Haberler

Türkiye'de 2005'te 68 Kişi Mayınlardan Yaşamını Yitirdi

Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası'nın 120 Ülkede 100'ün Üzerinde Araştırmacı Tarafından Hazırlanan Hazırlattığı 2006 Yılı Kara Mayınları Raporu, Diğer Ülkelerle Eş Zamanlı Olarak Türkiye'de de Kamuoyuna Duyuruldu.

2006 yılı Kara Mayınları Raporu, diğer ülkelerle eş zamanlı olarak Türkiye'de de kamuoyuna duyuruldu. Mayınsız Bir Türkiye Girişimi sözcüsü Muteber Öğreten, Türkiye’de 2005 yılında 62 mayın patlamasından 68 kişinin öldüğünü ve 152 kişinin de yaralandığını dile getirdi.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin öncülüğünde Taksim Hill Otel'de düzenlenen basın toplantısında, Mayıs 2005 ve Mayıs 2006 tarihleri arasını kapsayan kara mayınları raporu “Landmine Monitor Report 2006”da yer alan veriler açıklandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) eski Başkanı Ercan Karakaş, Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz ve Barış Girişimi adına Osman Kavala'nın katıldığı toplantıda konuşan Mayınsız Bir Türkiye Girişimi sözcüsü Muteber Öğreten, Ottowa Anlaşması'nın imzalandığı 1997’den bu yana kara mayınlarının kullanımında azalma sağlanmadığını kaydetti. Mayın kurbanları içinde gereken çalışmaların yapılmadığını dile getiren Öğreten, anlaşmayı imzalamayan ülkelerin olduğuna işaret etti.

BİR MAYIN 75 YIL AKTİF KALIYOR

Mayınların ortalama 75 yıl aktif kaldığını ve suya dayanıklı olduğunu hatırlatan Öğreten, “çoğu zaman bir insan ömründen daha uzun süre hazır bekliyor ve kendisini yerleştiren kişinin torunlarını bile öldürebiliyor” diye konuştu. Son rapordan bu yana anlaşmaya taraf devletlerin 700 bin mayının imha ettiğini belirten Öğretir, anlaşmayı 25 Eylül 2003'te imzalayan Türkiye'nin eğitim amaçlı 16 bin mayını elinde tuttuğunu vurguladı. Türkiye 2006'da stoklarında toplam 2 milyon 979 bin 165 adet mayın olduğunu açıklayan Öğretir, mayın stokunu imha işinin 1 Mart 2008’de tamamlanması gerektiğini ifade etti.

62 MAYIN PATLAMASINDA 68 KİŞİ ÖLDÜ 152 KİŞİ YARALANDI

1 milyon mayının toprağa gömülü olduğunu kaydeden Öğretir, 2005 yılı Ocak-Aralık döneminde yaşanan 62 mayın patlamasında 68 kişinin öldüğünü ve 152 kişinin de yaralandığını söyledi. Olayların yüzde 88'inin Hakkari, Bingöl, Şırnak, Diyarbakır, Ağrı, Van, Siirt ve Elazığ'da meydana geldiğini dile getiren Öğretir, mayın mağdurlarının rehabilitasyonunun ve halkın patlayıcı askeri malzemeler konusunda bilinçlendirilmesi projelerinin takipçisi olacaklarını söyledi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title