Haberler

Türkiye'de 2012 Böyle Geçti

Türkiye, Ramazan Bayramı'nın da yaşandığı Ağustos ayında, tırmanan terör olaylarıyla karşı karşıya kaldı.

Türkiye, Ramazan Bayramı'nın da yaşandığı Ağustos ayında, tırmanan terör olaylarıyla karşı karşıya kaldı. Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Gaziantep'teki Karşıyaka polis merkezi yakınında terör örgütü üyeleri tarafından zaman ayarlı bomba yüklü araç patlatıldı. Olayda 3'ü çocuk 10 kişi öldü, 65 kişi yaralandı. Hakkari merkeze bağlı Geçimli köyündeki çatışmada da 6 asker ve 2 korucu şehit oldu, 17 asker yaralandı.

CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'ün teröristlerce kaçırılıp 2 gün alıkonulmasının da yaşandığı Ağustos ayında, Şemdinli'de PKK'lılar ile BDP milletvekillerinin buluşmasına ilişkin basına yansıyan fotoğraflar uzun süre tartışıldı. Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, "bunun bir yol kesme değil, teröristlerle buluşma" olduğu iddiasıyla inceleme başlattı.

Ağustos ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ağustos

- Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplandı. Toplantıya YAŞ üyeleri "Balyoz Davası"nın tutuklu sanığı Orgeneral Bilgin Balanlı ile hakkında yakalama kararı bulunan ancak GATA'da tedavi gören Orgeneral Nusret Taşdeler katılmadı. YAŞ kararlarına göre, 55 general ve amiral kadrosuzluk, 1 amiral yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edildi. 29 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süresi bir yıl uzatıldı.

- Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince 2008 yılında "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen 10 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak'ın başkanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesince düşürüldü. Ancak Danıştay'ın verdiği görevden alma kararının "3. Yargı Paketi" kapsamında ertelenmesine karar verildi.

- Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Ankara'dan İstanbul'a dönüşünde TEM otoyolunun Sakarya-Akyazı mevkisinde geçirdiği trafik kazasında 79 yaşında hayatını kaybetti. Kazada, Adatepe'nin eşi Emin Öke Adatepe yaralandı.

- Milli Gazete'den Cihat Arpacık ve Star gazetesinden Kemal Gümüş, Suriye'nin Halep şehrinde, Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi bir grup tarafından alıkonuldu. Ertesi sabah Özgür Suriye Ordusu mensuplarına teslim edilen iki Türk gazeteci, Hatay sınırına getirildi ve burada serbest bırakıldı.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Baracuda Turizm Seyahat Acentası'nın belgesini, "kürtaj turizmi" adı altında turlar düzenlediği haberleri üzerine iptal etti.

-Eski Genelkurmay Başkanı Özkök, "Ergenekon" tanığı-

2 Ağustos

- "Ergenekon" davasında tanık olarak dinlenilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, kuvvet komutanlarıyla zaman zaman toplanıp beyin fırtınası yaptıklarını belirtti. Özkök, "Orada kişiler aniden aklına geleni söyler. Saldırı, savunma ve geri çekilme gibi birbirinden farklı 3 hareket tarzı vardır. Evet, orada böyle bir söz 'muhtıra' söylendi" dedi.

Özkök, kendisine 2004 yılının bahar aylarında bir vasıtayla içinde

"Ayışığı" ve "Yakamoz" sunumları olduğu iddia edilen bir CD geldiğini ancak bunun doğru ya da dezenformasyon olabileceğini söyledi. Özkök, "Ayışığı" ve

"Yakamoz" hakkında, meşru belge olmadıkları için işlem yapmadığını belirtti.

- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "Şantaj ve Askeri Casusluk" davası kapsamında yargılanan 4'ü tutuklu 56 sanığın hepsinin "fuhuş" ve "askeri casusluk" suçlarından beraatına karar verdi. Tutuklu sanıkları tahliye eden mahkeme, Tuğamiral Şafak Yürekli'yi 2 yıl 7 ay 20 gün hapis cezasına mahkum etti. Emekli Albay İbrahim Sezer'in, "suç örgütü üyeliği", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak" ve "özel hayatın gizliliğini ihlal" gibi suçlardan toplam 15 yıl 7 ay 14 gün hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

- Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na, Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran atandı.

- Van'da, 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Otel'in sahibi Tevfik Bayram hakkında, "Bilinçli taksirli ölüme sebebiyet vermek" suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

3 Ağustos

- Hilmi Özkök, Ergenekon davasındaki tanıklığının ikinci gününde, bir toplantıda geçtiğini belirttiği muhtıra sözüyle ilgili, "Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi" dedi. Özkök, 1 Mart Tezkeresi'nin geçmesi için dönemin ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in kendisinden hükümete baskı yapmasını istediğini söyledi. Özkök, "Ben baskı yapmadım. Ben düşüncelerimi arz ettim. Baskı yaparak siyasi kararı etkileme yoluna gitmedim" dedi.

