Haberler

Türkiye'de Görüntülenen Kuş Türü Sayısı Arttı

Daha çok Hindistan, Sri Lanka gibi Güney Asya'da yaşayan "küçük tarlakuşu"nun Hatay'da görüntülenmesiyle Türkiye'de gözlemlenen kuş türü sayısı 485'e ulaştı.

Daha çok Hindistan, Sri Lanka gibi Güney Asya'da yaşayan "küçük tarlakuşu"nun Hatay'da görüntülenmesiyle Türkiye'de gözlemlenen kuş türü sayısı 485'e ulaştı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Karataş, AA muhabirine, Türkiye'deki kuş türü sayısının Hatay'ın Subaşı köyü yakınlarında 11 Mart'ta küçük tarlakuşunun gözlemlenmesiyle 485'e ulaştığını belirtti.

Türkiye'deki kuş türlerinin genellikle hepsinin göçmen olduğu algısıyla karşılaşıldığını ifade eden Karataş, Türkiye'de gözlemlenen kuşların yaklaşık yarısının, yıl boyunca Türkiye'nin değişik yerlerinde ya da tamamında bulunan yerli kuşlardan oluştuğunu aktardı.

İkinci bir grubun ise göçmen kuşlar olduğunu anlatan Karataş, "Bunların da iki çeşidi var. Biri kuzeyden gelenler. İzlanda, İskandinavya veya Rusya'nın kuzeyi Sibirya gibi yerler. Kışın oldukça soğuk olduğu için Türkiye onlar açısından daha uygun. Kış göçmenleri de Türkiye'ye kuzeyden gelip tekrar kuzeye gider. Üreme göçmenleri ise güneyden Afrika, Orta Doğu, bir kısmı da Hindistan tarafından olmak üzere ülkemize gelir, yazın sonlarında da geri gider. Üçüncü bir grup ise Türkiye'de üremez ama her göç döneminde düzenli görülür. Son grup göçmen kuşlara da vagrant, Türkçesi kazara gelmişler, yolunu kaybetmişler veya rastlantısal konuk." dedi.

Prof. Dr. Karataş,Türkiye'de 65 kadar vagrant kuş türü bulunduğuna dikkati çekerek, bunların sayılarının da genellikle bir veya iki bireyi pek geçmediğini dile getirdi.

Küçük tarlakuşunun 485'inci tür olarak kayıtlara geçtiğini aktaran Karataş, şunları kaydetti:

"Daha çok Hindistan gibi Güney Asya'da yaşayan bir çeşit küçük tarlakuşu (alauda gulgula). Bir de tarlakuşu var. Küçük tarlakuşunun ondan ufak tefek teknik farklılıkları var. Kanat kenarında beyazlık ve biraz da minyon yapılı oluşu gibi. Küçük tarlakuşu, şimdiye kadar Ürdün taraflarında az sayıda görülüyordu ama büyük bir kısmı Hindistan, Sri Lanka gibi Güney Asya ülkelerinde yaşar. Bu da 485'inci kuş türümüz olarak Hatay'da bulundu. Bunu Hatay'da ilk defa gözlemleyen Ali Atahan arkadaşımız. Orada düzenli kuş gözlemi yapıyor."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Meteoroloji'den toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 24 Nisan yağmur var mı, hava nasıl olacak? 21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title