Haberler

Türkiye Bu Yılda da AİHM'yi Çok Meşgul Edecek

AİHM'de 2008 Yılında Aleyhinde En Çok İhlal Kararı Verilen Ülke Olan ve Geçen Yılda da Sürekli Gündemde Bulunan Türkiye'nin 2010 Yılında da Mahkemeyi Çok Meşgul Etmesi Bekleniyor. Bu Çerçevede Özellikle DTP'nin Kapatılması Kararının AİHM'ye Götürülüp Götürülmeyeceği Merak Ediliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) 2008 yılında aleyhinde en çok ihlal kararı verilen ülke olan ve geçen yılda da sürekli gündemde bulunan Türkiye'nin 2010 yılında da Mahkemeyi çok meşgul etmesi bekleniyor. Bu çerçevede özellikle DTP'nin kapatılması kararının AİHM'ye götürülüp götürülmeyeceği merak ediliyor.

Türkiye'nin 2009 yılında da aleyhinde en çok başvuru yapılan ülkelerden biri olma niteliğini koruduğu sanılıyor. 2009 yılına ilişkin verilerin, Mahkeme tarafından Ocak ayında açıklanması bekleniyor.

2008 yılında hakkında en çok ihlal kararı alınan ülke konumundaki Türkiye aleyhinde sonuçlandırılan 257 davada en az bir maddede ihlal bulunmuştu. Bu rakam, 2007 yılında 319 olarak açıklanmıştı.

Fransa'nın Strazburg kentinde faaliyet gösteren AİHM konusunda bu yıla ilişkin Türkiye'de en çok merak edilen konuyu, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasına ilişkin bir başvuru yapılıp yapılmayacağıdır.

Yasaklı Bask örgütü ETA ile bağlarının bulunduğu, işbirliği yaptığı gerekçesiyle Batasuna partisinin İspanyol yargısı tarafından kapatılmasına yapılan itirazın AİHM tarafından reddedilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'ye ilişkin kararında dikkate alınmış ve bu karara karşı AİHM'ye yapılabileceği bir başvuru konusunda da göz önünde tutulacağı belirtiliyor.

-YILIN İLK KARARLARININ ÜÇTE BİRİ TÜRKİYE'YE İLİŞKİN-

Bu arada, AİHM'nin bu yılda açıklayacağı ilk kararlarının üçte birinden fazlası, Türkiye aleyhinde açılan davalardan oluşuyor.

Mahkeme, 5 Ocak'ta 20 dava konusundaki kararlarını açıklayacak. Bu davalardan 7'si de, Türkiye aleyhinde yapılan başvurular üzerine açılmıştı.

Salı günü açıklanacak kararlar arasında Hizbullah, PKK ve TKPE-L gibi örgütlerin üyeliği gerekçesiyle gözaltına alınan ve mahkum olan kişilerce işkence ve adil yargılanmama savları ile yapılan başvurulara ilişkin olduğu bildiriliyor. (ANKA)

(CN/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title