- Biyogüvenlik Kurulu Başkanlığı, Türkiye'de gıda amaçlı izin verilen GDO'lu ürün olmadığını açıkladı.

- Sağlık Bakanlığı, dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edilen 15 damacana su markasını teşhir etti. Dolum tesislerinde uygunsuzluk bulunan firmaların üretimlerini geçici olarak durduran ve cezai işlem uygulayan bakanlık, 114 ürünün satış noktasında da uygunsuzluk saptandığını açıkladı.

-Yönetmen Metin Erksan hayatını kaybetti-

4 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla ilgili, "Daha önümüzde 2 yıl kadar uzun bir süre var. Bu süre içinde hepimizin içeride ve dışarıda yaptığımız, yapacağımız çok önemli işler var. Sayın Başbakan Tayyip Bey'le arkadaşlığımız, ilişkilerimiz kardeşlik hukukunun da ötesindedir" dedi.

- Türk sinemasının önemli yapıtlarına imza atan yönetmen Metin Erksan, 83 yaşında vefat etti. Yusuf Ziya Ortaç'ın "Binnaz" adlı filmini senaryolaştırarak 1950'de sinemaya adım atan Erksan "Susuz Yaz" filmiyle, 1964'te Uluslararası Berlin Film Festivali'nde "Altın Ayı"yı kazanarak, Türk sinemasının yurt dışında tanınmasına öncü oldu. "Yılanların Öcü" filmiyle Sinema Yazarları 1961/1962 döneminin En Başarılı Yönetmen Ödülü'nü, 1966 Tunus Kartaca Film Festivali'nde de Şeref Madalyası Ödülü'nü alan Erksan'ın 1964'te çektiği "Acı Hayat", Sinema Yazarlarınca Yılın Filmi Ödülü kazandı. Erksan, "Suçlular Aramızda" filmiyle 1965'te İkinci İzmir Film Şenliğinde En İyi Yönetmen, Milano Film Festivali'nde En İyi Sosyal İçerikli Film Ödülü'nü almaya hak kazandı.

- Türkiye'de görev yapan bir Amerikalının ülkesine götürdüğü Roma dönemine ait mermer heykel başı ile 11 satırlık yazıt, Türkiye'ye iade edildi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne konuldu.

- Hakkari merkeze bağlı Geçimli köyündeki askeri karakola teröristlerce düzenlenen saldırının ardından çıkan çatışmada, 6 asker ve 2 korucu şehit oldu, 17 asker yaralandı. Çatışmada 14 terörist etkisiz hale getirildi.

5 Ağustos

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla ilgili, "Cumhurbaşkanımızla aramızdaki hukuku kimsenin bozmaya yetkisi yoktur, haddi de yoktur ve buradan kimseye de ekmek çıkmaz" dedi.

- Şemdinli bölgesinde 23-24 Temmuz tarihinden itibaren gerçekleştirilen operasyonlarda 115 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, 2 asker şehit oldu.

6 Ağustos

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul'da ileriye yönelik bir milyon nüfuslu şehir kurmayı planladıklarını bildirdi. Bakan Bayraktar,

"Kayaşehir diye yaptığımız yer, kuracağımız şehrin çekirdeğidir. O çekirdeği genişleteceğiz" ifadesini kullandı.

7 Ağustos

- Yönetmen Metin Erksan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camisi'nde öğleyin kılınan namazın ardından Nafi Baba Tekkesi olarak bilinen Rumelihisarı Şehitlik Dergahı'ndaki aile mezarlığına defnedildi.

-Hanefi Avcı'ya açılan dava, 3. Yargı Paketi kapsamında ertelendi-

8 Ağustos

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında, "Haliç'te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat" adlı kitabında

"terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla açılan davanın, kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen düzenleme kapsamında ertelenmesine karar verdi.

9 Ağustos

- Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınına müdahale eden bir yangın söndürme helikopteri düştü. Helikopterde bulunan 3'ü Rusya vatandaşı 5 görevli yaşamını yitirdi.

- Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Arakan bölgesinde Rohingya Müslümanlarını hedef alan şiddet olaylarına dikkati çekmek üzere Myanmar'a gitti.

11 Ağustos

- Şemdinli'de terör örgütüne yönelik 23 Temmuz'da başlatılan operasyon sona erdi. Hakkari Valiliği, operasyonlarda terör örgütü PKK'nın hain amacına ulaşamadığını, çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Açıklamada, "Mülki, adli ve askeri makamlar eşliğinde operasyonun son gününde bölgede ziyaret ve inceleme yapılmış, vatandaşlarımızın köylerinde, yerlerinde normal hayatlarını sürdürdükleri müşahede edilmiştir. Köylülerimizin doğan bazı zaruri ihtiyaçları da kaymakamlıkça karşılanmıştır" denildi.

