavaşlatma" gerekçesi olmadığını belirtti.

Kent, "Türkiye’ye uzun vadeli baktık, bakacağız da. Erken genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimi, iki önemli mihenk taşı veya köprü. Türkiye’deki sağduyu, bu iki önemli köprüden rahat geçişi sağlayacak" dedi.

DÜNYANIN en değerli markasını yaratan, 27 milyar dolar cirolu The Coca-Cola Company’nin İcra Başkanı Muhtar Kent, Cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle yaşanan gerginlik ve erken genel seçimin Coca-Cola için Türkiye’de "frene basma, büyümeyi yavaşlatma" gerekçesi olmadığını söyledi. Kent, "Gerek biz, gerekse bildiğim diğer yabancı sermayeli dev kuruluşlar, Türkiye’ye uzun vadeli baktık, bakacağız da. Erken genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimini, iki önemli mihenk taşı veya köprü olarak nitelemek mümkün. Türkiye’deki sağduyu, bu iki önemli köprüden rahat geçişi sağlayacak. Bu konuda en küçük şüphemiz yok" dedi.

ATLANTA’DAKİ OFİSİNDE: Muhtar Kent, kısa sürede hızla tırmandığı Coca-Cola’nın zirvesinde, İcra Başkanı kimliğiyle Atlanta’daki Coca-Cola’nın merkezindeki ofisinde ilk kez iki Türk gazeteciyi ağırladı. Kent, 40 ülkede pazara sunulan, ancak henüz Türkiye pazarına verilmeyen Coca-Cola Zero ikramıyla karşıladığı Hürriyet’ten Vahap Munyar ile Radikal Gazetesi’nden Ruhi Sanyer’in sorularını yanıtladı. Kent, bir soru üzerine, son 4-4.5 yılda Türkiye’nin ekonomide önemli başarılara imza attığını hatırlattı. Kent, Türk ekonomisinde gerçekleşen istikrar ve iyileşmenin kimse tarafından inkar edilemeyeceğini vurguladı.

İSTİKRAR İSTİYORUZ: AKP’nin tek başına iktidarıyla geçen 4-4.5 yılda ekonominin istikrar yaşadığını, Türkiye’nin demokratikleşme paketleriyle Avrupa Birliği (AB) tam üyeliğine daha da yaklaştığını ifade etti. Kent, şunları söyledi: "Herkes Türkiye’de istikrarın devamını istiyor. Ancak, cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye’yi bir yol ayrımına getirme olasılığı hem gündemde vardı. Nitekim bu yol ayrımına gelindi. Bundan sonra Türkiye yine yolunu bulur. Türkiye’deki sağduyu yine olumlu sonuç verir. Bu yolda çatlamalar yaşanmasını, istikrarın bozulmasını arzu etmiyoruz."

İKİ KÖPRÜ VAR: Türkiye’nin önünde iki önemli mihenk taşı olduğuna dikkat çeken Muhtar Kent, şöyle konuştu: "Şimdi Türkiye’nin önünde erken seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi süreci var. Sandıktan ister tek başına iktidar, isterse koalisyon çıksın. Türkiye, örnek müslüman ülke olarak yoluna devam etmeli. Dünyadaki diğer müslüman ülkelerden farklı olduğunu cumhuriyet döneminin başından beri nasıl gösterdiyse, yine aynı doğrultuda yürümeli. Ben Türkiye’nin önündeki iki önemli köprüden rahatlıkla geçeceğine inanıyorum."

YABANCI YATIRIMI DURMAZ: Kent, "Cumhurbaşkanlığı gerginliği ve erken seçim süreciyle birlikte Coca-Cola’da Türkiye’deki yatırımları yavaşlatma gibi bir tavır gündeme geldi mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Coca-Cola’nın asla böyle bir düşüncesi olmadı. Gördüğüm kadarıyla yabancı sermayede genelde böyle bir tavır yok. Citigroup’un Akbank’ın yüzde 20’sini alması, Türkiye’ye dönük yatırımları sürdüreceğini ortaya koyması da bunun önemli göstergeleri arasında. Çünkü, yabancı sermaye Türkiye’ye kısa değil, uzun vadeli bakıyor. Nitekim, Coca-Cola da Türkiye’de devamlı ek yatırımlarla, yeni ürünler çıkararak büyümesini sürdürüyor."

