Haberler

Türkiye'de Maganda Bilançosu

Düğünlerde, Eğlence ve Bayramlarda Sıkılan Maganda Kurşunları Geçtiğimiz Yıl Kaç Kişinin Ölümüne Neden Oldu?

Maganda kurşunları geçtiğimiz yıl 38 kişinin ölümüne yol açtı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kendisine yapılan başvurular, İHD şubelerinin tespitleri ve basından yaptığı taramalardan elde ettiği verilere göre, geçtiğimiz yıl içerisinde bireysel silahlanma sonucu yaşanan ihmallerde 38 kişi hayatını kaybederken, 90 kişi de yaralandı. İHD rakamlarına göre, 2006'da 16'sı çocuk, 12'sı kadın 10'da erkek olmak üzere toplam 38 kişi maganda kurşunlarıyla hayatını kaybetti. Rakamlar yine birçok insanın geçtiğimiz yıl içerisinde maganda kurşunlarından dolayı yaralandığını gösteriyor. 2066 yılında 48'i çocuk, 17'si kadın, 28'i de erkek olmak üzere toplam 90 kişi maganda kurşunuyla yaralandı.

RUHSATLI 2 MİLYON SİLAH

Bu arada, Türkiye'de bireysel silahlanmanın boyutları dehşet verici. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de şu anda ruhsatlı silah sayısı 2 milyonun üzerinde. Ruhsatsız silah sayısı da 3 milyon olarak tahmin ediliyor. Ancak bireysel silahlanma karşıtı kampanyanın mimarlarından Umut Vakfı'nın verilerine göre ise Türkiye'de ruhsatlı ve ruhsatsız 7 milyon civarında silah kişilerin elinde.

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yasa tasarısı Meclis İçişleri Komisyonu'na geldi. Taslak, ateşli silah edinmek isteyene, silah bilgisi, atış, muhafaza gibi konularda "zorunlu eğitim" getiriyor. Tasarıya göre, ruhsata bağlanan tüm silahlardan sahibi tarafından temin edilen fişekler kullanılarak, üçer adet numune kovan ve çekirdek alınacak ve bu numuneler arşivlenecek. Tasarıda bulundurma ruhsatının 10 yıla çıkması, taşıma ruhsatının ise 5 yılda kalması öngörülüyor. Ruhsatın yenilenmesi veya silahın devir ya da hibe edilmesi için tanınacak süre 2 yılı geçemeyecek. 2 yıl içinde ruhsatını yeniletmeyenlerin silahlarının mahkemece zoralımına karar verilecek. Tasarıda ayrıca bir kişinin en fazla üç silah edinebilmesine imkan tanınırken, aynı anda birden fazla silahı üzerinde taşıyanlara 2 bin YTL idari para cezası verilebilecek.

(BC-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title