12 Ağustos

- CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ovacık'tan Tunceli'ye dönerken terör örgütü üyesi 2 kişi tarafından kaçırıldı. Aygün'ün yanındaki danışmanı ve gazeteci serbest bırakıldı. Aygün'ün kaçırılması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi partiler tarafından kınandı, Meclis'e yapılmış bir saldırı olarak nitelendi.

- Sağlık Bakanlığı, ilkokul için bedeni veya zihni gelişimi yeterli olmadığı düşünülen 66 ay ve üzeri çocuklara verilecek tıbbi tanılı raporun, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenmesinin uygun görüldüğünü açıkladı.

- Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi açıklarında denize düşen eğitim uçağının pilotları Hikmet Aral ile Prestige Group Sinemaları'nın sahibi Lisa Şenel hayatını kaybetti.

-Çalınan eserler Türkiye'de-

13 Ağustos

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Camisi'nden 2002 yılında çalınarak İngiltere'ye götürülen 34 parça çininin Türkiye'ye getirildiğini açıkladı. Bakan Günay, "Bu eser bir pencere üzeri süslemesi ve Kur'an-ı Kerim'deki Haşr Suresi'nin 23'üncü ayetinden bir parçayı içeriyor. Yüce Allah'ın bazı sıfatlarını içeriyor ki son derece önemli, değerli bir çalışma" dedi.

14 Ağustos

- Ovacık'tan Tunceli'ye dönerken terör örgütü üyesi 2 kişi tarafından kaçırılan CHP Milletvekili Hüseyin Aygün serbest bırakıldı.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "Sayın Numan Kurtulmuş'un partimize katılması AK Parti MKYK tarafından olumlu karşılandı. Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu'nun da önümüzdeki günlerde partimize katılımı söz konusu" dedi.

15 Ağustos

- İslam İşbirliği Teşkilatı 4. Olağanüstü Liderler Zirvesi Mekke'de başladı. Suriye'deki gelişmeleri değerlendirmek için toplanan zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki heyet temsil etti. Zirvede, Suriye'nin üyeliği askıya alındı.

- Tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter, akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında vefat etti.

16 Ağustos

- Milletvekili Hüseyin Aygün, Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade vererek, kendisini alıkoyan terör örgütü PKK mensupları hakkında şikayetçi oldu.

- Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Doku ve Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ruhsat ve faaliyet izni ile mesul müdürlük belgelerinin iptaline ilişkin Sağlık Bakanlığı işlemlerinin yürütmesini durdurdu.

-Terör örgütü PKK-BDP buluşması-

17 Ağustos

- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde PKK'lılar BDP milletvekillerinin 50 araçtan oluşan konvoyunu durdurdu. Biri kadın 5 PKK'lı, yaklaşık yarım saat vekillerle sohbet etti. Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, "bunun bir yol kesme değil, teröristlerle buluşma" olduğu iddiasıyla inceleme başlattı.

- Balık avcılığına bazı kısıtlamalar getirildi. Marmara Denizi'nde balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu'ndaki bazı alanlar gırgır avcılığına kapatıldı. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için manyat ve algarnayla gece yapılan avcılık yasaklandı. Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi, 24 metreye yükseltildi. Avlanma boy uzunluğu kalkanda 40 santimetreden 45 santimetreye, levrekte 18 santimetreden 25 santimetreye ve sinagritte 20 santimetreden 35 santimetreye çıkarıldı.

- Kartal-Kadıköy metrosu açıldı. Anadolu yakasının ilk metrosu olan 22 kilometrelik 16 istasyondan oluşan metronun açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, metronun ilk seferini kendisi gerçekleştirdi.

19 Ağustos

- İstanbul'dan Kastamonu Pınarbaşı ilçesindeki Valla Kanyonu'na giden 6 dağcı mahsur kaldı. Grupta yer alan Anıl Bakar yaşamını yitirdi, diğer dağcılar ertesi gün askeri birlik tarafından kurtarıldı. Bakar'ın cesedi aramalara rağmen bulunamadı.

-Gazeteci Ünal, Suriye'de kaçırıldı-

20 Ağustos

- Terör sivilleri hedef aldı. Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Gaziantep'teki Karşıyaka Polis Merkezi yakınında terör örgütü üyeleri tarafından zaman ayarlı bomba yüklü araç patlatıldı. Olayda 3'ü çocuk 10 kişi öldü, 65 kişi yaralandı. "Firaz" kod adlı Murat Filiz isimli teröristin patlamayı gerçekleştiren kişi olduğu tespit edildi. Patlamayla ilgili 7 kişi tutuklandı.

