Haberler

Türkiye'de E-ihracat: Fırsatlar ve Sorunlar" Raporu Tanıtım Toplantısı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörler Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz, katma değeri ve teknoloji seviyesi yüksek ürünlerin ihracatının düşük seyrettiğini belirterek, "İhracat, sorunları çözmek için izlenecek yollardan biri ve bu noktada E-ihracat çok önemli" dedi.

TEPAV online ödeme sisteminin PayPal desteğiyle hazırladığı " Türkiye'de E-ihracat: Fırsatlar ve Sorunlar" konulu raporun, tanıtım toplantısı yapıldı.

TEPAV'daki toplantıda konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ihracatın gelecek yıllarda Türkiye'nin ekonomik büyümesinin en önemli bileşenlerinden biri haline geleceğini söyledi.

Ülkenin cari açığını ihracatla kapatmanın, mevcut kırılganlıklara karşı alınabilecek güçlü bir önlem olacağını ifade eden Yılmaz, bu kapsamda ihracat yapmayan önemli sayıda küçük ve orta ölçekli firmanın dış pazarlara yöneltilmesi, ihracat edilen ürün ve hizmetlerin niteliğinin yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Yılmaz, " Türkiye, son 30 yılda tarım ürünleri ihraç eden bir ülkeden, orta teknoloji ürünler ihraç eden ülke haline geldi. 4 bin kilometre çapında bölgede en büyük imalat sanayi ihracatçısı haline geldik, sıra yüksek teknoloji ürünleri daha uzak pazarlara satmaya geldi" diye konuştu.

"İhracat yapısındaki zayıflıklar giderilmeli"

Mevcut ihracat yapısındaki zayıflıkların giderilmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, "Son 10 yılda Türkiye'nin, yüksek ihracat performansının temelinde, büyük ve eski firmaların eski ürünleri eski pazarlara satması yatıyor" dedi.

Türkiye'nin ihracat menzilinin son 10 yılda daralmaya devam ettiğini, katma değeri ve teknoloji seviyesi yüksek ürünlerin ihracatının düşük seyrettiğini dile getiren Yılmaz, ihracatın, sorunları çözmek için izlenecek yollardan biri olduğunu ve bu noktada E-ihracatın çok önemli olduğunu söyledi.

İnternet üzerinden yapılan ticaretin, geleneksel ticareti dönüştürdüğünü ifade eden Yılmaz, bu değişimin E-ihracatın geleneksel ihracata konu olan engelleri kaldırmasından kaynaklandığını anlattı.

"2018'de E-ticaret büyüklüğü 300 milyar doları aşacak"

Paypal Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülke Direktörü Kıvanç Onan da Türkiye'nin önünde sınır ötesi E-ticaretin artışıyla ilgili çok ciddi fırsatlar bulunduğun belirtti. Orta Vadeli Program içinde de yer alan E-ticaret konusunda, ekonomi ve kalkınma bakanlıkları çalışmalarının da sürdüğünü dile getiren Onan, bu alanda yapılacak mevzuat ve düzenlemeler için her zaman destek olmaya hazır olduklarını kaydetti.

Mayıs 2014 itibarıyla ilk kez Türkiye'den satıcıların yurt dışına sattıkları mal bedelinin, alıcıların yurt dışından aldıkları bedeli geçtiğinin altını çizen Onan, "PayPal, Türkiye ekosistemi içinde cari açık değil, cari fazla veriyor. Yıl sonunda bu fazlanın yüzde 15 civarında olmasını bekliyoruz" dedi.

Şirket araştırmalarına göre, mevcut küresel sınır ötesi E-ticaret büyüklüğünün 2018'de 300 milyar doları aşacağını kaydeden Onan, Türkiye'den yurt dışına online ürün satışının 250-300 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ettiklerini ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda 3 milyar dolara çıkabileceğini dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Durmuş Yılmaz Abdullah Gül Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title