Haberler

Türkiye'de ve Dünyada Kadın İşgücü Katılım Oranları Erkeklerin Gerisinde

Dünyada yüzde 47,8 olan kadın istihdam oranının Türkiye'de yüzde 27,2 olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr.İzgi, erkek istihdam oranları yaklaşık ortalama yüzde 75'ler seviyesinde iken bu oran kadınlar için ortalamanın yüzde 27'ler düzeyinde olduğunu...

Dünyada yüzde 47,8 olan kadın istihdam oranının Türkiye'de yüzde 27,2 olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. İzgi, erkek istihdam oranları yaklaşık ortalama yüzde 75'ler seviyesinde iken bu oran kadınlar için ortalamanın yüzde 27'ler düzeyinde olduğunu açıkladı.

Gaziantep Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi ve Kadın Sorunlarını Araştırma Derneği işbirliğiyle "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" kapsamında, Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berna Balcı İzgi tarafından "Yöneticilik Boyutu ile Kadın İstihdamı" konulu söyleşi düzenlendi.

Yrd. Doç. Dr. Berna Balcı İzgi, "Kadının işgücüne katılımı, her ne kadar birçok platformda aile bütçesine katkı, ekonomiye ve iktisadi kalkınmaya katılım yönlerinden olumlu değerlendiriliyor olsa da, dünya genelinde kadın işgücü katılım oranları erkeklerin gerisindedir. Bu alanda yapılan çalışmalarda karmaşık denebilecek yapılanmaların oluşmasının nedeni ailevi, sosyal, kültürel ve ekonomik birçok değişkenin söz konusu olması kuşkusuz" dedi.

Kurumsal yönetim yazınında üst yönetimdeki kadın çalışan oranı arttıkça firma performansının bu durumdan pozitif yönde etkilendiğini savunan güçlü bir argüman bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. İzgi, bu konudaki çeşitli çalışmaların üst düzey yönetimde cinsiyet çeşitliliğinin firma performansını arttırdığı üzerinde birleştiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. İzgi, "Gaziantep Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen bilimsel araştırma projemizin sonuçlarına göre, Türkiye'de TOBB'ne kayıtlı firmalardan seçilmiş 290 firmalık bir örneklem üzerinde elde ettiğimiz bulgulara göre kadın yönetici oranı firma brüt kar marjını yüzde 3 oranında pozitif yönde etkilemektedir. Bunun yanı sıra kadınların yürüttüğü üst düzey kıdemli yönetici pozisyonlar yüzde 4,4 olarak tespit edilmiştir. Kadınların bulunduğu giriş düzey yönetici pozisyonlar yüzde 8 iken, orta düzey yönetici pozisyonlar yüzde 6 olarak bulunmuştur" diye konuştu.

Yönetim kurullarında kadın üye bulunan firma oranının ise yüzde 22,8 olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. İzgi, "Ancak bu şirketlerin arasında aile şirketleri mevcuttur ve kadının kendi ailesine ait bir şirkette yönetim kurulunda olma olasılığının fazla olduğu görülmektedir. Bu oran yüzde 20-40 arasında değişen oranlara sahip AB ülkeleri ile kıyaslandığında çok düşük olmamakla birlikte gerek kamu gerekse özel sektörde yönetimde kadın temsilinin arttırılmasının kurumsal performansı arttırmada önemli olduğunu göstermektedir"

şeklinde konuştu.

Konferansın açılışında konuşan Kadın Sorunlarını Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Zerrin Söylemez ise, "Çalışma hakkı temel insan haklarımızdan biri. Anayasamız çalışma hak ve ödevdir diyor. Bir kadın okulda veya kursta ya da hayatın içinde edindikleri bilgi, beceri ve yetkinlikleriyle, aklıyla çalışabilecek durumda iken çalışmaktan alıkonuyorsa temel bir insan hakları ihlali ile karşı karşıyayız demektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title