Haberler

Türkiye'de 13 Gündür Gözaltında Tutulan Gabriele Del Grande İçin İtalya'da Destek Eylemleri Yapıldı

Hatay'da 9 Nisan'da gözaltına alınan İtalyan gazeteci ve belgeselci Gabriele Del Grande'nin serbest bırakılması için ülkesinde çeşitli eylemler düzenleniyor.

Hatay'da 3 gün tutulduktan sonra Muğla Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Geri Gönderme Merkezi'ne nakledildiği ortaya çıkan Gabriele Del Grande, Salı akşamından bu yana açlık grevinde.

Grevinin ilk 3 gününde sıvı da tüketmediği bildirilen Del Grande'nin, dünden itibaren su, meyve suyu ve çay içmeye başladığı belirtildi.

Gözaltına alındıktan ancak 9 gün sonra, Salı günü eşi ve kardeşini aramasına izin verilen 35 yaşındaki gazeteci, avukatlarla, diplomatlarla ya da herhangi birisiyle görüştürülmediğini, herhangi bir resmi suçlama da yöneltilmediğini söyleyerek, aynı akşam açlık grevine başlayacağını duyurmuş ve herkesi bunu protesto etmek için harekete geçmeye çağırmıştı.

İtalya'nın yoğun girişimleri sonucu ilk kez Cuma günü İzmir Barosu'na kayıtlı avukatı Taner Kılıç ve İtalya'nın İzmir Konsolosu Luigi Iannuzzi'yle görüştürülen Del Grande'nin çağrısı ülkesinde yankı buldu.

"TÜRK GAZETECİLER DE SERBEST BIRAKILSIN"

Sosyal medyada "Io sto con Gabriele (Ben Gabriele ile birlikteyim)" ve "free Gabriele (Gabriele'ye özgürlük)" etiketiyle binlerce paylaşım yapılırken, meslektaşları, arkadaşları ve çeşitli kesimlerin temsilcileri, 20'ye yakın şehirde eylemlere katıldı.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı başkent Roma'daki cumhurbaşkanlığı sarayı yakınındaki oturma eyleminde konuşan, insan haklarına ilişkin ünlü davalara bakmasıyla bilinen Avukat Alessandra Ballerini, "Gabriele özgür olmak istiyor. Şimdiye kadar onun ne gözaltı gerekçesi ne de sınır dışı edilmemesinin nedenleri biliniyor" diye konuştu.

Hekim desteği de sağlanan Gabriele Del Grande'nin sıvı tüketmeye başladığını, ancak vitamin almayı reddettiğini aktaran Ballerini, "Henüz bir suçlama da yöneltilmeyerek, bir İtalya'nın bu şekilde tutulup haklarının ihlal ediliyor olması bizi endişelendiriyor" dedi.

Eylemde, sadece Gabriele Del Grande'nin değil, Türkiye'de cezaevinde bulunan çok sayıda entelektüel, gazeteci ve aktivistin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

"CİDDİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLEBİLİR"

Geçtiğimiz günlerde Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla yaptığı telefon görüşmesinde bu konuyu gündeme getiren Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Del Grande'nin serbest bırakılması için diplomatik kanalların denenmekte olduğunu söyledi.

İtalyan basınında yer alan haberlerde de, Gabriele Del Grande'nin sınır dışı edilmesi umudu taşınsa da, "ciddi suçlamalarla" karşı karşıya kalabileceği ve bundan dolayı sürecin uzayabileceği iddiasında bulunuluyor.

Öte yandan, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği, dün İtalyan kamuoyuna yönelik bir açıklama yaparak, gözaltındaki gazetecinin babası Massimo Del Grande'nin İtalyan basınında yer alan "Türk Büyükelçiliği'ne gitmek istiyor" iddiasına karşılık verdi.

Del Grande'nin hassas durumuna ilişkin İtalyan makamlarıyla birlikte yoğun ve samimi bir işbirliği içinde olunduğu belirtilen açıklamada, iki müttefik ülke arasındaki bu olayın ivedi bir şekilde üstesinden gelinebilmesi arzusuyla çalışıldığı kaydedildi.

Büyükelçi Murat Salim Esenli'nin de bu duygularla, baba Massimo Del Grande'yi büyükelçiliğe davet ettiği belirtildi.

Bunun üzerine açıklama yapan baba Del Grande de, bu daveti kabul edebileceğini söyledi.

Sığınmacı krizine ilişkin çalışmalarıyla bilinen Gabriele Del Grande, IŞID'in doğuşu ve Suriye'deki iç savaşı anlatacağı yeni kitabının araştırması için Türkiye'ye gitmişti. - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İtalya Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title