Aynaya baktık, Coca-Cola’yı istikrarlı büyümeye döndürdük

THE Coca-Cola Company İcra Başkanı Muhtar Kent, "Sizin bu grubun tepe yönetimine geçmenizden sonra ortaya koyduğunuz farklılık oldu mu?" sorusu üzerine şöyle konuştu: "1990’ların sonundan 2004’e kadar Coca-Cola’da genel olarak büyüme heyecanı kaybolmuş gibiydi. Nevill Isdel Başkanlığa atanıp, beni de yanına çağırınca 300 kişilik yönetim kadrosuyla aynanın karşısına geçtik, ’istikrarlı büyümeye dönmeliyiz’ dedik. Geçen 10 çeyreklik dönemde bunu da başardığımız görünüyor."

Büyüme durunca ülkede darbe olur, şirketler de el değiştirir

THE Coca-Cola Company İcra Başkanı Muhtar Kent, "istikrarlı büyüme"nin şirketler ve ülkeler için önemini şöyle yorumladı: "Bir ülkede büyüme durursa ya demokratik yollarla iktidarlar değişir ya da darbeler gündeme gelir. Şirketler için de benzeri durum söz konusudur. Şirketlerin büyümesi durunca da ya el değiştirirler ya da batıp, tarihe gömülürler. Bu yüzden ülkeler de şirketler de istikrarlı büyüme yolunu mutlaka bulmalı. Dünyada çok hızlı büyüme fırsatları var. Bı fırsatlardan yararlanmak gerek."

28 bin çalışan, 27 milyar dolar yetmez

600 bin çalışan ve 80 milyar dolardayız

GEÇMİŞTE The Coca-Cola Company’nin kendini dünyada 28 bin çalışanı olan, 27 milyar dolar cirolu bir şirket gibi gördüğünü ifade eden Muhtar Kent, bu bakışın değiştiğini şöyle anlattı: "Artık kendimizi dünyadaki tüm şişeleme şirketleriyle bir bütün olarak görüyoruz. Öyleyse Coca-Cola dünyada 600 bin çalışanı kucaklıyor, 80 milyar dolar ciroya ulaşıyor. Yani, dünyanın en büyük tüketim malları üreticisi konumunda bulunuyor."

Pazar 645 milyar  dolara çıkacak

MUHTAR Kent, Coca-Cola’nın 121 yıllık tarihinde büyük heyecan olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Gelecek 121 yıllarda da aynı heyecanın sürmesi gerekiyor. Coca-Cola’nın alkolsüz içecekler dışında başka sektöre girmesi söz konusu değil. Bu pazarda yeteri kadar büyüme potansiyeli var. Örneğin, 2010 yılında dünya alkolsüz içecek pazarı 645 milyar dolara çıkacak. Bu bize muazzam büyüme fırsatı olarak görünüyor. Amacımız içinde bulunduğumuz sektörün her dalında dünyanın bir numarası olmak ve öyle de kalmak. Gazlı içecekler ile meyve suyunda zaten bir numarayız. Diğer ürünlerde de aynı konuma odaklanmış durumdayız."

Türkiye’nin elçisi gibiyiz

MUHTAR Kent, Coca-Cola gibi bir dünya devi grubun tepe yönetimindeki görevin yanısıra kendisini dünyada Türkiye’nin bir elçisi gibi gördüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Benim gibi uluslar arası şirketlerde çalışan diğer Türler de bence birer elçi sayılır. Çünkü, bulunduğumuz konumlarda attığımız her adımda Türk olmamızdan dolayı, ülkemiz de gündeme geliyor, anlatma, tanıtma fırsatı doğuyor."

Türkiye, Coca-Cola’da 12’nci

MUHTAR Kent, bir soru üzerine Türkiye’nin Coca-Cola dünyasında yarattığı büyümeyle 12’nci sırada yer aldığını belirterek, şu noktaya dikkati çekti: "Türkiye, Coca-Cola’nın büyümesine verdiği katkıyla kalmıyor, gönderdiği yöneticilerle de gruba ağırlığını koyuyor. Benim ve Avrasya Başkanımız Ahmet Bozer’in dışında da Coca-Cola’nın merkezi ve kritik noktalarında çok sayıda Türk arkadaşım görev yapıyor. Bununla gurur duyuyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title