- Gazeteci Cüneyt Ünal, Suriye'de kaçırıldı. Suriye'nin Halep kentinde kaybolan Türk kameraman Cüneyt Ünal'ın görüntüsü, Suriye'nin resmi televizyon kanalı El-Ahbariye'de yayımlandı. Irak'ın El-Hurra televizyonu adına görev yapan Türk kameraman Cüneyt Ünal'ın ne zaman çekildiği tam olarak belli olmayan görüntülerinde, yüzünde darp izleri olduğu ve ezberletilmiş metni kameraya okuduğu görüldü.

21 Ağustos

- Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde askeri personel taşıyan minibüsün şarampole yuvarlanması sonucu 9 asker ile 1 korucu şehit oldu, 4 güvenlik görevlisi yaralandı.

22 Ağustos

- Gaziantep'teki terörist saldırıda hayatını kaybedenler, devletin zirvesiyle siyasi parti genel başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuklarına uğurlandı.

- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 12 Eylül Davası'nın görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen raporda, sanık Kenan Evren'in duruşmaya katılmasının "tıbbi açıdan uygun olmadığı" bildirildi.

-Cumhurbaşkanı Gül, kulağındaki rahatsızlık nedeniyle hastaneye yattı-

23 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hastaneye yattı. Türk Konseyi 2. Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Kırgızistan ziyaretini kulağındaki rahatsızlığın nüksetmesi nedeniyle erken keserek Türkiye'ye dönen Gül, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedaviye alındı. İç kulaktaki sıvı basıncı yükselmesine bağlı rahatsızlık tespit edilen Gül, doktorların iki ay uçağa binmemesini tavsiye etmesi üzerine Eylül ve Ekim ayındaki yurt dışı ziyaretlerini iptal etti.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ü tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ziyaret etti.

- Gazeteci-yazar Altan Deliorman, İstanbul'da beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda tutulduğu hastanede 76 yaşında vefat etti. Deliorman, 2005 yılında

"Işıklı Hayatlar" adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından

"Biyografi" dalında yılın yazarı seçildi.

-Molotofkokteyli silah sayıldı-

24 Ağustos

- Yargıtay'dan "molotof silahtır" kararına onama. Yargıtay, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince 2 yıl önce molotofkokteyli ile yakalanan 2 sanığa "terör örgütüne silah sağlama" suçundan verilen 12 yıl 6'şar aylık hapis cezasını onadı.

- Teröristlerce 2 Temmuz'da kaçırılan AK Parti Gürpınar İlçe Başkanı Hayrullah Tanış, Irak'ta serbest bırakıldıktan sonra Van'a ulaştı.

25 Ağustos

- Türk mizah dünyasında önemli yapıtlara imza atan karikatürist Cafer Zorlu, İstanbul Küçükçekmece'deki evinde 86 yaşında hayatını kaybetti.

27 Ağustos

- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisi devam eden Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i kabulü ile 28 Ağustos'taki Milli Güvenlik Kurulu toplantıları için hastaneden ayrılarak Çankaya Köşkü'ne geçti.

- Bakanlar Kurulu, yükseköğretimde birinci öğretim ve açıköğretimde harçları kaldırdı.

- Senarist Metin Açıkgöz, İstanbul'da beyin ameliyatı sonrası dinlendiği evinde kalp krizi geçirerek 49 yaşında vefat etti. Açıkgöz, "Reyting Hamdi",

"Yasemince", "En Son Babalar Duyar", "Yalancı Romantik", "Çocuklar Duymasın" ve "Zengin Kız Fakir Oğlan" projelerinde çalışmıştı.

28 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Gül, Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından hastaneye döndü.

- Gül'ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü'nde yapılması planlanan 30 Ağustos Tebrikat Töreni ve Resepsiyonu, doktorlarının tavsiyesi doğrultusunda iptal edildi.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca kurulan 4 yeni kampa Suriyeli sığınmacılar yerleştirilmeye başlandı.

- "Futbolda şike" davasında savunması alınamadığı için dosyası ayrılan Spartak Moskova'nın Nijeryalı oyuncusu Emanuel Emenike, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek ifade verdi.

29 Ağustos

- Teknoloji yazılarıyla dikkati çeken gazeteci Yurtsan Atakan, 49 yaşında İstanbul'da vefat etti. Atakan, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

30 Ağustos

- 30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta ve yurt dışı temsilciliklerde törenlerle kutlandı. Ankara'da Anıtkabir ve hipodromdaki törenlerde, hastanede tedavi gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e TBMM Başkanı Cemil Çiçek vekalet etti.

Muhabir: Ali Hakan Der - Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ramazan Bayramı Abdullah Gül Türkiye Politika Güncel Haberler

title