Haberler

Türkiye'de Bir İlk!

Güncelleme:

Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren kadın semazenler, yıllardır tartışılan konuyu yine gündeme taşıdı.

"Mevlevi kültüründe yeri var mı yok mu?" tartışmalarının yapıldığı kadın semazenler, 3. semalarını Bursa'da yaptı.

Mevlana'nın 738. vuslat yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile Osmangazi Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği organizasyon, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) gerçekleştirildi.

Salonu tamamen dolduran ve sadece kadınlardan oluşan izleyiciler, 37 kadın semazenin, yaklaşık 40 kadın mutriban ve neyzen eşliğinde yaptığı semaya tanık oldu.

Erkeklerin yaptığı ''sema''daki tüm ritüellerin eksiksiz uygulandığı gösterinin her adımı kadınlar tarafından tasarlandı.

Organizasyonu hazırlayan kadınlardan Gülay Işık, yaptığı açıklamada, Allah'a aşık olmanın sadece erkeklere özel olmadığı fikriyle yola çıktıklarını söyledi.

Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ da kadınların daha önce Afyon Mevlevihanesi ve İstanbul'da bulunan Galata Mevlihanesi'nde sema yaptığını, ancak bu çapta bir etkinliğin halka açık olarak ilk kez yapıldığını bildirdi.

Özbağ, kadınların sema yapmasında bir sakınca bulunmadığını vurgulayarak, ''(Kadın sema edemez) diye bir kaide yoktur'' diye konuştu.

Erkeklerin yaptığı 'sema'daki tüm ritüellerin eksiksiz uygulandığı gösterinin her adımı kadınlar tarafından tasarlandı.

Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ da yıllardır tartışılan konuya açıklık getirdi.

Kaynak: Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title