Haberler

Türkiye Ceo Yuvarlak Masa Toplantısı Gerçekleştirildi

*güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak.*Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan.

*güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak: "Gelişme hızı devam ettiği takdirde Türkiye, dünyada önde gelen ülkelerden biri olacak"

* Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan : "Asıl önemli olan Türk ve Koreli firmaların birlikte üçüncü ülkelerde iş yapması"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Kore- Türkiye CEO Yuvarlak Masa Toplantısı Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Sukwoo Hong ve çok sayıda davetli katıldı. Kore ve Türkiye'yi "kardeş ülke" olarak tanımlayan Lee Myung-bak, Türkiye'nin dünyada yaşanan krize rağmen hızla gelişen bir ülke haline geldiğine değinen Lee, gelişme hızı devam ettiği takdirde dünyada önde gelen ülkelerden biri olacağını söyledi. Türkiye ve Kore arasındaki ekonomik ilişkilerin dengeli hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Myung-bak, "STA ekonomik ilişkilerin gelişmesineivme kazandıracaktır. Yakın bir zamanda bunu sonuçlandırmaya çalışacağız" dedi. Ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda potansiyel bulunduğunu veişadamlarının bunun için istekli olduğunu ifade eden Lee, hükümetlerin işadamlarının önünü açması gerektiğine işaret etti.

"ASIL ÖNEMLİ OLAN TÜRK VE KORELİ FİRMALARIN BİRLİKTE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE İŞ YAPMASI"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, Türkiye ile Kore arasındaki siyasi, kültürel, tarihi ilişkilerin ekonomik ilişkilere yansımadığını kaydederek, iki ülke arasındaki dış ticaretin dengeli ve karşılıklı olarak artırılmasını istediklerini dile getirdi. İki ülke arasındaki 6.8 milyar dolarlık ticaretin yüzde 92'sinin Kore'nin Türkiye'ye ihracatından oluştuğunu ifade eden Çağlayan,şöyle devam etti: "Bir araç 4 tekerlek üzerinde gider. Bizim ticaret dengemize baktığımızda araç, iki teker üzerinde gidiyor. Çünkü Türkiye tarafı Kore'ye 500 milyon dolar ihracat yaparken, Kore Türkiye'ye 6 milyar dolardan fazla ihracat yapıyor. Hem arabanın kapasitesini arttıralım, hem de araba 4 teker üzerinde gitsin" Türkiye ve Kore'nin sektörel olarak birbirine rakip olmadığını belirten Bakan Çağlayan, "Bundan dolayı birçok alanda ortak yatırım yapma ve üçüncü ülkelerde işbirliği alanları yüksek. Asıl önemli olan Türk ve Koreli firmaların birlikte üçüncü ülkelerde iş yapması" dedi. Serbest Ticaret Anlaşması'nın iki ülkenin lehine olacağına işaret ederek, Türk tarafı olarak bunun imzalanmasına hazır olduklarını bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Güney Kore Çağlayan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title