Haberler

Türkiye-Bulgaristan İlişkileri

"Türkiye-Bulgaristan IPA Sınır-Ötesi İşbirliği Programı" Kırklareli'de tanıtıldı.

Türkiye Avrupa Birliği Bakanlığı ile Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve İskan Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen,

"Türkiye-Bulgaristan IPA Sınır-Ötesi İşbirliği Programı" Kırklareli'de tanıtıldı.

Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi işbirliği Programının ilk olarak 2004 yılında başladığını belirtti.

Gültekin, 2004-2006 programlama yılında, Kırklareli'de Dereköy-Aziziye Karayolu'nun onarımı, Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Gelişimi Projesi uygulandığını söyledi.

Ortak Küçük Projeler Fonu kapsamında Kırklareli'de 31 projenin hibe almaya hak kazandığını bildiren Gültekin, şöyle devam etti:

"8 Eylül'de açılan 2. teklif çağrısında her iki ülkenin paylaşacağı hibe toplamı 8 milyon 941 bin 25 avrodur. Hem yatırım tedbirleri, hem de yatırım olmayan tedbirleri içeren bu teklif çağrısı 8 Aralık 2011 tarihinde sona erecektir. 13 Ekim Perşembe günü Edirne'de 'Ortaklık Forumu' düzenlenecektir. Bu forumda, sınır ötesi bölgenin her iki yanından programa başvurmak isteyen potansiyel yararlanıcılar bir araya geleceklerdir."

Sınırötesi İş Birliği Dış Sınırlar Departmanından Valentin Trifonof ise iki ülkenin sınır ötesi iş birliği içinde çalışmalarını yürüteceğini ifade etti.

Program kapsamında ikinci teklif çağrısına çıkıldığını anlatan Trifonof,

"Komşu ülkeler olarak bu çerçevede çalışmalarımızı yürütüp başarıya ulaşacağız. Bu program insanlar tarafından beğeni ile karşılandı. Katılım anlamında yüksek seviyeler elde edildi. Kırklareli Üniversitesi Rektörüne bilgilendirme programı için bu salonu bizlere verdiğinden ötürü kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

Teknik Sekretarya Müdürü Ivan Delchev de bu bilgilendirmenin yazılı projelerin hazırlanması için önemli olduğunu ifade etti. Delchev, "Bundan önce Bulgaristan'ın iki şehrinde toplantı yapıldı. Bu şehirler Haskova ve Burgaz'dır. Ortaklık düzeyinde yapılan harcamalar ile uygulanabilirliği sağlamak için bu bilgilendirmeyi iyi dinleyip anlamak gerekmektedir. Ondan sonra kararların buradan alınacak sonuca göre verilmesi gerekiyor. Anlamadığınız her konuda burada soru sormanız size mutlak fayda sağlayacaktır" diye konuştu.

Açılış konuşmaları sonrasında bilgilendirme programının birinci bölümünde AB İlişkileri Uzman Yardımcıları Semiha Öztürk ve Serkan Bozkurt tarafından Türkiye- Bulgaristan-IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programının genel hatları ve ilk proje teklif duyurusundan edinilen tecrübeler anlatıldı.

İkinci bölümde ise AB İlişkileri Uzman Yardımcısı Semiha Öztürk ve Finansal Yönetim ve Kontrol Departmanı görevlisi Krasimira Stoyanova tarafından ikinci proje teklif duyurusu, başvuru rehberi, uygunluk kriterleri ve temel unsurlar katılımcılara aktarıldı.

Daha sonra Sözleşme Uygulama Müdürü Esra Şahin tarafından proje seçimi ve proje önerilerinin değerlendirme süreci, Proje Yönetimi Uzmanı Krassimir Stankov tarafından proje teklifleri için başvuru paketi, başvuru formu, ekler ve başvuruların teslimi için gerekli diğer hususlar hakkında bilgi verildi.

Projenin amacında iktisadi kalkınmayı hızlandırmak, insanlar ve toplumlar arasında yakınlaşmayı teşvik etmek, bir bütün halinde sosyal kalkınmayı geliştirmek, doğal kültürel ve tarihi miras değerlerinin korunması da dahil, doğal kaynakların verimli olarak kullanımıyla hayat kalitesinin arttırılmasına katkıda bulunmak yer alıyor.

- KIRKLARELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title